Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Damira Cupaća

Komentar Glava riječke akademske zajednice godinama zabijena u pijesak

Sanjin Sorel
Sanjin Sorel
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2017. u 7:06 2017-07-12T07:06:54+02:00

Nije to priča o profesoru Sorelu, to je priča o svim profesorima sorelima kojih ima na svakom faksu, a što je poznato svakome tko je kročio nogom kao mlad čovjek u akademske dveri. Nažalost

Suza suzu stiže na licima, za sada, 42 potpisnika Inicijative za javnu podršku pjesniku i znanstveniku Sanjinu Sorelu, profesoru riječkog Filozofskog fakulteta kojega su dvije studentice i jedna profesorica prozvali javno za niz nepravilnosti u njegovom profesionalnom radu. Rečena Inicijativa proziva i Novi list zbog objelodanjivanja, kako oni kažu, navodnog skandala te zbog plitkog difamirajućeg novinarstva koje u senzacionalističkom formatu plasira neispitane i nedokazane krajnje negativne tvrdnje o liku i djelu Sanjina Sorela, čime je njemu i njegovoj obitelji nanesena nepovratna šteta. Dalje, potpisnici Inicijative mišljenja su da je Sorel prikazan kao netolerantni ljevičar, spominju se odlučni glasovi Sorelovih bivših studenata s posve drugačijima mišljenjima, kao i vrlo pozitivni glasovi drugih Sorelovih kolega.

Ocjenjuje se da je Novi list olako pristupio čitavoj temi. Ima još – objavljeni je tekst lišen svake istraživačke dimenzije, pa i ikakva pokušaja provjere iznesenih navoda posredstvom neutralnijih izvora i onda, za sada, 42 potpisnika zaključuju da je riječ o »lovu na vještice« nedostojne svakog ozbiljnijeg glasila te da je pravda u konačnici ta koja je huškačkim pristupom Novog lista izravno oštećena jer se, eto, žrtvuje u ime profita, senzacije ili osobnog obračuna.

Zaista nemamo namjeru polemizirati s nečijim pravom da se brani kolega i to je lijepo, mada je naše mišljenje da bi ekipica koja je potpisala inicijativu najviše pomogla profesoru Sorelu da nije minorizirala njegovo nedopustivo ponašanje i da nije okretala glavu od muka koje prolaze studenti. I da se ne lažemo, sve su to dobro poznate stvari u riječkoj akademskoj zajednici koja je i u ovom slučaju zabijala glavu u pijesak.

No, ono što želimo naglasiti je da u ovom slučaju ni jedna stvar nije odrađena mimo pravila novinarske struke. Dakle, u Novom listu smo dobili na e-mail otvoreno pismo. I nismo ga objavljivali sve dok se nismo našli s autoricama kako bismo provjerili uživo u razgovoru o čemu je sve riječ. I nakon toga smo sačekali s objavom dok ne dobijemo potvrdu od Sorelovih kolega. Da, čudila nas je želja autorica teksta i profesorice s Kroatistike da ostanu anonimne. No, iz pisma podrške Sorelu, ali i onoga što se događalo nakon objave teksta, sa žaljenjem moramo konstatirati da su studentice i profesorica u potpunosti ispravno postupile. Neki od potpisnika Inicijative na društvenim su mrežama dotaknuli dno, a same studentice bile su zgrožene reakcijama profesora koje nije bilo briga je li istina to na što su upozorile, njih je samo zanimalo tko su te drznice koje su iznijele prljavo rublje. I to javno.

Budući da smo bili i te kako svjesni težine optužbi, odmah smo prvoga dana ponudili profesoru Sorelu da i on kaže svoju stranu priče. Na poruku na društvenoj mreži nije odgovarao, na mail nije odgovarao, na sms nije odgovarao. Kada smo ga nazvali, samo je kratko poručio da nema komentara. Naglasili smo da je riječ o gadnim optužbama, ali on nije bio zainteresiran za razgovor. Podrazumijeva se da smo tražili očitovanje dekanice i rektorice. I sve je to u tekstu navedeno. Sad, kako to potpisnici Inicijative zamišljaju istraživačko novinarstvo, teško je reći. Možda su mišljenja da smo se trebali infiltrirati među studente i mjesecima ići na Sorelova predavanja.

A sve je u stvari vrlo jednostavno. Naime, studentice koje su napisale otvoreno pismo su prošle ispit kod profesora Sorela s izvrsnim ocjenama, inače su na faksu izvrsne i nisu imale nikakav motiv za osvetom. Njihova motivacija je mladalački iskrena – one su se odlučile suprotstaviti onome što su ocijenile kao teror, one su odlučile odraditi posao koji nisu odradile institucije, one su odlučile reći »dosta« čovjeku zbog čijih je hirova, da ne kažemo potpunog neprofesionalizma, jedna njihova kolegica odustala od faksa. I neka su. Jer, da nije bilo njihove mladenačke hrabrosti, količina popijenih tableta protiv bolova u trbuhu za vrijeme predavanja i za vrijeme polaganja ispita kod profesora Sorela i dalje bi rasla. I nikoga ne bi bilo briga što je uzrok tome čovjek koji bi trebao ne samo učiti, već i odgajati mlade generacije, a prozivati studente i zagorčavati im život sigurno se ne može podvesti pod alternativniji pristup profesorskom poslu. Jer, iz onoga što su iznijele studentice, što su potvrdili profesori, jasno je da profesor Sorel ne shvaća da mu plaću osiguravaju porezni obveznici, dakle majke i očevi studenata koje on, eto, naziva kako ih naziva. I nema te inicijative koja može opravdati bilo koga tko zloupotrebljava svoj položaj da bi slabijega maltretirao, ma koliko potpisnici Inicijative izvrtali tezu i od mučitelja radili mučenika.

Valja se sjetiti još jednog sličnog slučaja kada su se književnici i umjetnici odlučili na javnu podršku. Bilo je to kada je županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić trebao dobiti otkaz zbog toga što nije ispunio natječajne uvjete za pročelničko mjesto. Njegovim prijateljima, kolegama, književnicima, umjetnicima to nije bilo bitno, njima je Jurešić bio baš ono »dobar tip«. Zaista je teško s takvim ljudima polemizirati, kao što je još teže trpjeti činjenicu da takve tipove i do dana današnjeg mi skupo plaćamo. A njih nije briga, kao što ni institucije nije briga. I tako, s vremena na vrijeme odlučit će se javiti oni koji žele uzdrmati malu baruštinu punu krokodila i oni će od te kaljuže doživjeti prezir. No, vrijedno je prezira biti prozvan od svih onih koji iz sebi znanih razloga zagorčavaju ostalim ljudima život.

Na kraju, možda bi bilo dobro da studentice o svemu, u skladu s faksom na kojemu studiraju, napišu književno djelo ma koje vrste da trag o nepravdi ostane dublji. Jer, nije to priča o profesoru Sorelu, to je priča o svim profesorima sorelima kojih ima na svakom faksu, a što je poznato svakome tko je kročio nogom kao mlad čovjek kroz akademske dveri. Nažalost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu