Zanimljiv program

Festival queer i feminističke kulture: Queer šetnjom po Starom gradu započela Smoqua 2

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



IJEKA Queer šetnjom užim centrom Rijeke danas je započela Smoqua 2: Festival queer i feminističke kulture koji traje do subote, a riječkoj publici donosi niz zanimljivih programskih aktivnosti koje imaju cilj približiti povijest i značaj queera i feminizma pod krovnom temom »Ponos i predrasude«. Sve aktivnosti festivala stoga su usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava.


Šetnjom koju su vodile Antonija Stojanović Almesberger i Greta Grakalić Rački, i ove se godine htjelo ukazati na kulturnu i povijesnu queer isprepletenost s određenim mjestima u našem gradu. Drugim riječima, cilj je bio ukazati na punktove u gradu gdje se spomenuta scena okupljala. Odaziv je bio slab, dijelom zbog lošeg vremena, ali i zbog činjenice što je ovaj događaj bio javan. Krenulo se od Gradske ure Korzom prema Kružnoj ulici i klubu Palach, koji je uvijek slovio kao bastion alternativne scene, zatim se zaustavilo kod prvog prostora Udruge Lori koji se nalazio u Dolcu, a zatim se krenulo prema klubu Discordia koji je bio vrlo »open« prema gay sceni, pa onda pred Grottu, koja je nekad bila elitni riječki bordel. Šetnja je završila ispred novih prostora Udruge Lori, koje se sada nalaze kraj Pavlinskog trga.

– Iako je Rijeka vrlo otvoren grad, nikad nisu postojala službena okupljališta LGBT osoba. Isto tako, jako malo imamo podataka o takvim mjestima, iako su se za tu svrhu istraživale i arhive – navodi Antonija Stojanović Almesberger.


U poslijepodnevnim satima održana je tribina o pravima LGBT osoba i žena u Europi te je navečer održan u prostorijama Filodrammatice performans Body Dialectics Krisa Greyja. Riječ je o transrodnom umjetniku koji u svojem performansu spaja osobna iskustva s pitanjima socijalne pravde, moći i kontrole te koristi svoje iskustvo kao laboratorij za otkrivanje binarnog spola.I ovogodišnji Festival organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, i međunarodnog je karaktera – jer uključuje sudionice iz više europskih zemalja i SAD-a te se program djelomično izvodi na engleskom jeziku.