Djeca na rubu egzistencije

Gotovo svaki četvrti riječki osnovac nema za marendu ili ručak, a u redu za pučku kuhinju stoje i dvogodišnjaci

Ingrid Šestan Kučić

U Rijeci 565 osnovnoškolaca ima pravo na potpuno podmirenje troškova prehrane u produženom i cjelodnevnom boravku / Foto Ivica TOMIĆ

U Rijeci 565 osnovnoškolaca ima pravo na potpuno podmirenje troškova prehrane u produženom i cjelodnevnom boravku / Foto Ivica TOMIĆ

Među 278 djece čije obitelji žive na rubu egzistencije najveći je broj osnovaca, njih 152. Srednjoškolaca koji svakodnevno u jednu od četiri riječkih pučkih kuhinja dolaze po jedini topli obrok je 83, dok je djece predškolske dobi 43



RIJEKA – Od ukupno petstotinjak toplih obroka koliko ih se svakodnevno pripremi u riječkim pučkim kuhinjama čak 278 obroka namijenjeno je djeci, a prema podacima riječkog Centra za socijalnu skrb najmlađi korisnik pučke kuhinje rođen je u lipnju 2014. godine, odnosno riječ je o djetetu tek nešto starijem od dvije godine. U Centru kažu kako imaju još jednog korisnika rođenog iste godine, a među 278 djece čije obitelji žive na rubu egzistencije najveći je broj osnovaca, njih 152. Srednjoškolaca koji svakodnevno u jednu od četiri riječkih pučkih kuhinja dolaze po jedini topli obrok je 83, dok je djece predškolske dobi 43.


Siromaštvo


Ti topli obroci, kažu u Centru, koji pripadaju djeci nerijetko se dijele na sve članove obitelji, jer čest je slučaj da roditelji ne ostvaruju to pravo zbog svoje radne sposobnosti pa jedini članovi obitelji koji mogu dobiti besplatan obrok su djeca. Naime, razlog tome kriterij je ostvarivanja prava na pučku kuhinju, jer takav obrok uglavnom mogu dobiti samci korisnici zajamčene minimalne naknade, odnosno primatelji socijalne pomoći, te radno nesposobni građani među koje se ubrajaju djeca mlađa od 18 godina. Upravo je to razlog, pojašnjavaju u Centru, što više od pola korisnika pučke kuhinje čine djeca.


Međutim, broj korisnika pučke kuhinje nije cijela socijalna slika riječke maloljetne populacije, jer pravo na potpuno podmirenje troškova marende u osnovnoj školi u ovoj školskoj godini steklo je 1.187 učenika od njih ukupno 8.434, što znači da za svakog sedmog riječkog osnovca Grad Rijeka podmiruje troškove marende u školi. Najveći broj djece, 84 posto, stekao je to pravo jer su njihove obitelji izložene siromaštvu ili im prijeti siromaštvo, a svega njih 16 posto to je pravo zbog bolesti ili teškoća u razvoju ili zato što su udomljena djeca te djeca stradalnika rata.




S brojem djece koja u okviru produženog boravka ili cjelodnevne nastave besplatan topli obrok primaju u školi nije kraj broju učenika čije su obitelji na rubu egzistencije, jer ove školske godine Zaklada Hrvatska za djecu i Grad Rijeka sklopili su jednogodišnji ugovor o dodjeli financijskih sredstava u svrhu osiguranja prehrane za djecu u potrebi u riječkim osnovnim školama. Takve je djece 178 u 16 riječkih škola, a mahom svi dolaze iz obitelji čiji mjesečni prihodi iznose do 2 tisuće kuna po članu i ne ostvaruju pravo na pučku kuhinju, besplatnu marendu ili, pak, ručak u okviru produženog boravka i cjelodnevne nastave. Za tu se djecu ove školske godine dnevno pripremaju 283 obroka, ovisno o potrebi, jer učenici iz te kategoriju ostvaruju pravo na jedan do tri obroka dnevno, odnosno doručak, ručak i užinu.


Doda li se broju besplatnih marendi u školama broj besplatnih ručkova proizlazi da gotovo svaki četvrti riječki osnovac dolazi iz obitelji s nezavidnom financijskom situacijom. Naime, pravo na potpuno podmirenje troškova prehrane u produženom i cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi na području grada steklo je 565 učenika, odnosno roditelji svakoga trećeg polaznika produženog ili cjelodnevnog boravka oslobođeni su plaćanja troškova jer se ti troškovi podmiruju iz gradskog proračuna, a kao i u slučaju besplatnih marendi većina djece, njih 83 posto, to je pravo jer su njihove obitelji zbog izrazita siromaštva korisnici državne zajamčene minimalne naknade ili zbog toga što su ukupni prihodi njihova kućanstva niži od gradskih cenzusa minimalnih prihoda za određeni broj članova kućanstva.


