Poticaj za nove uspjehe

Grad Rijeka dodijelio stipendije 47 sportaša

Kristian Sirotich

Ovim potpisivanjem željeli smo ponajprije dati značaj vama i naglasiti vaše rezultate, na koje smo neizmjerno ponosni – naglasio je Vojko Obersnel



RIJEKA Svečanim činom potpisivanja ugovora o stipendiranju vrhunskih riječkih sportaša u trokutu između Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i samih sportaša, 47 vrhunskih riječkih sportaša jučer je i službeno steklo pravo na mjesečnu stipendiju, visina koje ovisi o kategoriji u koju su svrstani po vrijednosti svojih rezultata.



Pravo na stipendiju prvog razreda ostvarili su boćari Leo Brnić, Goran Percan (Vargon), karatistice Ivana Bebek (RI Croatia) i Jelena Kovačević (No Kachi), Ana Znaor iz Kickboxing kluba »Sušak«, kuglačice Nika Grubišić i Ljiljana Peroš (Mlaka), plivačica Sanja Jovanović (Primorje CO), vaterpolisti Ivan Buljubašić, Petar Muslim, Paolo Obradović i Anđelo Šetka (svi Primorje EB), te Viliam Jelušić (ŠRK slijepih Rijeka), Miroslav Matić (SAK osoba s invaliditetom Srce) i Rudolf Petrović (Streljački klub invalida Paraolimpijac).


Pravo na stipendiju drugog razreda ostvarili su atletičarka Sara Kolak (Kvarner), boćari Zoran Cuculić, Bruno Kraljić i Ronald Marčelja (Vargon), karatist Boran Berak (TAD Rijeka), kickboksači Tibor Ileš i Andrej Gudac (Sušak), kuglačice Tatjana Oštrina i Milana Pavlic (Mlaka), plivač Dominik Straga (Primorje CO), rukometaši Josip Jurić-Grgić i Luka Mrakovčić (Zamet), šahisti Davorin Kuljašević i Ante Šarić (Liburnija), te Vedran Dumenčić i Zlatko Vučenović, članovi ŠRK-a slijepih »Rijeka«.




Pravo na stipendiju trećeg razreda ostvarili su atletičarka Mirjana Gagić (Kvarner), biciklist Mateo Franković (Rijeka), gimnastičarka Ema Kajić (Vita), kuglačice Marina Bašić Palković i Ivana Pavić (Mlaka), plivači Željana Knežević, Teo Kolonić, Luka Matacin, Ana Matković i Ana Petrović (Primorje CO), streljačica Maša Berić (Lokomotiva) te šahisti Ivan Šarić, Zrinka Deur-Šarić i Patricija Vujnović (Liburnija).



Da je u ovim teškim vremenima svaka financijska pomoć i više nego dobrodošla, svjedoči i činjenica da je gradska vijećnica jučer gotovo bila pretijesna za sve sportaše i predstavnike klubova.


– Na žalost, nemoguće je u istom danu na istom mjestu okupiti sve vrhunske sportaše, uvijek je netko spriječen zbog natjecanja, treninga, priprema – naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, čestitajući pritom svim okupljenim sportašima na ostvarenim rezulutatima kojima su i stekli pravo na stipendiju. – Ovim potpisivanjem željeli smo, prije svega, dati značaj vama i naglasiti vaše rezultate na koje smo neizmjerno ponosni.


A ponosni smo i na to što ovaj program financiranja u Rijeci ide još od bivše države i ondašnje Sofke. Teško je reći točan broj sportaša koji su u posljednjih dvadesetak godina primali stipendiju, ali uzimajući u obzir da je prosječno godišnje pravo na stipendiju steklo 80-ak sportaša dolazimo do brojke od 1600 sprotaša sa sjajnim rezultatskim ostvarenjima na svjetskim i europskim prvenstvima, te olimpijskim igrama. A to nije mala brojka. Još jednom svima čestitam, vi predstavljate uzore svima onima koji naporno treniraju i gledajući u vas žele jednoga dana biti na vašem mjestu – naglasio je Vojko Obresnel, uz dodatak da je u posljednjih dvadesetak godina Grad izdvojio više od 20 milijuna kuna za stipendije sportaša te da je ove godine u tu svrhu u proračunu osigurano 890 tisuća kuna.


– Uzevši u obzir uloženi trud i način na koji promovirate i svoj grad i svoju državu, nema sumnje da zaslužujete ove stipendije – naglasio je Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza koji je u ime RSS-a stavio potpis na ugovor s Gradom. – Dokazali ste i dokazujete što znači vaša veličina. Mogu se samo nadati da će ova teška situacija proći i da će nam svima biti bolje – zaključio je Barać, prepustivši riječ Ivani Bebek, karatistici »Ri Croatie«, kojoj je pripala čast zahvaliti se u ime sportaša.


– Ovi rezultati ne bi bili mogući bez podrške, niti bez vrhunskih uvjeta. Nadam se da ćemo se odužiti rezultatima – zaključila je Ivana Bebek.



Mjesečne stipendije protežu se u rasponu od 2.400 do 400 kuna. Pravo na 2.400 kuna ostvaruju sportaši iz prve kategorije ako dolaze iz pojedinačnog sporta, odnosno 1.600 kuna ako su dijelom ekipe. Iznos od 1.500, odnosno 1.000 kuna mjesečno primat će sportaši iz druge kategorije, 600 odnosno 400 kuna oni iz treće. Trajanje naknade također ovisi o postignutim rezultatima, oni iz prve kategorije ostvaruju pravo na naknadu u četverogodišnjem razdoblju, oni iz druge kategorije stipendiju će primati dvije, a oni iz treće jednu godinu.