Degutantan tekst

Govor mržnje: Desničarski portal prijavljen DORH-u zbog usporedbe riječkog Sveučilišta sa SAO Krajinom

Ingrid Šestan Kučić

Arhiva NL

Arhiva NL

Publicist i novinar Drago Pilsel portal je kazneno prijavio zbog govora mržnje, Laburisti poručuju da se ovakvim pisanjem Rijeku želi povući na neko mračno mjesto, Sveučilištu stiže snažna podrška i od studenata



RIJEKA Degutantan i neumjesan tekst objavljen na portalu Dnevno.hr pod naslovom »Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranje SAO Krajine u Rijeci!«, izazvao je jučer veliko zgražanje i negodovanje javnosti, a mnogi su, poput Hrvatskih laburista i bivših studenata riječkog Filozofskog fakulteta, svoje negodovanje izrazili i u priopćenjima.


Novinar i publicist Drago Pilsel podnio je pak kaznenu prijavu u DORH-u protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala Dnevno.hr, a u spornom se tekstu tvrdi da u Rijeci postoji Inicijativa »Spasimo Rijeku« koju su osnovali članovi akademske zajednice.


Inicijativa je navodno uputila ovih dana krajnje neprihvatljiv proglas mnogim medijima, znanstvenicima i sveučilišnim profesorima, u kojemu upozoravaju na, kako tvrde, »sustavno pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u akademsku SAO Krajinu, odnosno na tiho posrbljavanje riječkog Sveučilišta«.





Nepotpisan tekst prepun govora mržnje objavljen na portalu Dnevno.hr poziva se na navodnu Inicijativa »Spasimo Rijeku« koja okuplja akademske građane. Međutim, ta se Inicijativa nigdje ne pojavljejuje osim u tekstu neimenovanog autora. Na naš upit redakciji Dnevno.hr da nas spoji s autorom teksta, dobili smo kontakt osobe koja je prema tvrdnjama redakcije poslala tekst. Na pitanje autoru da nam ustupi kontakt nekoga iz Inicijative dobili smo odgovor da nema kontakt, a kada smo mu počeli objašnjavati kako Inicijativa »Spasimo Rijeku« nigdje ne postoji uslijedio je odgovor da ne zna o kakvom tekstu pričamo te je prekinuo razgovor.



Presudni ožujak


U proglasu se ta tvrdnja potkrepljuje tezama o tome da će se u ožujku na Filozofskom fakultetu riječkog Sveučilišta zaposliti sin Milorada Pupovca:


– Ožujak 2017. godine je mjesec od presudne važnosti za budućnost grada Rijeke. U tom mjesecu trebala bi se dogoditi koincidencija koja samo političkim naivcima može izgledati slučajnom. Nama je to znak za uzbunu i ovim želimo skrenuti pozornost na opasnosti koje ta koincidencija nosi. U ožujku bi se sin Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, trebao zaposliti na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Zapošljavanje se provodi u netransparentnoj proceduri zapošljavanja povratnika gdje nema mogućnosti konkurencije pa se natječaj praktično raspisuje na ime i prezime. U ožujku bi Snježana Prijić Samaržija, aktualna prorektorica, rođena u Kninu i školovana u Beogradu, trebala biti izabrana za rektoricu Sveučilišta u Rijeci. Njeni izgledi su realni zahvaljujući dugogodišnjim planskim pripremama. Kao prorektorica zadužena za studente pobrinula se za to da studentski predstavnici u Senatu budu ne samo njoj osobno odani i ideološki srodni nego i za to da – za svaki slučaj – pripadnici hrvatske narodnosti među njima budu svedeni na manjinu, stoji u proglasu koji prenosi portal.


Autor proglasa poziva na otrežnjenje i otpor »planskom zaposjedanju institucija u Gradu Rijeci kojim bi se trebala promijeniti kulturna i politička fizionomija Grada«.


– Da ne bude zabune, zalažemo se za punu ravnopravnost pa i pozitivnu diskriminaciju svih manjinskih etničkih zajednica koje skladno i slobodno žive u Rijeci. Protivimo se hegemonističkim planovima ovladavanja akademskim i kulturnim institucijama u Rijeci na podlozi velikosrpske ideologije i nositeljima tih planova koji djeluju kroz stranačku infrastrukturu SDP-a (Željko Jovanović), stranke PAMETNO (Saša Zelenika), Rektorata Sveučilišta (Snježana Prijić Samaržija) i Srpskog nacionalnog vijeća (Milorad Pupovac). Najoštrije osuđujemo izdajničku kolaboraciju Pere Lučina, rektora na odlasku, koji je kontinuiranim pogodovanjima omogućio pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u akademsku SAO Krajinu, stoji u tekstu objavljenom na Dnevno.hr.



Ozren Pupovac, sin saborskog zastupnika i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca doista će se zaposliti na riječkom Filozofskom fakultetu, a prema riječima dekanice prof. dr. Ines Srdoč Konestra to neće biti prije svibnja. Naime, dekanica pojašnjava da je natječaj za izbor jednog nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju i na radnom mjestu docenta iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, polja filozofije na Odsjeku za kulturalne studije, u svrhu zapošljavanja znanstvenika-povratnika iz inozemstva otvoren do 10. ožujka.


– Natječaj je raspisan temeljem odluke aktualnog ministra, a riječko Sveučilište svake godine vraća tri znanstvenika godišnje na temelju odluke ministra. Realno na natječaj se može javiti svaki znanstvenik-povratnik koji udovoljava kriterijima, kaže dekanica.


