Stop asfaltu

Franelićeva ulica ostat će popločana kao dosad, granitne kocke štite konzervatori

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Radi se o kolniku koji je jedno od rijetkih područja zone zaštite urbanističke cjeline s očuvanim popločenjem od granitnih kocki. Korištenje asfaltnog zastora u Ulici Mirka Franelića bilo bi neprimjereno, stav je Konzervatorskog odjela



RIJEKA – Granitne kocke u Ulici Mirka Franelića štite konzervatori – stoga će grbava cesta ostati – grbava, saznajemo. Riječ je o ulici na Kozali, koja povezuje Brajšinu ulicu s Baštijanovom. Za mnoge je ona zapravo prečac, prema Kozali, Pulcu odnosno Drenovi. I vrlo je prometna.


Naime, u redakciju nam se javila jedna čitateljica pozivajući se na napise u medijima da »niti jedna riječka cesta neće imati kockice«, reagirajući na izgled i stanje ove prometnice, koje je po njoj neadekvatno, zastarjelo. A sve zbog načina na koji je ona pokrivena. Traži asfalt.


– U našoj ulici kocke su stavljene 50-ih godina prošlog stoljeća, stoji u pismu čitateljice. U posljednjih nekoliko godina zbog radova one su se dizale, ali je njihovo vraćanje obavljeno nestručno, nekvalitetno i neliverirano. Zbog svega toga cesta je neravna i opasna kako za vozače tako i za pješake, dalje navodi.




Najgore je bilo, saznajemo, kada su se u ulici izvodili radovi na plinofikaciji, tom prilikom dobar dio kocaka je zamijenjen, navodno s neke druge lokacije.


– Čudno je što konzervatori štite tu ulicu, tim više što je Trinajstićeva (ulica niže) bila također prekrivena na ovaj način, ali su je na kraju asfaltirali, navodi čitateljica u pismu našoj redakciji.


Ulica Mirka Franelića nalazi se unutar zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke upisane u Registar nepokretnih kulturnih dobara pod brojem 173 rješenjem, navodi se u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


– Radi se o kolniku koji je jedno od rijetkih područja zone zaštite urbanističke cjeline s očuvanim popločenjem od granitnih kocki.


U svezi zamjene granitnih kocki asfaltnim zastorom, zatraženo je i dobiveno mišljenje od nadležnog Konzervatorskog odjela u Rijeci. U njemu stoji da bi i korištenje asfaltnog zastora u Ulici Mirka Franelića bilo neprimjereno, zaključuje se.


Rijeka ima, sačuvano do danas, granitnim kockama popločenu ukupnu površinu od 6.975 metara kvadranih koja se održava sredstvima redovnog održavanja nerazvrstanih cesta.


U toj cijeloj priči pokrov je zapravo najmanji problem – parkirani automobili usku prometnicu čine još užom, cesta nema nogostup, ali i stabla koja svojim korijenjem uništavaju cestu iznutra.