Uspješna sezona

Energo u plusu završio sezonu grijanja, pa kreće u investicije “teške” 115 milijuna kuna

Damir Cupać

Kroz sustav urbane aglomeracije, očekuju 115 milijuna kuna iz europskih fondova, a uz to ide i 25 posto vlastitog učešća. U srpnju bi trebali dobiti zeleno svjetlo za radove početkom 2017. godine



Damir CUPAĆ


21.04.2016.


RIJEKA Direktor Energa Sanjin Kirigin na konferenciji za novinare »Pravična tarifa – zadovoljan korisnik« izjavio je da je u prošloj godini ova tvrtka u većinskom gradskom vlasništvu nakon dugo vremena poslovala pozitivno, s nekih 100-tinjak tisuća kuna, dok je toplinarstvo prvi put na operativnoj razini radilo pozitivno.– Nakon dugog niza godina možemo prema bankama otvoriti nove kreditne linije i zatražiti reprogramiranje duga od 70-ak milijuna kuna koji je stvoren zboge nepravične tarife prema distributerima toplinske energije – izjavio je Kirigin. On je najavio i veliki investicijski ciklus vrijedan preko 115 milijuna kuna, investicijski ciklus koji će omogućiti modernizaciju sustava toplinske energije.

 Izmjena zakonske regulative


– Uz naš rad i podršku Grada Rijeke, kroz sustav urbane aglomeracije, očekujemo 115 milijuna kuna iz europskih fondova, s tim da treba dodati da uz to ide i 25 posto našega učešća. Bude li sve prema očekivanjima, u srpnju bismo trebali dobiti zeleno svjetlo, a radovi bi bočeli početkom 2017. godine, izjavio je Kirigin.Direktor Energa zahvalio je svim korisnicima, udrugama, naglasivši udrugu »Protiv skupog Energa«, na suradnji, pojasnivši da je u godinu dana provedbe aktivnosti »Pravična tarifa – zadovoljan korisnik« ostvaren niz postignuća.

– Nema više tehnički nelogičnih računa, pojeftinila je cijena grijanja, nastavljene su subvencije najugroženijih na način da je njihov trošak nula kuna, izvršena su ulaganja u toplinsku mrežu vrijedna 6,3 milijuna kuna. Postigli smo i kvalitetnu komunikaciju i edukaciju korisnika. Postigli smo izmjenu zakonske regulative, bez čega ne bi bili u mogućnosti intervenirati kada je riječ o nelogičnim računima. Energo je u godinu i pol dana strahovito puno naučio i napredovao u komunikacijskom smislu, te u promišljanju toplinarstva – ocijenio je Kirigin. On je dodao da će s kolegama iz Zagreba, Karlovca, Vukovara nastaviti s traženjem izmjena zakonske regulative kada je riječ o toplinarstvu kako bi se za korisnike pronašlo optimalno rješenje.




– Energo je zadnjih 10-ak godina sam nastojao promijeniti regulativu i to najčešće bezuspješno. Sada kada su nam se pridružili i ostali kolege, vjerujemo da će biti lakše, nada se Kirigin.


Prosječni račun 600 kuna


U Energu su naveli podatak da je ove sezone prosječni račun iznosio oko 600 kuna, te su zaključili da stoje na raspolaganju korisnicima i njihovim predstavnicima kada je riječ o izboru za njih najboljeg rješenja za obračun potrošnje.


Zamjenik direktora Energa Marko Križanec naglasio je da je zbog pada nabavne cijene energenata i ostvarenih ušteda unutar sustava u posljednjih godinu i pol dana cijena toplinske energije pala tri puta, te da je sada na razini od prije poskupljenja koje se dogodilo u prosincu 2014. godine.


– Povećali smo subvencioniranje režijskih troškova socijalno ugroženim građanima. Pokrivamo 100 posto troškova toplinske energije i fiksnog troška korisnicima, te pet kubika potrošenog plina korisnicima plina čime je postignut europski standard u skladu s direktivama Europske unije. U sklopu prve faze obnove cjelokupnog sustava toplovoda, krenuli smo s Vojakom i smanjili emisije CO2 i troškove održavanja. Smanjeni su toplinski gubici u mreži do 15 posto, a uštede se postižu i kroz smanjenje gubitaka vode i potrošnje električne energije, pojasnio je Križanec.