Sretan rođendan

Glas Radija Sove daleko huče: Studentski program slavi pet godina rada

Danijela Bauk

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Priča o sovicama, Radio Sovi i mladim glasovima koji svakodnevno od 22.30 do 1 sat iza ponoći prave društvo svima »prikopčanima« na frekvencije Radio Rijeke počela je u noći s 29. na 30. siječnja 2010. godine



RIJEKA » Sovice slave peti rođendan – Radio Sova, jedini studentski medij u gradu na Rječini, zajednički projekt HRT-a Radio Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, obilježava punih pet godina svakodnevnog emitiranja, pohvalili su se na jučerašnjoj presici Iva Črnjar, glavna urednica Radio Sove, Alen Čemeljić, glavni urednik Radio Rijeke, Vladimir Rončević, ravnatelj HRT-a Rijeka, mentorica Biserka Belić, te »sovice« Tomislav Milićević i Ivan Brajković.


Stvar je u – praksi


Priča o sovicama, Radio Sovi i mladim glasovima koji svakodnevno od 22.30 do 1 sat iza ponoći prave društvo svima »prikopčanima« na frekvencije Radio Rijeke počela je u noći s 29. na 30. siječnja 2010. godine i to velikim koncertom na balkonu Radio Rijeke kad je počelo emitiranje studentskoga programa.


   – Tijekom pet godina postojanja na Radio Sovi radilo je stotinjak studenata s brojnih riječkih fakulteta. Trenutačno ekipa broji petnaestak studenata koji svakodnevno pripremaju niz različitih emisija – vijesti iz akademskoga života, emisije o kulturi, sportu, putovanjima, glazbi, mogućnostima za studente, studentskoj problematici… Obično dnevnu, odnosno noćnu, ekipu čine tri studenta – voditelj, tonski realizator i glazbeni urednik, te urednik vijesti. Neki od njih dobili su i posao u medijima upravo zahvaljujući bogatom znanju i iskustvu stečenom u stvaranju studentskoga radijskog programa. U tome je i važnost postojanja ovog projekta – Radio Sova jedina pruža mogućnost izobrazbe mladog novinarskoga kadra i to na najbolji mogući način – u praksi, naglasila je Iva Črnjar istaknuvši da su tijekom pet godina postojanja, sovini novinari pratili sva važnija događanja u riječkom akademskom životu, ali i puno šire.


Mjesto za studente




– Radijski eter postao je mjesto na kojem studenti mogu predstavljati svoje projekte i aktivnosti. Surađujemo i s ostalim studentskim radijskim postajama i programima u Hrvatskoj i zemljama regije, a dvaput godišnje sastajemo se na seminarima studentskih radija HearMe. Radio Sova otvoren je projekt, što znači da se svakih nekoliko mjeseci raspisuju audicije za nove voditelje, novinare, glazbene urednike i tonske realizatore. A uskoro će biti održana i nova audicija, jer trebaju nam novi glasovi, novi »mozgovi«, istaknule su Iva Črnjar i Biserka Belić.


Razloga za zadovoljstvo imao je i čelni dvojac riječkog radija i televizije, Alen Čemeljić i Vladimir Rončević.


   – Za Radio Sovu važni su brojevi 5, 70 i 14. Pet godina slavi Radio Sova i moram naglasiti da se nisam samo nadao, nego sam i očekivao da će ovaj projekt zaživiti i da ćemo slaviti i 10. i 15. rođendan, i još mnoge druge jer je Radio Sova svakim danom sve jača. Brojka 70 odnosi se na čak sedam desetljeća postojanja Radio Rijeke, a 14 se pak odnosi na 14 posto za koliko smo podigli slušanost. Naime, Radio Rijeka najslušanija je hrvatska postaja na području svoje koncesije, istaknuo je Čemeljić.


   Tim brojkama, Vladimir Rončević dodao je još jednu – 28,5.


   – To je doseg slušanosti Radio Rijeke čime je smo na samom vrhu top ljestvice slušanosti i javnih i komercijalnih radio postoja. No valja istaknuti kako projekt Radio Sove će uskoro napraviti još jedan korak naprijed – u veljači će biti potpisan sporazum o suradnji riječkog Sveučilišta i Hrvatske radio televizije, odnosno rektora Pere Lučina i ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, naglasio je Rončević.


Studentski glas


Peti rođendan studentski radijski program Radio Sova obilježava prigodnim programom ovog petka, 30. siječnja. U redovitom terminu, od 22.30 do 1 sat iza ponoći na valovima HRT-a Radio Rijeke prenosit će proslavu rođendana s broda Arca Fiumana, gdje će biti održan koncert na kojem će svirati Muhe bez glave te Buco i kalašnjikovi, bendovi čiji su članovi i sami »sovice«. Koncert je humanitaran – ulaz je besplatan, ali skupljat će se prilozi za riječku Socijalnu samoposlugu.


   – Ono što je najvrednije što studenti na Radio Sovi rade je to što jedini prate sva studentska događanja u gradu, od onih sveučilišnih do onih zabavnih, predstavljamo studentske projekte o kojima se u drugim medijima rijetko čuje, predstavljamo studente koji se, uz svoje redovite obaveze na fakultetu, bave i drugim aktivnostima te studente koji svojim primjerom mogu biti inspiracija drugima. Na Radio Sovi volimo i želimo biti studentski glas koji će daleko hukati, zaključila je Črnjar.