Izložba

Fotografije u Galeriji Principij: Izloženi radovi sitih i motiviranih fotografa

Marta Ban

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA Fotografska druženja pod nazivom »Fotografski doručak u Mrkoplju i NP Risnjak« dočekala su svoj vrhunac svečanim otvorenjem izložbe fotografija u riječkoj Galeriji Principij gdje se izloženi radovi mogu pogledati do 10. srpnja. U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije, u suradnji s Amaterskim video foto klubom iz Delnica, fotografsko se druženje održalo na temu kulturne i prirodne baštine goranskog kraja gdje su autori prema vlastitom senzibilitetu i nahođenju istražili prostor i ambijent Mrkoplja i NP Risnjak.– Gladan čovjek ne može raditi ništa pozitivno. Stoga se prvo mora najesti, a tek onda uzima aparat i počinje snimati – objasnio je predsjednik Fotosaveza PGŽ Borislav Božić prilikom otvaranja izložbe »Fotografski doručak u Mrkoplju i NP Risnjak« u riječkoj galeriji Principij. Na prvu ruku neobičan koncept doručkovanja i fotografiranja u jednom, zapravo ima i više nego logično polazište i opravdanje, što su potvrdila i pedeset tri izložena rada koja se u Principiju mogu pogledati do 20. srpnja.

Siti i motivirani, autori su prema vlastitom senzibilitetu i nahođenju istražili prostor i ambijent Mrkoplja i Nacionalnog parka Risnjak, vođeni okvirnom temom kulturne i prirodne baštine goranskog kraja. U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije te uz suradnju Amaterskog video foto kluba iz Delnica, projektom je cilj bio okupiti što više autora fotografa te ih međusobno upoznati, razmijeniti iskustva i pritom unaprijediti njihovo fotografsko stvaralaštvo. Zauzvrat se, u čast često zanemarenih ljepota goranskog kraja, stvorila dragocjena fotografska arhiva dijela povijesnog, kulturnog i prirodnog blaga Gorskog kotara.


»Kad slušamo priče o Gorskom kotaru, slušamo priče o prirodnim kataklizmama, o iseljavanju i starosti stanovništva, a premalo čujemo o ljepotama, prirodi i kulturi Gorskoga kotara«, istaknuo je Božić koji u sklopu Fotosaveza PGŽ već trinaest godina organizira ove fotografske doručke u nastojanju da se obuhvati i dokumentira sve predjele naše županije – od obale gdje je projekt proteklih godina proveden na Krku, Lošinju i Cresu do goranskih predjela poput Kamačnika i ovogodišnjih lokacija na području Mrkoplja i Risnjaka.I ove su godine susreti fotografa stvorili okvire suradničkog raspoloženja i zajedničkog djelovanja pri čemu se osoban čin fotografa pretvorio u kolektivno djelovanje, usmjereno i na same sudionike i na prostor u kojem fotografiraju. Tako su se objektivi fotoaparata u goranskom okruženju, svaki iz svoje perspektive, fokusirali na ljepote prirode, ali i detalje društvenog stanja koje svjedoče prizori napuštenih kuća i ostarjelih stanovnika. Time je Fotosavez PGŽ i ovog puta kamerom uhvatio i predstavio vlastitu viziju goranskog kraja, okupivši pojedince željne otkrivanja novih detalja u naizgled poznatom području Gorskog kotara.