Mimohod

GOSTOVANJE U BAKRU Skupština Saveza povijesnih postrojbi: Čuvari bogate baštine zavičaja

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

BAKAR Gradska straža Bakar 1848, koja djeluje od 2009. godine, a čije živopisne odore predstavljaju oživljeni komadić bogate povijesti grada, bila je domaćin ovogodišnje, danas održane skupštine Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, koja je po prvi puta organizirana u Primorsko-goranskoj županiji, točnije u Bakru. Skupštini su nazočili predstavnici sedamnaest povijesnih postrojbi – Gradska straža Bakar, Bjelovarski graničar – Husari, Kostelska pistola Pregrada, Križevačka djevojačka straža, Serežani graničari Županja, Samoborska narodna garda, Zrinska garda Čakovec, Dubrovački trombunjeri, Bokeljska mornarica, Karlovačka garda, Turopoljski banderij, Varaždinska garda, Alapiči Velika Gorica, Povijesna postrojba Ivanić Grad, Sveto Nedjeljska garda, Požeška građanska straža i Povijesna postrojba Društvo Poljičana Split. Uoči skupštine predstavnici povijesnih postrojbi organizirali su mimohod – kolonu sjećanja od zgrade Grada Bakra prema spomeniku braniteljima Domovinskoga rata, gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Potom su se pripadnici postrojbi uputili prema Domu kulture Matija Mažić, gdje je održana skupština, na kojoj su u članstvo Saveza primljene još četiri postrojbe, iz Požege, Poljičana, Ivanić Grada i Žumberka.Sve nazočne pozdravio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovakav događaj po prvi puta održava u Bakru, gradu koji je ponosan na svoju bogatu povijest.


Ponosni Bakarani




– Izrazito sam ponosan što smo dobili priliku ugostiti povijesne postrojbe Hrvatske vojske, koje, svaka na svoj način, sa svojim povijesnim odorama, ali i sa svojim djelatnostima pokazuju povijest kraja iz kojega dolaze. Uz našu Gradsku stražu Bakar, ali i niz događanja i manifestacija, Grad Bakar njeguje tradiciju, kulturu i povijest bakarskog kraja. Jedan od važnijih događanja kojima to činimo svakako je Pomorska bitka, koja se održava u sklopu Margaretinog leta, pa vas ovom prilikom sve pozivam da nam se pridružite 14. srpnja u tom spektakularnom događanju koji pokazuje rekonstrukciju jednog povijesnog pomorskog napada, kada su Mlečani daleke 1616. godine posljednji put pokušali osvojiti Bakar. Ova vjerna rekonstrukcija autentičnih zbivanja jedinstveni je povijesni spektakl na ovim područjima, kazao je Klarić.


Povijesna baština



Na skupštini u Bakru danas je boravila i Križevačka djevojačka straža, jedina u Hrvatskoj, ali i svijetu, koja okuplja žene.– Osnovani smo 2008. godine i ima nas sedamnaest. Na ideju smo došli kada smo u Križevcima organizirali povijesnu modnu reviju i vidjeli s kakvim povijesnim bogatstvom raspolažemo. Odlučili smo da tu našu bogatu povijest moramo pokazati javnosti i osnovali smo se kao štovatelji hrvatske vojne povijesti, koja je uistinu vrijedna. Mnogi, primjerice, ne znaju kako je Bana Jelačića čuvala ženska straža, kazala je Marija Škrlec iz Križevačke djevojačke straže.Povijesna postrojba Ivanić Grada pridružila se jučer Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.– Osnovani smo prije dvije godine, imamo tridesetak članova, od kojih četrnaest pripadnika u odorama. Naš je cilj da njegujemo vojnu tradiciju našega kraja, jer smo bili dio vojne granice i 300 godina davali vojnike u sve ratove koje je vodila austrijska carevina, kazao je Ivica Kozjak.


Skupštinu je otvorio predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić, koji je podsjetio kako Savez broji devetnaest postrojbi, a od danas, učlanjenjem još četiri, ukupno dvadeset i tri postrojbe te je dio Saveza povijesnih postrojbi Europe. Istaknuo je kako svaka od postrojbi na lokalnoj razini njeguje povijesnu baštinu svoga kraja. Obadić je predstavio program rada za tekuću godinu, u sklopu kojega je najavio obilježavanje vojne akcije Bljesak, sportske susrete Saveza povijesnih postrojbi HV, što će biti održani 12. svibnja, 60. vojno hodočašće u Lurd, obilježavanje Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana državnosti Medvedgrad, Dana domovinske zahvalnosti, Dana neovisnosti, Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju te vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu.