Slavna postrojba

FOTOMONOGRAFIJA “128.” Trnovit, ali slavan ratni put Riječana, Primoraca i Gorana

Andrej Petrak

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Fotografije snimljene tijekom Domovinskog rata vjerno prikazuju sve naše tegobe, strahove, ali i odlučnost da ustrajemo u pravednoj borbi za slobodu i neovisnost jednine nam i najdraže domovine, kazao je predsjednik Udruge Ivan Lerga 



Fotomonografija »128.«, izdana u povodu 26. obljetnice osnivanja 128. brigade HV-a Sveti Vid svečano je promovirana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u prisutnosti obitelji poginulih branitelja i brojnih pripadnika brigade, izaslanika predsjednice Republike, ministara hrvatskih branitelja i obrane, te predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Kroz 128. brigadu prošlo je oko 7.500 Riječana, Primoraca i Gorana, u obrani domovine živote je položilo 128 pripadnika brigade, a lakše i teže ranjeno je njih dvije stotine. Brigada je osnovana 22. listopada 1991. godine, na temelju postrojbe Teritorijalne obrane, prvo postrojavanje održano je u Lovorki Kukanić, a prvi zadaci bili su blokada vojarni JNA u Rijeci te preuzimanje oružja iz skladišta JNA. Tijekom Domovinskog rata brigada je odigrala ogromnu ulogu djelovanjem na Ličkom ratištu, gdje je obranila Rijeku i Liku te zaštitila civilno stanovništvo od stradanja.


Ostvarenje sna


Fotomonografiju izdala je Udruga 128. brigade HV Sveti Vid, čiji predsjednik Ivan Lerga ističe da je knjiga rezultat četverogodišnjeg rada brojnih pripadnika brigade i ogromne pomoći koju su pri tome pružili Grad i Županija.


– Želja nam je bila da knjiga bude primjerena doprinosu brigade u Domovinskom ratu. Na 244 stranice donosi brojne fotografije, snimljene tijekom Domovinskog rata, koje vjerno prikazuju sve naše tegobe, strahove, ali i odlučnost da ustrajemo u pravednoj borbi za slobodu i neovisnost jednine nam i najdraže domovine. Našoj generaciji pripala je čast da sudjeluje u ostvarenju snova brojnih prethodnih generacija, koje su sanjale samostalnu Hrvatsku. Kako je izgledalo ostvarenje tih snova, vidljivo je na fotografijama snimljenim 6. kolovoza 1995. godine, na snimkama sreće u oslobođenoj Korenici i na vrhu Plješivice, gdje je na vrhu televizijskog tornja razvijen hrvatski stijeg, rekao je Ivan Lerga.




Ispričao je zadnjeg zapovjednika brigade Miodraga Hećimovića, koji svečanosti nije mogao prisustvovati iz zdravstvenih razloga.


– On je silno htio održati govor i zahvaliti se u ime Ličana koji su bili na liniji prije nas, a koji su odahnuli i predahnuli nakon što smo mi došli na Ličko bojište. Brigada je naše remek-djelo. U četiri ratne godine pružili smo više svojoj brigadi i domovini nego našim obiteljima. Naša djeca rasla su bez nas, tako da su i ona branitelji, rekao je Lerga.


Prvi zapovjednik brigade Joko Đipalo prisjetio se ratnog puta, od blokade riječkih vojarni, preko dolaska na ličko ratište i sprječavanja ostvarenja cilja velikosrpske agresije o izbijanju na liniju Virovitica-Karlovac-Karlobag do važnog doprinosa u operaciji Oluja 1995. godine, kojom su oslobođeni okupirani krajevi.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ



– Brigada ima nemjerljiv doprinos u oslobađanju Hrvatske. Ponosni smo što smo se u Domovinskom ratu obranili od velikosrpske agresije i ostvarili povijesni san Hrvata o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Ratni put brigade bio je trnovit, ali slavan, rekao je Joko Đipalo.


Film i izložba


Okupljeni u HKD-u imali su priliku pogledati kratak film o ratnom putu 128. brigade, nastalom na temelju materijala snimljenog tijekom Domovinskog rata, a autor monografije Petar Trinajstić, uvjeren je da će do 2020. godine taj materijal poslužiti za snimanje dugometražnog filma o 128. brigadi. Uz monografiju i film, ovaj projekt bio bi zaokružen i grandioznom izložbom o brigadi, koju se također nadaju realizirati u godini u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Zahvalio se svim suradnicima na knjizi, fotografima koji su svojim opusom obogatili knjigu, Goranu Moravčeku, brigadiru Stanislavu Liniću, Ivi Mileusniću, a posebice satniku Miloradu Drači na poticaju u radu.


– Knjiga oživljava sjećanja i djela pripadnika brigade. Napravljena je kako sve to ne bi palo u maglu prošlosti i da nešto od doprinosa Riječana, Primoraca i Gorana u stvaranju neovisne države ostane zapisano u njenoj povijesti, rekao je Petar Trinajstić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da će fotomonografija ostati kao trajno sjećanje na sve ono što je ova slavna riječka brigada učinila tijekom Domovinskog rata.


– Ostali ste samozatajni i nikad niste isticali svoje postignuća i uspjehe u u obrani svog grada i domovine, koju ste voljeli tiho, ali iskreno i jako. Zato je ova fotomonografija važan trenutak u obilježavanju 26. obljetnice brigade, a ujedno nedvosmislen odgovor svima onima koji sumnjaju u riječko domoljublje. Rijeka je bila pošteđena ratnih stradanja, ali vi ste otišli braniti domovinu u Liku. Nema puno gradova kakva je Rijeka, nema puno ljudi kakvi su Riječani, Primorci, Gorani i Boduli, rekao je Obersnel.


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, koji je u 128. brigadu ušao koncem 1993. godine, kaže da je teško opisati kroz što su sve pripadnici brigade tijekom ratnih godina prošli, a da o tome najbolje svjedoče fotografije iz knjige.


– Zahvaljujem se Petru Trinajstiću na iznimnom radu na ovoj knjizi. Napravili smo i spomen-sobu, koja bi trebala biti početak priče za muzej. Građe ima, treba je prikupljati i izučavati jer to je priča 128. brigade, priča koja nema kraja, rekao je Fabijanić.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ



Zapisani u povjesti


Izaslanik predsjednice Republike general zbora u mirovini Drago Lovrić prisjetio se hrabrosti i ratnog puta 128. brigade, u kojem je dijelom i sam imao čast sudjelovati kao načelnik stožera u Gospiću.


– Izuzetno dobro sam upoznat s time kakve zahtjevne zadaće je brigada imala i kakav teret su podnijeli svi njeni pripadnici. Znali su da se Rijeka i domovina brane u Lici, a izuzetno uspješno obavljanje svih zadaća u Oluji, gdje su djelovali u prvom ešalonu, ostat će zapisano u povijesti, rekao je Drago Lovrić.


Prisutne su pozdravili Iva Josipović, kao izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i brigadni general Perica Turajlija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, kao izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića. Uoči predstavljanja monografije položeni su vijenci na Mostu hrvatskih branitelja, a u prigodnom programu u HKD-u nastupila je Klapa Luka, dok je svečanost zatvorio Damir Badurina, i sam pripadnik 128. brigade, izvedbom pjesme »Najdraža Rijeko«.