Osmo izdanje

Festival bibliobusa na Korzu: Knjižnica na kotačima prije 50 godina krenula upravo iz Rijeke

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Putevi svih bibliobusa, kako onih hrvatskih, tako i inozemnih u petak su vodili u Rijeku, jer u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva održan je 8. Festival bibliobusa koji je okupio čak 16 knjižnica na kotačima iz Zadra, Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca, Zadra, Zagreba te onih prekograničnih iz Kopra, Pečuha, Postojne, Banja Luke, Kruševca i Milana.


Jedinstvena manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan prije osam godina krenula je baš iz Rijeke, a tada se uspjelo okupiti tek osam bibliobusa.



Rijeka je specifična i po tome što je priča o hrvatskim knjižnicama na kotačima, kako je kazao ravnatelj Gradske knjižnice, Niko Cvjetković, krenula također iz grada na Rječini i to prije punih 50 godina, a bio je to i prvi bibliobus na prostoru bivše Jugoslavije.




Međutim, nije riječki bibliobus u petak bio jedini slavljenik, jer kako je otkrila načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Jelena Glavić-Perčin, čakovečki i koprivnički bibliobusi ove godine slave 40, a križevački 10 godina vožnje.



Ovogodišnji, 8. Festival bibliobusa odvija se i u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a navodeći da Riječani vole knjige i čitanje, direktorica RIJEKA 2020 Emina Višnić istaknula je važnost uloge bibliobusa koji kulturu i čitanje dovozi do sredina u kojima ljudi iz raznih razloga ne mogu doći do knjige.



Dodajući da je EPK već potekla riječkim ulicama, trgovima i galerijama zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš također je naglasio da Riječani nisu izgubili želju za čitanjem, dok je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić pozvao građane da i dalje imaju svog najboljeg prijatelja upravo u knjizi.



Razgledavanje bibliobusa i to u pratnji likova iz raznih priča nije bila jedina aktivnost Festivala, jer sve je pratio bogat animacijski program kao i izložba o pokretnim knjižnicama, a uz Festival bibliobusa za stručnu knjižničarsku javnost u subotu i nedjelju održava se i 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Gradskoj vijećnici.