Odbačena tužba

Grad Rijeka izgubio spor; Hemingway baru ostaje koncesija za plažu Ploče

Damir Cupać

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Sud je utvrdio opravdanim prigovor da je trebalo detaljno analizirati dostavljenu dokumentaciju, a po potrebi izvršiti i sudsko vještačenje prije jednostranog raskida ugovora o koncesiji 



RIJEKA Treće ljeto tvrtka Hemingway bar bit će koncesionar na riječkoj plaži Ploče, iako je riječko Gradsko vijeće još u listopadu 2014. godine jednoglasno donijelo zaključak o oduzimanju koncesije zbog kršenja koncesijskog ugovora.


Naime, Upravni sud u Rijeci odbacio je žalbu Grada Rijeke na rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je u veljači 2015. godine prihvatilo žalbu Hemingway bara, a na što se Grad Rijeka žalio. Budući da ne postoji ni jedna pravomoćna odluka i da su postupci u tijeku, oduzimanje koncesije po odluci riječkoga predstavničkoga tijela ne može se konzumirati pa je izgledno da će koncesionar i ovo ljeto upravljati najpoznatijom riječkom plažom smještenom ispod bazenskog kompleksa.


A sve je počelo idilično – na raspisani natječaj javila se tvrtka Hemingway bar s kojom je potpisan koncesijski ugovor na razdoblje od pet godina. Prije toga vođene su e-konzultacije, a na zahtjev građana prihvaćena je odluka da se ulaz na plažu neće naplaćivati. Komercijalni dio priče ostavljen je koncesionaru koji je računicu trebao raditi iznajmljivanjem opreme i ponudom usluga. Prvo ljeto te 2013. godine to je tako i bilo.




No, već na početku kupališne sezone 2014. godine bilo je vidljivo da stvari na plaži Ploče ne štimaju. Kako su prolazili vrući dani nezadovoljstvo građana sve je više raslo, a pretvorilo se u pravi rat protiv koncesionara koji je onemogućavao kupačima prilaz moru s ručnicima jer je okupirao te dijelove ležaljkama u broju koji je bio puno veći od dozvoljenoga. Ta vruća ljetna tema zainteresirala je i riječku oporbu koja je negodovala, gradska vlast je na početku minorizirala problem i slala na plažu Ploče komunalnu inspekciju. No, do dogovora nije dolazilo.


Pogodovanje koncesionaru


U kolovozu 2014. godine čelni ljudi Akcije mladih, Liste za Rijeku, Laburista i PGS–a odlučili su se boriti protiv nereda na plaži Ploče zbog nepoštivanja koncesijskog ugovora što je rezultiralo postavljanjem prevelikog broja ležaljki, ograđivanjem dijelova plaže i tjeranjem kupača s ručnicima. Oporbene stranke podsjetile su da je u uređenje plaže Ploče utrošen 51 milijun kuna građana ovog grada, te da Grad Rijeka godišnje na račun koncesije uprihoduje svega 51 tisuću kuna. Ocijenjeno je da je predivan javni prostor uzurpiran. Najavljeno je da će se točka o plaži Ploče naći na dnevnom redu Gradskoga vijeća. I bilo je tako, a oporbene stranke još su jednom prozvale riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela zbog inertnosti i pogodovanja koncesionaru.



Do sada je Grad uprihodovao 204.751 kunu od koncesijske naknade, a u jednakim iznosima prihod su ostvarili i Republika Hrvatska i Primorsko-goranska županija, po ključu podjele trećine ukupnog prihoda.


– Koncesionar je izvršio svoje financijske obaveze za period do kraja 2016. godine. No, prema nalazu Povjerenstva za praćenje izvršavanja Odluke i Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, koncesionar i dalje nije izvršio obavezu ulaganja, sukladno ugovoru o koncesiji. Naime, Studijom gospodarske opravdanosti koncesionara koja je priložena ponudi kojom se koncesionar javio na natječaj o koncesiji, koncesionar je procijenio ulaganje u iznosu od 1.165.500 kuna za pet godina, na način da će u prvoj godini uložiti 50 posto, u drugoj 20 posto, a u trećoj, četvrtoj i petoj godini po 10 posto procijenjenog iznosa navedenog u Studiji. Koncesionar do sada nije ispunio ove obaveze na način predviđen Ugovorom o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


U Gradu Rijeci naglašavaju da je davanjem plaže Ploče u koncesiju namjera bila putem koncesionara pružiti građanima bolje uvjete i više sadržaja na toj plaži.


– Koncesionar na plaži jest osigurao određene dodatne sadržaje, no niti blizu onom što je temeljem sklopljenog Ugovora bio dužan, prije svega u pogledu ulaganja u plažu. Nažalost, zbog sporog pravnog sustava postupci su dugotrajni pa tako i neučinkoviti čime u Gradu Rijeci ne možemo biti zadovoljni. Naime, zbog tromog i neučinkovitog sustava, Grad je trenutno prisiljen na ovakvu situaciju na plaži Ploče, zaključili su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.



Na kraju je ipak postignut politički konsenzus i jednoglasno je gradski parlament tvrtki Hemingway bar oduzeo koncesiju. Činilo se da je priča okončana i još je trebalo utvrditi što dalje s tom plažom.


