Socijalni program

Grad Rijeka osigurao sredstva za besplatne udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, predaja zahtjeva do 20. rujna

P. N.

Ilustracija

Ilustracija

Samo u prvoj polovici 2016. u okviru Socijalnog programa Grada Rijeke 2.868 djece u dobi do 18. godine života ostvarilo ukupno 3.677 različitih socijalnih prava



Grad Rijeka i ove će godine financirati nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji odnosno odgovaraju propisanim uvjetima u Socijalnom programu Grada Rijeke.


Za učenike od 1. do 4. razreda planiran je bon u iznosu od 250 do 500 kuna, a za učenike od 5. do 8. razreda u iznosu od 500 do 1.000 kuna.


Prošle je godine pravo na poklon bon ostvarilo 1.198 učenika. Ove se godine očekuje isti broj učenika, a u financijskom planu planirano je 450.000,00 kuna.





Građani mogu putem e-Savjetnika Socijalni program Grada Rijeke saznati mogu li postati korisnici bilo kojeg od navedenih oblika pomoći i na koji način.



No poklon bonovi za školske knjige nisu jedina pomoć koju Grad Rijeka nudi svojim najmlađim sugrađanima iz socijalno ugroženih obitelji. Tako je, samo u prvoj polovici 2016., u okviru Socijalnog programa Grada Rijeke 2.868 djece u dobi do 18. godine života ostvarilo ukupno 3.677 socijalnih prava, što čini oko 30% svih ostvarenih prava u okviru spomenutog programa. U tu je svrhu u prvoj polici godine utrošeno preko 5,5 milijuna kuna.


Različita prava


Najviše (1.416 korisnika) ih je koristilo pravo na podmirenje troškova marende u osnovnoj školi. Grad Rijeka za te učenike u cijelosti tijekom cijele školske godine podmiruje troškove organizirane marende u osnovnim školama.


Tu je pravo na podmirenje troškova prehrane u produženom/cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi, koje je koristilo 612 djece.


Djeca imaju pravo i na podmirenje troškova usluge boravka u jaslicama/vrtićima, što je koristilo 849 djece – polaznika jaslica/vrtića.



Zaprimanje zahtjeva za dodjelu bona


Do 20. rujna u tijeku je zaprimanje zahtjeva građana za bonove za nabavku školskih udžbenika, na koje pravo imaju svi koji udovoljavaju propisanim uvjetima Socijalnog programa Grada Rijeke. Zahtjevi se zaprimaju radnim danom, u šalter sali Grada Rijeke, Titov trg 3.


Isto tako, prošlogodišnji korisnici ove pomoći dužni su u razdoblju od 20. lipnja do 20. srpnja 2016. ili od 22. kolovoza do 9. rujna 2016. vratiti rabljene školske knjige u skladište Gradskog društva Crvenog križa na Mlaki (Podpinjol 3a i 5).


Ovogodišnji korisnici će uz predočenje poklon-bona moći preuzeti rabljene školske knjige u istom razdoblju i to najprije u navedenom skladištu, a potom i nove školske knjige do 20. rujna 2016. u jednoj od riječkih knjižara koje će biti popisane u privitku poklon-bona. Isto tako, korisnici su dužni čuvati školske knjige i vratiti ih Gradu Rijeci po završetku školske godine 2016./2017. kako bi se mogle koristiti i sljedeće školske godine.



Tu su i troškovi godišnje vozne karte za redovite učenike srednje škole i studente. Ukupno je pravo na podmirenje troškova javnog prijevoza koristilo 643 djece.


Grad Rijeka sufinancira i rad Savjetovališta za prehranu dojenčadi, Dom zdravlja PGŽ-a i podmiruje troškove zamjenskoga mlijeka za dojenče.


Poklon bon za novorođenčad


Jednokratni poklon-bon u iznosu od dvije tisuće kuna za nabavu opreme za novorođenče dobile su obitelji 54 novorođenčadi. Uz to, dobili su i jednokratnu novčanu potporu od 1.500 kuna kojom Grad izražava dobrodošlicu svim svojim najmlađim sugrađanima, bez obzira na socijalni status.


Dodatno redoviti učenici srednje škole/studenti sa statusom djeteta smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata mogu jedanput godišnje dobiti novčanu pomoć u vrijednosti od tisuću kuna za kupnju potrebnoga školskog pribora u iznosu od 1.000,00 kuna. Prošle je godine ovu pomoć dobilo 12 učenika/studenata, te se i ove godine očekuje isti broj.