Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Enigma

Grad Rijeka na Galeb dosad potrošio 12,5 milijuna kuna. Koliko će na koncu stajati obnova?

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 14:31 2019-01-19T14:31:30+01:00

Grad Rijeka do sada je na brod potrošio ni više ni manje nego 12.466.846,17 kuna. Ovaj do u lipu točan iznos odnosi se na kupnju broda, sanaciju po nalogu konzervatora, dokovanja, svu projektnu dokumentaciju, projekt muzejskog postava, restauraciju namještaja, troškove veza i posade te režije

RIJEKA Grad Rijeka do sada je na brod »Galeb« potrošio ni više ni manje nego 12.466.846,17 kuna. Ovaj do u lipu točan iznos službeno su nam dostavili iz Grada, a odnosi se na kupnju broda, sanaciju po nalogu konzervatora, dokovanja, svu projektnu dokumentaciju, projekt muzejskog postava, restauraciju namještaja, troškove veza i posade te režije.

Dakle, tih 12 i pol milijuna kuna na bivši školski vojni brod i ploveću rezidenciju Josipa Broza Grad je uložio u posljednjih gotovo deset godina od kada ga je kupio na dražbi. I dok je odgovor na pitanje koliko je do sada na njega utrošeno poprilično jasan i konkretan, odgovor na pitanje koliko će se u njega još morati uložiti kako bi postao planirani brod-muzej i jedan od novih riječkih kulturno-turističkih aduta i dalje je velika enigma.

Propao natječaj

Kao što znamo, nedavni natječaj za njegovu obnovu vrijedan 27,6 milijuna kuna propao je jer je pristigla samo jedna ponuda i to dvostruko veća od iznosa koji je Grad planirao za natječajem propisane radove. Brodogradilište »Viktor Lenac«, u kojem je »Galeb« već bio na doku, poslalo je ponudu od 59,9 milijuna kuna, Grad je bio primoran poništiti natječaj, a javnost je ostala zatečena ne toliko činjenicom da se natječaj ponavlja, koliko tom drastičnom razlikom u cijeni koju za potrebne radove ističu dvije strane. Čak i pod pretpostavkom da su i jedni i drugi malo navlačili na svoju stranu, pa je Grad malo spustio, a »Lenac« malo podigao cijenu, i dalje su dvije strane toliko daleko da je opravdano zaključiti kako je netko poprilično pogriješio u računanju.

Iz Grada su u nekoliko navrata poručivali kako su njihove brojke rezultat stručnih procjena pa smo pokušali saznati koje su to točno procjene, odnosno tko ih je radio s obzirom na to da je dio informacija izgledao kontradiktorno.

Naime, u priopćenju o poništenju natječaja za obnovu »Galeba« navodi se kako je iznos planiran za obnovu broda rezultat stručne procjene ovlaštenih projektanata na temelju čega je Grad Rijeka i dobio novce iz fondova Europske unije na natječaju »Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine«.

4183764_7

Na naše pitanje jesu li ti ovlašteni projektanti tvrtka Marine and Energy solutions i je li to dokumentacija napravljena na temelju ugovora potpisanog u srpnju 2017. čija je vrijednost bila 800.000 kuna iz Grada su odgovorili sljedeće:

– Da, dokumentacija o nabavi pripremljena je temeljem projekta i troškovnika koje je izradio ovlašteni projektant tvrtka DIV Marine and Energy solutions. Riječ je o uslugama tehničkog projektiranja-Izradi projektne dokumentacije za prenamjenu broda »Galeb« u brod muzej. Ugovorna vrijednost iznosila je 810.287,50 kuna (s PDV-om).

Ono što je zbunjujuće u ovom odgovoru je činjenica da Grad kaže kako je novac iz EU-a dobio na temelju dokumentacije projektanta, ali informacija o dobivanju EU sredstava iz spomenutog natječaja predstavljena je u travnju 2017. što bi značilo da su prvo dobivena sredstva od EU-a, a onda tek napravljena dokumentacija za obnovu?!

Razjašnjenje cijele priče

No u Gradu kažu kako to nije istina.

– Ne, prijava se podnijela temeljem idejnog projekta i troškovnika radova remonta iz veljače 2016. Projektant je procjenu troškova radio uoči aplikacije na EU fondove. Izvedbeni troškovnik DIV MES je radio tijekom 2017. i 2018. godine, uvažavajući zahtjeve Hrvatskog registra brodova i zahtjeve konzervatora.

Dakle, sada imamo idejni projekt i troškovnik iz 2016. koji se do sada nije spominjao već se cijelo vrijeme spominje dokumentacija iz 2017. godine, ali dobro i to je mali korak ka razjašnjenju cijele priče.

1236450

Nakon što smo Grad zamolili za dodatna pojašnjenja, priču o procjeni cijene radova mogli bi sažeti u sljedeće: u veljači 2016. godine tvrtka DIV Marine and Energy solutions radi idejni projekt i troškovnik obnove »Galeba«, u ožujku iste godine Grad se prijavljuje za EU sredstva, u travnju 2017. objavljuje se informacija da je Grad dobio sredstva za obnovu »Galeba« i Palače šećerane, u srpnju 2017. potpisuje se ugovor s tvrtkom DIV Marine and Energy solutions za usluge tehničkog projektiranja – izradu projektne dokumentacije za prenamjenu broda »Galeb« u brod muzej.

(Ne)jednostavan odgovor

Na naše pitanje znači li to da se do finalnog iznosa od 27,6 milijuna kuna došlo kombinacijom podataka iz troškovnika 2016. i dokumentacije iz 2017. iz Grada su konačno ponudili jasan i nedvosmislen odgovor.

– Ne, procjena cijene temeljena je na idejnom projektu iz 2016. godine. Natječaj iz 2017. godine bio je natječaj za usluge tehničkog projektiranja – izradu projektne dokumentacije za prenamjenu broda »Galeb« u brod muzej. Temeljem tog natječaja DIV je, u suradnji s konzervatorima i Hrvatskim registrom brodova, od sredine 2017. do studenoga 2018., kada je Hrvatski registar brodova izdao zadnju potrebnu potvrdu, radio na izradi izvedbenog projekta, kažu u Gradu.

Da ponovimo, procjena o cijeni obnove »Galeba« temelji se na idejnom projektu i troškovniku iz 2016. godine.

1953_0316_galeb_at_the_nore

Ovu prepisku s Gradom prepričavamo kako bi se uvidjelo da odgovor na pitanje »Tko je procijenio da obnova »Galeba« košta 27,6 milijuna kuna?« i nije tako jednostavan kako izgleda. Pritom, uopće ne želimo ulaziti u realnost te procjene, samo želimo znati na temelju čega je Grad donio odluke koje je donio.

Uostalom, koliko je tko dobro procjenjivao, saznat ćemo vrlo brzo jer su pri poništenju natječaja iz Grada Rijeke objavili kako će novi natječaj za obnovu »Galeba« biti objavljen u roku od 30 dana. Kakav će on biti, odnosno hoće li biti nekih drastičnijih promjena, za sada nije poznato.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.