Izložba Branka Kukurina

‘Fotografije’ otvorile Kastafsko kulturno leto

Andrej Petrak

Kukurin je lanjski pobjednik Vele umjetničke delavnice / Snimio Marin ANIČIĆ

Kukurin je lanjski pobjednik Vele umjetničke delavnice / Snimio Marin ANIČIĆ

Poriv za fotografiranjem uglavnom je opravdan željom »da se ne pozabi«, da ono što nam inače lako promakne i zaboravlja se, ostane zabilježeno i – postane nezaboravno, napominje Ervin Dubrović



KASTAV Izložba Branka Janija Kukurina »Fotografije« otvorena je u galeriji Svete Trojice u Kastvu, čime je ujedno i započelo ovogodišnja proslava Jelenine, Dana zaštitnice Kastva Sv. Jelene Križarice.


Autor je prošlogodišnji pobjednik Vele umjetničke delavnice. Time je zaslužio izložbu, kojom se ujedno otvara izložbeni program 27. Kastafskog kulturnog leta.


Pozdravne riječi uputile su predsjednica Udruge KKL Helena Ninković Budimlija i tajnica udruge Hani Mohorovičić Srdoč, a izložbu su službeno otvorili predsjednik Gradskog vijeća Kastva Zemir Delić i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović.




Izložene fotografije ne pripadaju jedinstvenom, unaprijed osmišljenom ciklusu,  napominje Ervin Dubrović, nego su plod višegodišnjeg sustavnog fotografiranja kojemu je pristup najčešće dokumentarni.


– Poriv za fotografiranjem uglavnom je opravdan željom »da se ne pozabi«, da ono što nam inače lako promakne i zaboravlja se, ostane zabilježeno i – postane nezaboravno, napominje Ervin Dubrović.


Kukurinovi portreti starih Kastavaca, zidara, vinogradara, postolara, dodaje Dubrović, nastali su u naročitom suosjećanju s ljudima koji se ne odvaju od poslova, kojima su desetljećima privženi.


Opremljeni starinskim alatima i starim navikama oni su ujedno i posljednji svjedoci svijeta na odlasku.


– Iako su mu često naročito važni oblikovni elementi kastavske graditeljske baštine, jednako ga tako privlače ljudi i život koji se ogleda u njihovim licima i u prostora koji te ljude određuju, kao što i oni taj prostor određuju. Kukurin uvijek iznova obilazi i kastavske uličice i trgove, ali i neke daleke krajeve u kojima pronalazi prizore kojima također pridaje posve osobnu, intimnu notu i pretvara ih u naročite – bliske slike, objašnjava Ervin Dubrović.


Otvorenje izložbe glazbenim programom uveličali su učenici Glazbenog odsjeka pri OŠ Milan Brozović Kastav. »Fotografije« Branka Kukurina moguće je razgledati svakog dana od 17 do 21 sat, sve do 31. svibnja.