Centar za posjetitelje Beli

Gotova prva faza: Na Cresu otvoreno oporavilište za bjeloglave supove

Portal Novilist.hr



BELI – Župan Zlatko Komadina, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako otvorili su oporavilište za bjeloglave supove i preuređeno prizemlje zgrade nekadašnje područne osnovne škole Beli, danas Centra za posjetitelje Beli, dovršene u sklopu prve faze realizacije ovog projekta.


Uz nositelje, Primorsko-goransku županiju i Javnu ustanova „Priroda“, partneri na projektu su Grad Cres, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, Udruga Biom te Udruga Tramuntana iz Belog. Projekt će se realizirati u dvije faze, a ukupna vrijednost svih radova na oporavilištu i Centru procijenjena je na nešto više od 4 milijuna kuna.


 




Građevinskim radovima prve faze u potpunosti je sanirana derutna fasada zgrade Centra, dio krovne konstrukcije i čitav krovni pokrov koji je propuštao, ugrađeni su novi razvodi i instalacije (elektro, hidro i strojarske) te nova vanjska stolarija u prizemlju. Uređena je unutrašnjostprizemlja, sanitarni čvorovi, ured i sl. Također je izvršena rekonstrukcija okolnih pomoćnih objekata u sklopu Centra (suvenirnica, skladište, soba za smještaj pristiglih supova) te je izgrađena nova letnica (volijera) za oporavak supova. Investicija prve faze iznosi 2.455.000 kuna što je najvećim dijelom financirala Primorsko-goranska županija (nešto manje od 2.000.000 kuna), dok je Grad Cres osigurao iznos od 560.000 kuna.


Druga faza projekta uključit će opremanje i stavljanje u funkciju hranilišta za bjeloglave supove (lokacija Strganac na Cresu). Osim toga, u drugoj će se fazi izraditi multimedijalni postav o bjeloglavim supovima i etnografskoj baštini za što je Ministarstvo turizma već osiguralo 600.000,00 kuna, a koji će biti realiziran do iduće turističke sezone. Također, planira se uređenje okoliša te građevinska rekonstrukcija prvog kata i potkrovlja zgrade Centra, kako bi se osigurali minimalni smještajni kapaciteti za volontere, studente biologije, znanstvenike te osigurao prostor za edukacije i radionice.


Proteklih je godina u prosjeku 10-tak mladih supova godišnje stradalo najčešće padom u more ili se ozljeđivanjem na neki drugi način. Upravo otvaranjem ovakvog Centra s oporavilištem te skorim formiranjem hranilišta Primorsko-goranska županija i Javna ustanova Priroda s partnerima ulažu maksimalne napore da direktno doprinesu zaštiti populacije bjeloglavih supova. ​


Rješenje za obavljanje djelatnosti od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode Oporavilište je dobilo dana 1. srpnja 2016., a kolika je bila potreba za ovakvim Centrom na Cresu jasno dokazuje činjenica da su u razdoblju od 1. srpnja do 6. srpnja u oporavilištu zbrinuta 2 mlada ovogodišnja supa!


Osim doprinosa zaštiti prirode, odnosno zaštiti populacije bjeloglavih supova, značajno je naglasiti da je vrlo značajna uloga Centra za posjetitelje da sadržajno obogati turističku ponudu te promiče, kako samo mjesto, tako i cresko-lošinjsku i kvarnersku destinaciju autentičnim sadržajima baziranim na stoljetnom suživotu ljudi i prirode. – Beli je simbol biološke raznolikosti PGŽ, koja je po mreži Natura 2000. čak 80 posto zaštićena. Naša dužnost bila je urediti ovaj prostor, ne samo zbog zaštite supova, već i turizma. Cres mora poraditi na brendiranju svojih atrakcija, a ovo je jedna od njih, izjavio je župan Komadina na otvorenju.