Konferencija za novinstvo

Energo smanjio cijenu toplinske energije u sustavu centralnog grijanja, te cijenu plina

Marinko Glavan

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Energo će i dalje pratiti cijene ulaznih troškova, odnosno plina i nafte, pa će i ubuduće reagirati. Cijena plina smanjenja je odlukom Vlade, a shodno tome plin će pojeftiniti i za građane, kao što će pojefiniti i toplinska energija u sustavu centralnog grijanja. Nadam se da će cijene energije i dalje padati ili barem ostati na istoj razini, izjavio je Obersnel



Cijena toplinske energije u sustavu centralnog grijanja Energa smanjena je s 0,43 kune po kWh na 0,37 kuna po kWh (plus PDV), čime je cijena isporučene toplinske energije došla na razinu od prije značajnog poskupljenja od 1. prosinca, 2014. godine, objavili su na konferenciji za novinstvo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin.


Do smanjenja, uz manju cijenu grijanja doći će i što se tiče plina za kategoriju kućanstva i to u prosjeku 17 posto ovisno o tarifnom modelu, pa će tako prosječni korisnik u tarifnom modelu 2 umjesto 3,93 kune po m3 plaćati 3,29 kune, što znači da bi prosječno godišnji trošak bio smanjen s 3340 kuna na 2795 kuna, s time da će toplinska energija za poslovne korisnike iznositi oko 0,42 kune po kWh.


– Energo će i dalje pratiti cijene ulaznih troškova, odnosno plina i nafte, pa će i ubuduće reagirati. Cijena plina smanjenja je odlukom Vlade, a shodno tome plin će pojeftiniti i za građane, kao što će pojefiniti i toplinska energija u sustavu centralnog grijanja. Nadam se da će cijene energije i dalje padati ili barem ostati na istoj razini, izjavio je Obersnel.




Kirigin je pak objasnio kako se konačno cijena plina formira na način da se na osnovnu cijenu dodaje trošak transporta tvrtke Plinacro te distributivni trošak lokalnog distributera. Oba ta troška određuje HERA. Distrubutivni trošak, po njegovim riječima, pokriva sve troškove te materijalne investicije distributera, što znači da ona tvrka koja je više investira ima pravo na veći distributivni trošak. Dodao je i da je Energo u izgradnju i modernizacaciju plinske mreže uložio 300 milijuna kuna.