Proslava kreće na Platku

FILIPJA Dan Općine Čavle otvaraju rokeri Let 3 u šumi

Sanja Gašpert

Nikola Vrančić, Ivan Salamon i Dejan Ljubobratović / Snimio Ivica TOMIĆ

Nikola Vrančić, Ivan Salamon i Dejan Ljubobratović / Snimio Ivica TOMIĆ

Najavljujući bogat program, zamjenik općinske načelnice je kazao kako je namjera vratiti sjaj blagdanu Filipje, a posebice u godini kada se obilježava 900. godišnjica spomena Frankopana



ČAVLE   Općina Čavle ove godine slavi svoj Dan na blagdan sv. Filipa i Jakova – Filipju, zaštitnika istoimene župe u Gradu Grobniku, koji se obilježava 1. svibnja. Program počinje sutra, u subotu, u 19 sati ispred Velikog doma na Platku uz koncert grupe Let 3, Rock u šumi, u organizaciji Velikog doma.


Koncert je besplatan za sve posjetitelje, a nakon nastupa grupe Let 3, goste Doma zabavljat će Kantridersi. Ove godine sva događanja, osim spomenutog koncerta, bit će održana na sam blagdan 1. svibnja, kada se obilježava i Međunarodni praznik rada, i to u prostorima grobničkog Kaštela, gdje posjetitelje očekuju tradicionalne prvosvibanjske budnice, ali i cjelodnevna bogata ugostiteljska ponuda – fažol i jota s palentom kompiricom, novinarski kotlić, delicije Udruge Vidov san, kao i istarska maneštra s bobićima – kazao je to na konferenciji za novinare Dejan Ljubobratović, zamjenik načelnice Općine Čavle koja je, uz


Turističku zajednicu Općine Čavle i Udrugu Palentar te Komunalno društvo Čavle organizator ove tradicionalne svibanjske manifestacije.


Hodeć do Grada




Ljubobratović je dodao kako je namjera vratiti sjaj blagdanu Filipje, a posebice u godini kada se obilježava 900. godišnjica spomena Frankopana. Direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon za utorak je najavio i program Hodeć do Grada Grobnika, koji kreće u 9.15 sati s Trga hrvatskih branitelja u Čavlima, a održava se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Rijeke i turističkih zajednica riječkog prstena – Rijeka Outdoor.



U utorak u 14.30 sati u grobničkom Kaštelu započinje turnir u pljočkanju, prvi u Primorsko-goranskoj županiji. Istarski pljočkarski savez predstavit će pljočkanje, koje je 1. travnja 2016. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo u popis nematerijalnih kulturnih baština. Riječ je o hrvatskoj tradicijskoj igri koja ima karakteristike slične boćanju, a koja se nekada igrala i na Grobnišćini, kao sportsko nadmetanje predaka, pastira i običnog puka.



– Ovim programom promoviramo planinarske i pješačke staze naše općine. Proći ćemo kroz Bajčevo selo, napušteno selo Matelci, posjetiti imanje Frankulin i proći pokraj kapelice sv. Križa, s koje se pruža najljepši pogled na Kvarner te program završiti u grobničkom Kaštelu. U utorak će u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku biti služene i svete mise, a 10.30 sati je podjela svete krizme koju predvodi Vojni ordinarij Bosne i Hercegovine biskup Tomo Vukšić. Glazbeno društvo Spinčići Kastav izvest će tradicionalne prvosvibanjske budnice – u 9 sati u Čavlima, u 9.30 u Krenovcu te u 10 sati Pod kaštelom u Gradu Grobniku. Po konobama u kaštelu nastupat će harmonikaši, a u atriju kaštela klape Grobnik i Intriga, ženski zbor Korezin, KUD Zvir Jelenje i Udruga Knezovi krčki Frankopani. U 19 sati u caffe baru Castrum, koji se nalazi u kaštelu, najavljen je party – kazao je Salamon.


Dani vina


Novinarima se obratio i predsjednik Udruge Palentar Nikola Vrančić, koji je najavio 11. Dane vina, manifestaciju koju je pokrenuo danas pokojni Živko Šupak.


– Protekle tri godine Dane vina organizira Udruga Palentar. Dani vina počinju u utorak u 11 sati dolaskom Kneza i Kneginje Frankopan s Krka, a u kaštelu će ih dočekati KUD Zvir. Tada se otvaraju i konobe, bijelog i crnog vina te konoba muškata, kao i konoba prodaje. Posjetitelji će imati prigode degustirati i kupiti vina s područja cijele Hrvatske, od Pelješca do Slavonije, iz Istre, Vinodola, Krka. Istoga dana bit će održan i samanj pod kaštelom, na kojem se predstavlja 25 izlagača s proizvodima svojih OPG-ova i rukotvorinama. Bogata ugostiteljska ponuda bit će besplatna, a posebno bogatu ponudu imat će Udruga Vidov san, koja će pripremiti jela od koprive, medvjeđeg luka, vlasca i rogača, dok će Zdravko Andrić iz Garešnice pripremati rižoto od šparoga i medvjeđeg luka. Naša će Udruga tradicionalno pripremiti palentu kompiricu – kazao je Vrančić.