Prisjećanje

Geneza holokausta: U riječkoj vijećnici organiziran virtualni posjet Muzeju Auschwitz-Birkenau

Damir Cupać

Kustos Memorijalnog muzeja Ryszard Domasik kazao je da je u koncentracijskim logorima čovjek upotrijebio sve znanje, tehniku i tehnologiju da na industrijski način ubije što veći broj ljudi



RIJEKA – U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je prezentacija “Geneza Auschwitza” uz virtualni posjet Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau, a koju je održao kustos Memorijalnog muzeja Ryszard Domasik. Organizatori ovog događanja bili su Grad Rijeka, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.


Europska povijest


– Ovo je jako dobro vrijeme da se podsjetimo ne baš slavnih trenutaka europske povijesti. Bio sam u Gdanjsku na obilježavanju 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, a mi smo u Rijeci prvi osjetili što znači fašizam zahvaljujući D’Annunzijevom pohodu na grad.


Neki nisu naučili povijesnu lekciju pa žele neke stvari relativizirati i mijenjati povijesne činjenice. Nikako ne mogu shvatiti da netko danas tom D’Annunziju diže spomenik. I zato se moramo podsjetiti o kakvom je zlu riječ kako se ono ne bi ponovilo, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.





On je citirao pastora Martina Niemöllera: “Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunist. Zatim su došli po Židove, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Židov. Zatim su došli po sindikaliste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalist.


Zatim su došli po katolike, a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant. Zatim su došli po mene, a do tada više nije bilo nikoga da se pobuni”. Obersnel je naglasio da te riječi duboko i potresno ukazuju na potrebu da se na vrijeme prokazuje zlo.


– U Europi i kod nas rastu različiti populistički pokreti, zatire se demokracija, ljudska prava se pokušavaju ograničiti, kao i prava nacionalnih manjina. Javlja se opet ksenofobija, upire se prstom zbog drugačije vjere, boje kože, upozorio je Obersnel.


Tri funkcije


Kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau Ryszard Domasik pojasnio je da je u koncentracijskim logorima čovjek upotrijebio sve znanje, tehniku i tehnologiju da na industrijski način ubije što veći broj ljudi.



– Auschwitz je radio pet godina sredinom 20. stoljeća u središtu Europe. U Auschwitzu se masovno ubijalo. To je bio kompleks od tri glavna logora i 40 manjih. Imao je tri funkcije, prva je bila da je to bio koncentracijski logor koji je počeo s radom polovinom 1940. godine kada su u njega smješteni isključivo poljski državljani, a kasnije ljudi iz cijele Europe.


Druga funkcija je bila istrebljenje cijelih nacija, najprije Židova i Roma. Treća funkcija je bila da je logor bio izvor neograničene radne snage. Židovi, Romi i Slaveni bili su nižerazredne nacije prema rasnoj teoriji i Hitler ih je planirao istrijebiti. Da je Hitler pobijedio, mi se danas ne bismo ovdje sreli, poručio je Domasik.