Posvećen osobama s invaliditetom

Festival Uhvati film s filmskim pričama jačim od stvarnosti otvara se večeras u Art kinu

Andrej Petrak

Kadar iz grčkog filma Rođendan

Kadar iz grčkog filma Rođendan

Publika će moći pogledati izbor najboljih filmova koji nas zabave, rastuže, iznenade...



RIJEKA – Ovogodišnji festival Uhvati film otvara se večeras u 19 sati u Art kinu Croatia projekcijama izbora najboljih filmova s istoimenog novosadskog festivala, posvećenog osobama s invaliditetom, čiji je dugogodišnji hrvatski partner riječka Udruga Spirit. Akteri festivala su osobe s invaliditetom, kao glumci, režiseri, scenaristi ili drugo. Festival djeluje već dugi niz godina, a svake godine kroz natječaj zaprimi više stotina filmova. Ove godine radilo se o više od 750 filmova iz cijelog svijeta, na temu invaliditeta, ili s osobama s invaliditetom kao akterima. Uhvati film obrađuje teme koje se tiču svih nas, stoga je čest gost u školama i na fakultetima, gdje se na primjerima iz filmova razvijaju diskusije i kvalitetne rasprave. U sklopu projekta postoji i zasebna produkcija filmova koje snimaju riječka i novosadska ekipa organizatora.


Večeras od 19 sati u Art kinu publika će moći pogledati  izbor filmova od kojih, ističu u Spiritu učimo, koji nas zabave, rastuže, iznenade i koji su, naposlijetku, jači od stvarnosti. Turski film Čulo donosi psihosocijalnu perspektivu mladića sa oštećenim sluhom, dok pravi literarni časopis s jednim od prijatelja, s kojim može komunicirati samo znakovnim jezikom. Moving Boundaries iz Crne Gore prati priču troje studenata s invaliditetom koji zajednički žive u Podgorici,  a The Moment iz Indije najavljuje se kao najemotivniji i najdramatičniji film od jedne minute koji ste ikada vidjeli.


Grčki Rođendan govori o Mariosu, mladiću sa cerebralnom paralizom, koji s majkom čeka ujaka da zajedno proslave njegov 22. rođendan, dok talijanski film Moje unutrašnje ja prati surovu realnost žene s oštećenjem sluha u Kongu. Život sa Arezou iranski je film o djevojčicama s invaliditetom, koje žive u ruralnoj sredini i njihovoj porodici, dok je francuski Slon na Mjesecu simpatična animirana priča koju je bolje vidjeti nego prepričati. Iz Francuske dolazi i Slušaj, film o dječaku koji je izgubio sluh, ali ustraje u svojoj strasti prema muzici.




Ukrajinski Dan zaljubljenih govori kako su iza namještenog osmijeha, usamljeni »invalidi« povod za gađenje i prezir takvim ljudima, dok estonski Kontrapunkt priča o bivšem violinisti koji je zbog posljedica nesreće u kolicima i ne može više svirati.  Iranski film Vaza najavljuje se kao kratka i jasna priča s predivnom porukom, a Očev jezik fascinantni je turski film o mladom pacijentu, koji je dobio ljekarsku prognozu da mu je ostalo još tri godine života.


Festival se nastavlja u utorak u 17.30 sati projekcijom filmova: Star Wheels, kratke duhovite priča sa riječkim srednjoškolcima, koji prvi put glume, filipinskog Kompliciranog plesa u ritmu kotača života, zasnovanog na istinitoj priči, te španjolskog Cezarova glasa, simpatičnog filma o sretnom mladiću rođenom s cerebralnom paralizom. Iz Brazila dolaze Geste, romantična komedija u kojoj se susreću Čaplin i francuski novi val, a australski film Kill Off, koji ruši razne predrasude i granice, donosi priču o ženi s intelektualnim invaliditetom i izbjeglici iz Sudana te njihovom neobičnom prijateljstvu kroz zajedničku ljubav prema uličnom plesu. Festival zatvara nizozemski film Idiot o šesnaestogodišnjakinji s mentalnim invaliditetom, koja mašta o tome da postane manekenka.


Festival Uhvati film podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Odjel za kulturu Grada Rijeke.