Socijalni program


Velik broj djece koja ostvaruju pravo na besplatan obrok riječki gradonačelnik Vojko Obersnel objašnjava činjenicom da je riječki socijalni program specifičan u Hrvatskoj, jer nudi znatno veću razinu zaštite socijalno ugroženih građana od onog što je propisano zakonom.



Svaki peti polaznik jaslica ili vrtića u Dječjem vrtiću Rijeka ove pedagoške godine ostvaruje pravo na podmirenje troškova boravka u predškolskoj ustanovi, a prema podacima Grada Rijeke 56 posto te djece to je pravo steklo jer su njihove obitelji zbog siromaštva korisnici državne zajamčene minimalne naknade ili zato jer im prijeti siromaštvo, odnosno ukupni prihodi njihova kućanstva niži su od gradskih cenzusa minimalnih prihoda za određeni broj članova kućanstva.


Trećina djece, od ukupno njih 637, to pravo ostvaruje zato što njihova obitelj ostvaruje pravo na dječji doplatak, a 9 posto su djeca koja se zbog bolesti ili teškoća u razvoju koriste državnim pravom na osobnu invalidninu ili doplatkom za pomoć i njegu ili je riječ o djeci stradalnika rata te o udomljenoj djeci. Radi se o djeci dobi od nekoliko mjeseci do sedme godine života, a za većinu djece, 65 posto, Grad Rijeka troškove pokriva u cijelosti.



– Naime, zakon nalaže tek podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji za najugroženije kategorije građana dok socijalni program Grada Rijeke nudi čak 19 različitih oblika pomoći koje može koristiti bitno veći broj socijalno ugroženih građana no što je propisano zakonom, sve s ciljem ostvarenja višeg standarda njihove zaštite. Ove godine ta prava ostvaruje preko 7 tisuća korisnika iz oko 5 tisuća kućanstava. Uz to, socijalni program Grada Rijeke posebnu pažnju posvećuje jednoj od najosjetljivih kategorija u društvu, djeci i mladima, među ostalim i kako bi se pokušalo spriječiti da ih loša materijalna situacija njihovih obitelji zaustavi u ostvarenju potencijala koje imaju.


Ove godine socijalni program Grada Rijeke obuhvaća 2.502 djeteta i mlade osobe iz socijalno ugroženih obitelji, a za različite oblike pomoći djeci utrošit će se gotovo 10 milijuna kuna, među ostalim i za prehranu djece u školama. Uz prehranu u školama i socijalnu pomoć namijenjenu cjelokupnim kućanstvima i besplatno korištenje niza specifičnih socijalnih usluga, socijalno ugrožena djeca i mladi mogu ostvariti niz različitih kratkoročnih specifičnih pomoći i potpora.


Riječ je o osiguranju besplatnog adaptiranog mlijeka za dojenčad rizična zdravstvenog statusa, poklon-bonu za opremu za novorođenče, poklon-bonu za školske udžbenike te o novčanoj potpori za školski pribor djeci branitelja iz Domovinskog rata. Socijalno ugrožena djeca i mladi u Rijeci mogu, uz to, ostvariti i godišnju pomoć za potpuno ili djelomično podmirenje troškova boravka u jaslicama i vrtićima, za već spomenute troškove marende u osnovnoj školi i obroka u produženom ili cjelodnevnom boravku te za podmirenje troškova prijevoza javnim gradskim prijevozom. Moram reći i da Grad Rijeka osigurati stipendije za učenike koji dolaze iz sredina težeg materijalnog stanja, kaže gradonačelnik.


Tako je ove godine poklon-bon za nabavu školskih knjiga za osnovnu školu u vrijednosti od 250 do tisuću kuna, ovisno o razredu koji dijete pohađa i uvjetu gradskog socijalnog programa dobilo je 1.060 učenika, odnosno svaki osmi učenik osnovne škole koristi se knjigama koje su djelomično plaćene iz gradskog proračuna, dok je pravo na potpuno podmirenje troškova prijevoza javnim gradskim