Potpisan ugovor

FRANKOPANI 900 Primorsko-goranska županija, Novi list i Kanal Ri zajedno u velikom projektu

Sanja Gašpert

Ankica Kruljac, Zlatko Komadina i Ivan Jerčinović / Foto: I. TOMIĆ

Ankica Kruljac, Zlatko Komadina i Ivan Jerčinović / Foto: I. TOMIĆ

Priče se moraju ispričati slovom i slikom i zato zahvaljujem Novom listu i Kanalu Ri koji će tijekom godine pratiti projekt Frankopani 900, a nadamo se kako će nas u tome pratiti i drugi mediji, kazao je župan Komadina



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednica Uprave Novog lista Ankica Kruljac i direktor Kanala Ri Ivan Jerčinović potpisali su u srijedu sporazum o medijskom pokroviteljstvu manifestacije Frankopani 900.


Naime, Primorsko-goranska županija je 2017. godine pokrenula projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, s ciljem obnove, očuvanja i zaštite frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a cilj sporazuma je što bolja promocija spomenute rute.


– Ovo je dobar primjer lokalne suradnje za nacionalni projekt, projekt koji je sastavnica i nastavak priče Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.




Naša je kulturna baština prelijepa i prebogata i ovo je jedan od načina kojim je stavljamo u funkciju turizma i kulture. Priče se moraju ispričati slovom i slikom i zato zahvaljujem Novom listu i Kanalu Ri koji će tijekom godine pratiti projekt Frankopani 900, a nadamo se kako će nas u tome pratiti i drugi mediji, kazao je župan Komadina.


Dodao je kako će se, da bi se što bolje promovirao projekt i medijski što jače afirmirala Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, ove godine povodom 25. godine djelovanja Primorsko-goranske županije i u godini Europske kulturne baštine, obilježiti 900. godišnjica Frankopana, odnosno spomen na prvo spominjanje knezova Krčkih pod nazivom Frankopani 900, a obilježit će se mnoštvom kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja.


Projekt prati i gastro i eno priča, pa će uskoro javnosti biti predstavljen i šampanjac Frankopan 900, lansiran povodom 25. godišnjice Primorsko-goranske županije, kazao je Komadina.


Ankica Kruljac, Zlatko Komadina i Ivan Jerčinović / Foto: I. TOMIĆ


Ankica Kruljac, Zlatko Komadina i Ivan Jerčinović / Foto: I. TOMIĆ



Predsjednica Uprave Novog lista Ankica Kruljac istaknula je kako je rutom obuhvaćemo sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta te da povijest i tradiciju kakvu ima Primorsko-goranska županija svakako treba oplemeniti i pretvoriti u vrlo značajne aspekte razvoja našeg kraja, a sve s ciljem stvaranja kulturno-turističkog proizvoda.


– Mi kao novinska kuća zainteresirani smo medijski popratiti ovakve projekte i ponosni smo što ćemo kroz godinu dana pisati osamnaest povijesnih priča o Frankopanima i na taj način doprinijeti promociji svih tih starih kulturnih baština ovoga kraja, rekla je Kruljac.


Direktor Kanala Ri Ivan Jerčinović kazao je kako bi se na ovaj način inače trebali voditi projekti, jer od samog brendiranja i prezentiranja projekt ima svoju glavu i rep i bit će uspješno pripremljen.


Županijski pročelnik za kulturu i inicijator projekta Valerij Jurešić istaknuo je kako Primorsko-goranska županija radi na još mnogim sadržajima koji će pomoći u interpretaciji kako bi se što bolje predstavile kulturne znamenitosti, a i kako bi posjetitelji upoznali i naš prirodno bogati prostor.


– Većina događanja odvijat će se u izvornim, povijesnim ambijentima, kroz izložbe, koncerte, opere, scenska uprizorenja, povijesne šetnje, izlete i mnoštvo drugih događanja, s ciljem upoznavanja posjetitelja s djelićima raskošne baštine Frankopana.


Ove godine je 900 godina prvog spomena Knezova Krčkih (1118.), odnosno Kneza Dujma na Krku. U srpnju će stoga upravo na Krku biti organizirano niz koncerata srednjovjekovne glazbe, u rujnu izlazi iz tiska nova monografija zbornika radova o tom razdoblju srednjeg vijeka, u pripremi je i nova postava Zajčeve opere Petar Zrinski, a tu je i bogat rujanski vikend Frankopani u Kraljevici, kazao je Jurešić.