Festival

GROBNIČKA SKALA Glazbena čestitka grobničke Katedre Čakavskog sabora

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



ČAVLE Jubilarna, dvadeseta Grobnička skala će 15. prosinca u Domu kulture Čavle staviti točku na 26. tromjesečnu manifestaciju Grobnička jesen na najljepši mogući način – pjesmom. Svake je godine Skala svojevrsna glazbena božićno-novogodišnja čestitka Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine svima koji na bilo koji način podržavaju njezin rad, a posebice onima koji direktno doprinose zaštiti, očuvanju i promicanju nematerijalne baštine jer je Festival Grobnička skala jedan od najsnažnijih projekata u tome cilju. Ponajprije kao 20- godišnja glazbena manifestacija i jedini isključivo čakavski festival zabavne glazbe u Hrvatskoj, a posebice stoga što se svi tekstovi pjesama prije njihova objavljivanja lektoriraju, kazala je dopredsjednica grobničke Katedre Vlasta Juretić na predstavljanju programa i sudionika ovogodišnjeg Festivala Grobnička skala. Juretić je istaknula kako ovogodišnji Festival, koji kao i prethodni, talentiranim, ali još neafirmiranim pjevačima omogućava ulazak u svijet glazbe, čini više od stotinu izvođača, autora, članova orkestra, pratećih vokala, članova žirija.


– Festival Grobnička skala ima razloga dičiti se postignutim u proteklih 20 godina. Njegovu uspješnost svjedoči više od 300 novih čakavskih pjesama. Lektoriranje tih pjesama prije njihovog objavljivanja konkretna je potpora očuvanja i zaštite, a s do sada tiskanih 17 tisuća primjeraka festivalskih CD-a, zajedno s našim stalnim suradnicima, medijskim pokroviteljima, promicali smo i promičemo ne samo grobnički govor, nego sve čakavske govore na kojima su pisane festivalske pjesme. Ne manje značajna je i činjenica da je do sada zabilježeno više tisuća sudionika Skale, među kojima više od tisuću mladih – kazala je Juretić.Tajnik grobničke Katedre Vinko Škaron istaknuo je kako je Grobnička skala prvi festival u Hrvatskoj koji je imao band uživo.

– Festivalski orkestar i ove godine čine vrsni glazbenici – Vladimir Babin, Damir Mičetić, Aleksandar Šupak, Dino Ivelja, Krunoslav Veršić i Joško Serdarević. S nama su i nadalje članice riječke Vokalne skupine Rivers – Katarina Jurić, Ana Jakšić i Patrizia Grbac. Članovi stručnog povjerenstva su Radojka Šverko, Hrvoje Hegedušić, Tomislav Mrduljaš i Igor Brešan, a o glasovima publike i ove godine brinu novinari Novog lista – Slavica Mrkić Modrić i Dražen Herljević sa suradnicima. Voditeljica programa je Karmela Vukov-Colić, kazao je Škaron.


Ovogodišnji Festival Grobnička skala bit će održan u subotu, 15. prosinca u 20.30 sati u Domu kulture Čavle. U revijalnom dijelu Festivala bit će održano finale kviza znanja »Gdje sam – tko sam«. Cijena ulaznice je 70 kuna, ali se one u pretprodaji, od 28. studenog, mogu kupiti po cijeni od 50 kuna u prostorijama Turističke zajednice Čavle, ugostiteljskim objektima Bonaccia i Centar u Čavlima, Corner u Mavrincima i Max u Dražicama te prodavaonicama peknjice Lišćevica u Čavlima i Dražicama. Organizator Skale je grobnička Katedra, pokrovitelj Općina Čavle, a supokrovitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Primorsko-goranska županija, Festival kajkavski popevki u Krapini i Festival zabavne glazbe u Splitu.