Crveni alarm

Gdje će riječki beskućnici ako “eksplodira” epidemija koronavirusa?

Edi Prodan

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Za njih je rezerviran prostor na Drenovi gdje ima mjesta za 8 korisnika, a ako se epidemija nastavi širiti okomitom krivuljom, u pripremi je prostor sportske dvorane Kozala gdje će u toj situaciji i beskućnici naći svoj krov nad glavom



RIJEKA – U svakoj teškoj situaciji ima onih kojima je još teže. U ovom slučaju riječ je o bekućnicima, ljudima koji žive na ulici, u napuštenim skladištima ili devastiranim tvorničkim prostorima. Prema procjenama nadležnih službi, a o beskućnicima se računa vodi s više strana, u Rijeci ih ima stotinjak.


Njihov broj nije stabilan, žive u različitim uvjetima, ali s obzirom da nam je epidemiju koronavirusa otežaloi iznimno hladno vrijeme, s temperaturama oko ništice i snijegom koji ne prestaje nošen burom stizati i do Rijeke – crveni se alarm upalio!


– Poslala sam dopise na sve relevantne gradske i županijske službe, mada jasno mi je kako je i njima taj problem trajno poznat. Mi činimo sve što možemo, znamo da u ovoj situaciji širenja virusa moramo i s njima dodatno poraditi na čistoći, ali jasno vam je da netko tko živi na ulici ni izbliza ne može postići higijenske standarde koji se ostvaruju u klasičnim kućanstvima.




Voljela bih stoga da se sve učini kako bi i oni došli u zatvoren prostor u kojem je baš sve pod nadzorom.


Kao i uvijek, i u ovim izvanrednim prilikama činimo sve što možemo, brinemo o njima dodatno, ali bez smještaja u poseban prostor, oni su u oba smjera znatno izloženiji zarazi, istaknula je Veronika Mila Popić, čelna osoba Depaula Hrvatska, kao i osoba koja u sklopu riječke Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog vodi Kuću utočišta, dnevni centar za beskućnike i osobe u riziku od siromaštva te socijalne isključenosti.


Ona sa suradnicima svakodnevno skrbi o prehrani četrdesetak osoba, oni dakako sve poduzimaju da i ti ljudi budu pod maksimalnom nadzorom kako ne bi došlo do problema širenja koronavirusa s njihove strane.


O beskućnicima brigu vode i nadležne službe Grada Rijeke. Uostalom skoro se svi beskućnici Primorsko-goranske županije i nalaze na području Rijeke.


– Jasno mi je da su u ovoj nimalo jednostavnoj situaciji upravo beskućnici među najugroženijim dijelovima društva, ali dakako da nismo na njih zaboravili. Uputili smo nalog za hitno razrješenje njihove situacije jer uz virus, tu nam je i krajnje neugodno, hladno vrijeme koje se posebno opasno reflektira na ljude koji nemaju krov nad glavom.


Kad su beskućnici u pitanju, za njih je rezerviran prostor na Drenovi gdje imamo mjesta za osam korisnika, a ako se epidemija nastavi širiti, pa i po nekim neželjenim, krajnje strmim krivuljama, u pripremi je prostor sportske dvorane Kozala gdje će u toj situaciji i beskućnici naći svoj krov nad glavom, istaknula nam je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.


Ono što je također istina, a znatno se rjeđe ističe u javnosti, jest činjenica da je sama odluka da netko postane beskućnik izvan klasičnog poimanja osobne kontrolabilnosti. Drugim riječima, nemali broj beskućnika ne pokazuje pretjeranu želju da ih se skloni, ili zaštiti od virusa.


Stoga treba uložiti dodatne napore, čime se posebno bavi Depaul, kako bi ih se uvjerilo da postoje trenuci kad se treba opet prikloniti standardiziranim pravilima života. Na nama je naprosto, kao društvu, da u ovoj grozomornoj situaciji, prijetećoj po zdravlje i život ljudi, učinimo sve da pravodobnu i potrebnu zaštitu dobiju i najranjiviji dijelovi zajednice.


Ekonomska kriza će stvoriti nove beskućnike


Ono što se u najdelikatnijim trenucima obrane od koronavirusa manje spominje, ali o čemu također treba početi razmišljati, je činjenica da živimo u vremenu u kojem treba pojačati sustave što skrbe o beskućnicima.


Više je nego jasno da će ekonomska kriza koja je žestoko uzdrmala temelje društva i gospodarskog ustroja kakav poznajemo, vrlo brzo stvoriti i nove – beskućnike.


Nadamo se da ni taj broj neće eksponencijalno rasti, kako što za sada ne raste ni broj zaraženih koronavirusom, kako će se ipak moći i nad njime imati nadzor, organizirati prehranu, kao i osnovne higijenske standarde.