Terenska nastava

Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku inspiracija mladim stvaraocima iz Kostrene

Sanja Gašpert

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Više od tisuću osnovnoškolaca ovih je dana prošlo grobničkim Kaštelom i inspirirani njegovim prostorima stvaralo nova učenička djela. Radovi nastali u tim radionicama bit će izloženi 7. studenog baš u Kaštelu



GRAD GROBNIK – Učenici Osnovne škole Kostrena, njih četrdesetak, posjetilo je drevni Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku te, ispunjeni dojmovima nakon obilaska njegovih kula, zidina, atrija, galerije i muzeja, sudjelovalo u likovnim, literarnim, povijesnim i glazbenim radionicama, iz kojih su potom nastala nova učenička djela.


Riječ je o svojevrsnoj terenskoj nastavi naziva Grobničkojesenski dani, što se održava u sklopu Grobničke jeseni, tradicionalne tromjesečne kulturno-znanstvene manifestacije koju već gotovo tri desetljeća organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.


– Već je šire poznat konkretan doprinos projekta Darovani zaštiti, očuvanju i promicanju kulturno-povijesne baštine, osobito nematerijalne kao nezamjenjive poveznice cijele zajednice, što provodimo na poseban način – u sinergiji sa suvremenim dječjim stvaralaštvom. Više od dva desetljeća je tijekom cijele školske godine živa neprekidna suradnja grobničke Katedre s osnovnim školama Primorsko-goranske županije, a od ove godine su svi programi i druge aktivnosti u sklopu projekta Darovani pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje, kazala je tajnica grobničke Katedre Vlasta Juretić.




Dodala je kako su Katedrini programi već godinama pretežito namijenjeni djeci i mladima, pa tako i grobničkojesenski. Upravo je pri kraju ovogodišnji rad literarnih, likovnih, povijesnih, glazbenih i drugih radionica u Kaštelu Grobnik, u kojem sudjeluju učenici osnovnih škola – stalnih suradnica KČS Grobnišćine.


Čakavska pjesma


– Ove svojevrsne terenske nastave provodimo zajednički već desetak godina, pod nazivom Grobničkojesenski dani. Svoj grobničkojesenski dan već su odradile osnovne škole Sveti Matej Viškovo, Srdoči, Čavle, Jelenje-Dražice i Kostrena, a još će nas posjetiti i škole iz Bribira i Novog Vinodolskog. Sveukupno više od tisuću osnovnoškolaca ovih je dana prošlo ili će proći našim grobničkim Kaštelom i inspirirani njegovim prostorima stvarati nova učenička djela, kazala je Juretić, dodajući kako će radovi nastali u spomenutim radionicama biti izloženi 7. studenog upravo u grobničkom Kaštelu.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



– Prvi put sam u Gradu Grobniku i ovom prelijepom kaštelu. jako mi se sviđa, sve što smo vidjeli je prelijepo. Ja sam sudjelovala u glazbenoj radionici gdje smo plesali ples uz čakavsku pjesmu, odnosno na moderan način obrađenu tararajčicu s otoka Krka, kazala je Ema Dželalija, učenica 4.a razreda OŠ Kostrena. Šestašica Tara Kovačić također je prvi put u Kaštelu, koji je i nju oduševio na prvu.


– I ja sam sudjelovala u glazbenoj radionici u kojoj smo učili kroz pokret, pjesmu i svirku. Mislim da sam puno toga naučila. Inače, grobnički je kaštel prekrasan, oduševljena sam.


Inspiraciju za literarne radove u grobničkom je kaštelu našla Ana Dundović, učenica 4.b razreda, kojoj je ovo također bio prvi posjet Kaštelu.


Prekrasni dojmovi


– Jako mi se sviđa, oduševljena sam. Najprije smo obišli Kaštel iznutra, njegov atrij i okolo i sve je prelijepo. U literarnoj radionici radila sam radove s temom primorskog kraja, Grobnika i jeseni. Recitirali smo i zabavljali se. Sigurno ću ponovno doći.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Učenik 2.b razreda Ante Štiglić svoje je radove u literarnoj radionici stvarao na temu mora i Grobnika.


– Prvi put sam u Gradu Grobniku, prvi put i u ovom prekrasnom Kaštelu. Jako mi se sviđa, kule, atrij, Zavičajni muzej, ma sve je prekrasno.


Lorena Vulić, učenica 4.d razreda također je sudjelovala u literarnoj radionici, gdje su nastali njezini radovi s temama kaštela i jeseni.


– Kaštel je prekrasan, posebno mi se sviđa pogled. Puno toga smo naučili i svakako ću ponovo doći.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Prvi put u Kaštelu


S kostrenskim su učenicima u posjet Kaštelu došle i njihove učiteljice, Ivana Prelc Rukavina, učiteljica likovne kulture, Nataša Mažar Baljak, učiteljica razredne nastave i voditeljica čakavske grupe od 1. do 4. razreda i Nataša Tonković, učiteljica glazbene kulture.


Većina učenika iz OŠ Kostrena u Kaštelu je bila prvi put, ali s obzirom na njihove pozitivne dojmove koje su pretočili u svoje radove, za vjerovati je kako će posjet Gradu Grobniku u skorijoj budućnosti ponoviti.