Prošlo 27 godina

Godišnjica osnutka 128. brigade Sveti Vid: Sjetili se teških, ali slavnih dana

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Teško može itko osim nas samih koji smo dijelili i dobro i zlo shvatiti što smo prošli kroz razdoblje od 1991. godine do 1995. godine, kazao je Lerga



RIJEKA Polaganjem vijenaca na Mostu branitelja, svetom misom u katedrali Sv. Vida i druženjem branitelja i uzvanika obilježena je 27. obljetnica 128. brigade Hrvatske vojske »Sveti Vid«.


Predsjednik Udruge 128. brigade »Sveti Vid« Ivan Lerga naglasio je da je 27 godina prošlo od osnivanja brigade kroz koju je prošlo oko 7.000 ljudi, od onih koji su bili aktivni od prvoga dana do onih koji su neko vrijeme proveli u postrojbi.


– Naš ratni put završio je u studenome 1995. godine u Drvaru, a upravo je Oluja bila naš najveći uspjeh, od onoga dana kada smo tople dnevne boravke 1991. godine zamijenili hladnim ličkim ratištem. U Oluji je sudjelovalo oko 2.000 ljudi koji su bili ustrojeni u tri bojne. Obilježavanje obljetnica prilika je da se sjetimo naših 25 suboraca koji su položili živote na oltar domovine i njih 200 koji su bili ranjeni, pojasnio je Lerga.




Dodao je da su obilježavanja osnutka ove postrojbe prilika da se suborci sjete svih onih teških, ali i slavnih dana.


– Jer, teško može itko osim nas samih koji smo dijelili i dobro i zlo shvatiti što smo prošli kroz razdoblje od 1991. godine do 1995. godine, kazao je Lerga.