'Mladi su bašćine glasi 2018.'

GROBNIČKA JESEN Čakavština kroz pjesmu i ples

Sanja Gašpert

Tradicionalni program svake godine okuplja više stotina djece / Snimio Marko GRACIN

Tradicionalni program svake godine okuplja više stotina djece / Snimio Marko GRACIN

U Domu kulture u Čavlima otvorena izložba učeničkih literarnih i likovnih radova, te održana priredba učenika osnovnih škola sudionika ovogodišnjih projekata Darovni i Grobničkojesenski dani



ČAVLE »Mladi su bašćine glasi 2018.« naziv je kulturnog programa održanog u Domu kulture u Čavlima, u sklopu Grobničke jeseni.


Tom je prigodom otvorena izložba učeničkih literarnih i likovnih radova, a potom je održana priredba učenika osnovnih škola sudionika ovogodišnjih projekata Darovni i Grobničkojesenski dani. Domaćin priredbe bila je Osnovna škola Čavle, čiji je pjevački zbor započeo priredbu domaćom pjesmom »Veli oganj«.


Osim djece, ravnatelji i učitelji tijekom cijele godine ulažu veliki trud u ove projekte koji su konkretnom zaštitom i promicanjem baštine.


Grobnička jesen, Mladi su bašćine glasi 2018., zbor OŠ Čavle / Snimio Marko GRACIN


Grobnička jesen, Mladi su bašćine glasi 2018., zbor OŠ Čavle / Snimio Marko GRACIN





– Dom kulture Čavle se tijekom Grobničkojesenskih dana posebno diči sobom kada ga zaposjednu učenici osnovnih škola Primorsko-goranske županije. Kao i do sada, i ovoga listopada odzvanjale su zidine grobničkog Kaštela vedrim glasovima na dolasku i odlasku skupina učenika iz raznih škola, ali i tijekom rada literarnih, likovnih, glazbenih, povijesnih i drugih radionica. Ove su godine u programima spomenutih radionica u grobničkom Kaštelu sudjelovali učenici osnovnih škola Srdoči, Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica, Hreljin, Sveti Matej Viškovo, Josipa Pančića Bribir i Ivana Mažuranića Novi Vinodolski. Cjelogodišnju suradnju s osnovnim školama, suradnicama grobničke Katedre, svake godine slavimo završnom zajedničkom priredbom što ju pripreme škole koje su bile sudionice listopadskih dana u Kaštelu Grobnik, kazao je Vinko Škaron, tajnik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, organizatora događanja, kojima je pokrovitelj Općina Čavle.


Dodao je kako uz Darovane i Grobničkojesenske dane, Katedra provodi još neke projekte u suradnji s osnovnim školama Primorsko-goranske županije, kao što je, primjerice, i Kviz znanja Gdje sam – tko sam, koji počinje u studenom, a svi se ovogodišnji grobničkojesenski programi provode usporedno obilježavajući 730. obljetnicu Vinodolskog zakona.



Učenica četvrtog razreda OŠ Jelenje-Dražice Nina Maršanić, koja inače i pleše u folklornoj skupini KUD-a Zvir Jelenje, od polaska u školu uči o grobničkoj tradiciji i kulturi.– Ovakve izložbe i priredbe jako mi se sviđaju, inače jako volim čakavštinu i čitati i pisati i ne predstavlja mi nikakav problem, natječem se u literarnom stvaralaštvu, ali sudjelujem i u programu Darovani, kazala je Nina.Mia Rikanović, učenica šestog razreda OŠ Ivan Mažuranić Novi Vinodolski, prvi je put sudjelovala u programu grobničke Katedre, a sa svojim školskim kolegama u stiliziranim narodnim nošnjama svoga kraja u čavjanskom Domu kulture izvela je dvije pjesme. Super mi je bilo u Kaštelu, koji je uistinu lijep. Sudjelovala sam u radionicama, pjevali smo pjesme, crtali, pisali, kazala je Mia.


Predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac, koji je ujedno i dopredsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, istaknuo je kako je riječ o tradicionalnom programu koji svake godine okuplja više stotina djece.


Projekti su to koji su važni jer promoviraju domaći jezik, pjesmu i ples, radi se na izričaju čakavskog govora i izražavanju čakavske riječi. Svake godine grobnička Katedra u Kaštel privuče deset do petnaest osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, čiji učenici u praksi uče o drevnom grobničkom Kaštelu, ali i bogatoj grobničkoj povijesti, a svoje impresije potom prenose na papir, bilo da crtaju, slikaju ili pišu, kazao je Mavrinac.