No, pravi šok uslijedio je kada je resorno ministarstvo u veljači 2015. godine prihvatilo žalbu koncesionara i utvrdilo da odluka Gradskoga vijeća nije valjana. Odgovor Grada Rijeka uslijedio je po zaključku gradskoga parlamenta i uložena je tužba. Upravni sud ju je odbacio kao neutemeljenu. Bit odluke Gradskoga vijeća o oduzimanju koncesije, ali i tužbe je u dvije točke – nije poštivan koncesijski ugovor u dijelu koji se tiče investicijskoga ulaganja sukladno Studiji gospodarske opravdanosti i nije organizirana spasilačka služba, a što je bila koncesijska obveza.


Osnovano i argumentirano


Upravni sud u Rijeci u obrazloženju presude navodi da je prihvaćen argument Hemingway bara da je cjelokupna analiza izvršenih ulaganja trebala biti dio odluke i da je koncesionaru trebalo biti omogućeno očitovanje. Sud je utvrdio opravdanim prigovor da je trebalo detaljno analizirati cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju, a po potrebi izvršiti i sudsko vještačenje prije jednostranog raskida ugovora o koncesiji.


Što se tiče organiziranja spasilačke službe, iako je nedvojbeno utvrđeno da su taj posao radila dva radnika koji su bili i konobari i pomoćno osoblje i to bez licence koju izdaje Crveni križ, iako je zapisnicima komunalnih redara utvrđeno da u 23 kontrole nije bilo spasitelja na plaži, Sud je zaključio da je bez obzira na utvrđene nedostatke manjkavo upozorenje prvostupanjskog tijela, a to je Grad Rijeka, od 8. kolovoza 2014. godine kojim poziva koncesionara da ispravi propuste, obzirom na činjenicu da propusti nisu precizirani, što je bilo nužno kako bi koncesionar mogao eventualno otkloniti.


Ostala prava i obveze


Što se tiče Grada Rijeke, u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav navode da nisu zadovoljni presudom Upravnog suda u Rijeci kojom je odbijen tužbeni zahtjev radi poništenja rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.



Direktor Hemingway bara Mario Kovačević kaže da je zadovoljan presudom Upravnog suda jer ista dokazuje pravu istinu i pravo stanje stvari, odnosno dokazuje kako je Grad Rijeka ishitreno i neutemeljeno donio Odluku o oduzimanju koncesije na plaži Ploče.


– Smatramo da je Grad Rijeka istupio neprofesionalno i kako smo već naveli ishitreno, što potvrđuje da nema iskustva u poslovanju s koncesijama na pomorskom dobru za korištenje plaže u gospodrske svrhe. Osim navedenog, Odluka Gradskog vijeća o oduzimanju koncesije ima vjerojatno neke osobne interese. Od kada se vidjelo kako smo plažu uredili, vjerojatno je netko drugi želi preuzeti. Tvrtka Hemingway bar d.o.o. je izvršila sve obveze za dosadašnje razdoblje iz Ugovora o koncesiji. Grad Rijeku smo od početka trajanja koncesije pozivali na dogovore za poboljšanje poslovanja na plaži, npr. na dodatna ulaganja u sredstva i djelatnosti na plaži, na povećanje broja ležaljki, na izradu ulaza u more na istočnom dijelu plaže gdje istoga nema (zato je i slabo posjećen), na što su mnogi gosti i korisnici plaže upućivali, na što je Grad uvijek dao negativan odgovor bez obrazloženja. U posljednjih godinu dana zastali smo s prijedlozima upravo zato što je Grad Rijeka donio Odluku o oduzimanju koncesije, te nam je žao da je do toga došlo, izjavio je Kovačević.



– Naime, smatramo da je podnesena tužba kojom se traži poništenje navedenog rješenja Ministarstva u cijelosti osnovana i argumentirana. Sukladno tome, a u skladu s procesnim ovlastima, Grad će podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu na presudu. Što se tiče konkretnijeg komentara na navedenu presudu, u ovom trenutku Grad Rijeka ne može se očitovati budući da to biti sadržano u žalbi protiv presude, očitovali su se u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


U Gradu Rijeci podsjećaju da je Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 22. prosinca 2015. godine donijelo drugu Odluku o oduzimanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci jer koncesionar nije poštivao odredbe Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, odnosno nije izvršio investicijska ulaganja u prve dvije godine trajanja Ugovora o koncesiji.


– Na drugu Odluku o oduzimanju koncesije, od 22. prosinca 2015. godine koncesionar je pravovremeno uložio žalbu koja je sa spisom predmeta proslijeđena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kao drugostupanjskom tijelu, dana 29. veljače 2016. godine. Ministarstvo do danas nije donijelo odluku po žalbi koncesionara. Obzirom da trenutno niti jedna odluka o oduzimanju koncesije nije pravomoćna, pa samim tim nije raskinut Ugovor o koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, od 13. svibnja 2013. godine, koncesionaru nisu prestala prava i obveze koje ima po Ugovoru o koncesiji za nadolazeću kupališnu sezonu. Grad će kontinuirano kontrolirati provedbu Ugovora o koncesiji, zaključili su u Gradu Rijeci.


Kovačević: U odluci o oduzimanju koncesije vjerojatno ima nekih osobnih interesa