Iako natječaj nije raspisan na ime, riječ je o specifičnom natječaju za koji se u praksi unaprijed zna kome je namijenjen. Pupovac je prošli semestar bio vanjski suradnik Odsjeka za kulturologiju, a inače je filozof i društveni teoretičar koji se dijelom školovao i u inozemstvu, a bio je istraživač na Jan van Eyck Academie u Maastrichtu te u Institutu za kulturna istraživanja u Berlinu.



Tim je tekstom, tvrdi Pilsel, glavni urednik Dnevno.hr povrijedio Ustav Republike Hrvatske, u kojem se navodi da je »zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti«.


– Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje, navodi Pilsel u svojoj prijavi.


Tekstom je, tvrdi dalje Pilsel, povrijeđen i Zakon o medijima koji izričito zabranjuje prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost.


– Nepobitno je, dakle, da je novinar i urednik Viktor Kodrić pozvao na mržnju prema članovima srpske manjine u RH, prema akademski obrazovanim građanima kao takvima i prema istaknuti djelatnicima Sveučilišta u Rijeci. Iz svega navedenog tražim od DORH-a da slučaj ispita jer postoji osnovana sumnja u navedeno kazneno djelo te da postupi po Zakonu i po vlastitoj nadležnosti, ističe Pilsel.


Podrška Laburista


Na govor mržnje jučer su reagirali mnogobrojni građani, osnovana je i Facebook grupa podrške, a Hrvatski laburisti – Stranka rada uputili su priopćenje u kojem izražavaju šokiranost tekstom objavljenim na Dnevno.hr.


– Još smo više šokirani ponosnim isticanjem da su proglas pisali »akademski građani«, dovoljno ponosni da se takvima proglase, dovoljne kukavice da ne objave tko su. Izražavamo gnušanje nad ovakvim člankom punim govora mržnje, onog za koji se svi vladajući, od predsjednice i premijera na dalje, kunu da ne postoji. Rijeka, kozmopolitski grad, koji je simbol tolerancije i naprednog društva različitosti.


– Odjednom ksenofobični »akademski građani« žele povući Rijeku na neko mračno mjesto, gdje Rijeka ne pripada. Rijeka koja je oduvijek bila ponosna na svoje »građane svijeta«, široke vidike i znanje ne smije dopustiti da je na neprimjeren način »uvuku« u ideološkom mržnjom obojene, prljave priče. Rijeka je iznad toga, Rijeka cijeni svoje znanstvenike, akademike, radnike svih profesija koji kvalitetno i dobro obavljaju svoj posao na zadovoljstvo svoje zajednice. Rijeku, kozmopolitski grad, koja je simbol tolerancije i naprednog društva različitosti, odjednom ksenofobični »akademski građani« žele povući na neko mračno mjesto, gdje Rijeka ne pripada. 



Na tekst objavljen na Dnevno.hr jučer su reagirali i prozvani Saša Zelenika i Željko Jovanović koji ističu da su u posljednjih nekoliko dana nazovi-domoljubni portali prenijeli pamflet nepotpisanih kukavica izmišljene udruge.


– Dok su retrogradni desničari zaustavili Cjelovitu kurikularnu reformu, 20 posto djece je siromašno, napadaju se pripadnici LGBT zajednice i manjina, a mladi iskazuju zabrinjavajuće razine netolerancije i neznanja, plagijatori vode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, potpredsjednici su Sabora i sjede u Ustavnom sudu, Ivana Đikića su osobnim interesima isprepleteni zaštitnici plagijatori otjerali iz Hrvatske, ravnatelji škola zvižde na spomen građanskog odgoja, »spasitelji« očito nikako ne mogu prežaliti Jugoslaviju koja jedina daje smisao njihovim ispraznim i promašenim životima pa se i dalje obračunavaju s nečim što desetljećima ne postoji da bi prikrili svoj nerad, nekompetentnost, krađe i laži. Ne preostaje nam, stoga, nego istinom i argumentima spasiti Rijeku upravo od takvih neznalica koji se samoproglašavaju spasiteljima Rijeke te od njihovih otuđnih medijskih promicatelja, stoji u izjavi Zelenike i Jovanovića.



Rijeka koja je oduvijek bila ponosna na svoje »građane svijeta«, široke vidike i znanje ne smije dopustiti da je na neprimjeren način »uvuku« u ideološkom mržnjom obojene, prljave priče. Rijeka je iznad toga, Rijeka cijeni svoje znanstvenike, akademike, radnike svih profesija koji kvalitetno i dobro obavljaju svoj posao na zadovoljstvo svoje zajednice. Rijeka je ponosna što je svojim morem povezana s cijelim svijetom, kako fizički, tako i svjetonazorski, ističu Laburisti.


Na ksenofobične tvrdnje reagirali su i bivši studenti Filozofskog fakulteta, kao i ostali građani koju su jučer osnovali Facebook grupu podrške prorektorici riječkog Sveučilišta. Bivši studenti su poslali i priopćenje u kojem, kao i Hrvatski laburisti snažno osuđuju poruke govora mržnje te se protive ovakvim i sličnim insinuacijama usmjerenim prema građanima Hrvatske.


– Smatramo krajnje nedopustivim da se u hrvatskom medijskom prostoru dopuštaju i distribuiraju poruke kojima se na ovaj način apostrofiraju pojedinci te se implicira njihova nacionalna ili vjerska pripadnosti. U tom kontekstu pozivamo odgovorne institucije, prvenstveno predsjednicu Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i Sabora te Hrvatsko novinarsko društvo, na javnu osudu ovakvoga čina. Također, ovime izražavamo snažnu podršku našoj nekadašnjoj profesorici, danas prorektorici Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježani Prijić Samaržija, čije je profesionalno znanstveno-nastavno i javno djelovanje ovim tekstom dezavuirano na krajnje neprimjeren način, poručuju bivši studenti.