Nije joj prvi put

Godinu prije tragedije: Ovako je gradska pročelnica opravdavala bijeg s mjesta nesreće

P. N.

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Pet sati nakon nesreće policija je s Verom Begić Blečić obavila uviđaj na mjestu na kojem je došlo do sudara. Tom prilikom alkotestiranje je pokazalo da ima 0,42 promila alkohola u krvi



RIJEKA Tragična nesreća na istarskom ipsilonu koju je skrivila Vera Begić Blečić, gdje je njenu pijanu vožnju suprotnom stranom ceste životom platio jedan otac, nije nažalost i prva prometna nesreća u kojoj je gradska pročelnica sudjelovala pod utjecajem alkohola.


Novi list u lipnju prošle godine pisao je o slučaju u kojem je Vera Begić Blečić pobjegla s mjesta nesreće u službenom automobilu Grada Rijeke, nakon sudara s majkom petero djece. Druga vozačica ostala je zarobljena u automobilu sa svojom šestomjesečnom bebom, nakon što se njena fiat multipla sudarila s gradskom suzuki vitarom, kojom je upravljala Vera Begić Blečić.


Otišla na radio


Pukom srećom nitko nije pretrpio ozbiljne ozljede u nesreći koja se 10. svibnja 2017. godine oko 11.10 sati dogodila na nepreglednom raskrižju Mihanovićeve, Marohnićeve i Radićeve ulice na Vojaku.




Problem je što gradska pročelnica uopće nije stala da bi provjerila je li s osobama u drugom vozilu sve u redu. Umjesto toga, ona se bez stajanja uputila na dogovorenu radijsku emisiju, obavila još neke dužnosti, a s policijom se konačno našla toga dana tek iza 16 sati.


Pet sati nakon nesreće policija je s Verom Begić Blečić obavila uviđaj na mjestu na kojem je došlo do sudara. Tom prilikom alkotestiranje je pokazalo da ima 0,42 promila alkohola u krvi, što je zbog tolerancije na grešku uređaja draeger smanjeno na 0,32 promila.



Konzumirala alkohol


Gradskoj pročelnici policija je tad dostavila prekršajni nalog s novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna, jer drugom sudioniku u prometnoj nesreći nije ostavila svoje podatke, popunila Europsko izvješće te napustila mjesto prometne nesreće.


Ispunjen je i prekršajni nalog s kaznom od 1.000 do 3.000 kuna jer je pročelnica od trenutka nastanka prometne nesreće pa dok na njom nije proveden postupak ispitivanja uzimala alkoholna pića.


Drugoj vozačici policija je izdala nalog zbog prekršaja jer je pri lijevom skretanju prešla na suprotni prometni trak, što se kažnjava s 300 kuna.


Što je tad za reći o svemu imala Vera Begić Blečić?


Njena opravdanja svodila su se na to da se u neko doba vratila na mjesto nesreće, ali da ondje nije zatekla vozačicu s kojom se sudarila.


–  Dogodilo se to da smo se pri maloj brzini lupili branicima. Gospođa je pogodila moj auto na križanju ulica. Nakon nesreće pomaknula sam svoj auto u stranu, jer poznato mi je da je temeljem zakona potrebno vozilo pomaknuti da ne smeta u prometu. Zaustavila sam se u jednosmjernoj ulici. Bilo mi je teško spremiti branik pa mi je pomogao jedan čovjek, rekla je Vera Begić Blečić.


Radićeva ulica, u kojoj je pročelnica konačno zaustavila svoj automobil, ipak nije jednosmjerna, već dvosmjerna. No, ona tvrdi da je zbog toga što je ulica jednosmjerna zaključila da je najbolje da napravi krug oko Trsata i pokuša se opet vratiti na raskrižje na kojem se dogodila nesreća.



“Nema govora da sam bježala”


Netko drugi na njenom mjestu odmah bi se uputio do druge osobe koja je sudjelovala u nesreći, kako bi, ako ništa drugo, temeljem zakona, razmijenili podatke i ispunili izvješće o nesreći. Netko drugi možda bi bio svjestan da to mora učiniti, barem zato što to nalaže osnovna prometna kultura, pogotovo imajući u vidu da obavlja javnu dužnost.


Dapače, s obzirom na to da njezin automobil tada više nikako nije smetao u prometu, ništa ju nije sprečavalo da to i učini. Da se barem uvjeri da je drugoj vozačici i njenoj bebi dobro. Za to bi joj trebalo tek nešto koraka.


– Kad sam se vratila nisam više vidjela njen auto. Očito se i ona pomaknula kako ne bi smetala prometu. Tad sam već kasnila na dogovorenu radio emisiju pa sam krenula prema gradu. Nema govora da sam bježala, objašnjava Begić Blečić.


“Nisam se snašla”


Priznaje da bi sad, da se ponovo nađe u istoj situaciji, napravila potpuno drugačije.


– U tom stresu nisam se snašla. Tek sam dva mjeseca radila na mjestu pročelnice, bilo mi je bitno da obavim dužnosti koje sam imala tog dana. Prijavila sam nesreću policiji. Triput ih zvala i čekala ih tri sata. Odradila sam i ručak, bila na prijemu, a policiju dobila tek kasnije popodne. Službenici su odradili uviđaj, rekli mi da je druga gospođa prijavila nesreću i da nema ozlijeđenih.


Platit ću kaznu, snositi odgovornost za što sam kriva. Napravila sam grešku, pokrit ću se ušima i drugi put bit ću pametnija, objašnjava Vera Begić Blečić.


Na pitanje je li svo to vrijeme barem pokušala saznati je li sve u redu s drugom gospođom i njenom bebom, pročelnica odgovara kako je to htjela, ali je na koncu ta gospođa uspjela nazvati nju. Dotad je, podsjetimo, prošlo već dva tjedna.


Što je o svemu mislila gospođa s kojom se pročelnica sudarila, možete pročitati OVDJE.