Ušteda pedeset posto

Energetska obnova: Nakon vrtića Krnjevo, od svibnja na red dolazi Potok

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Energetska obnova Podcentra Krnjevo počela je u studenom, ali su se zbog lošeg vremena radovi odužili. Trebali bi biti završeni u svibnju, kada se odmah nastavlja energetska obnova Podcentra Potok koja bi trebala rezultirati smanjenjem potrošnje energije za najmanje 50 posto



RIJEKA Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, stvoreni su preduvjeti za početak energetske obnove zgrade Podcentra predškolskog odgoja Potok. Radovi na tom vrtiću, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, najvjerojatnije će započeti u svibnju, po završetku istih radova na objektu vrtića Krnjevo.


– Energetska obnova Podcentra Krnjevo započela je u studenom i s obzirom na nepovoljne vremenske prilike, radovi su se malo otegli te očekujemo da će završiti u svibnju. Radi se cjelovita obnova objekta, toplinska izolacija pročelja, stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije s učinkovitijom, plinofikacija kotlovnice na lož ulje, ugradnja termostatskih ventila te ugradnja sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, kaže Guštin.


S obzirom da se ove godine na popisu za energetsku obnovu nalazi pet vrtićkih objekata, ravnateljica navodi da će se radovi vršiti sukcesivno, odnosno kada završi obnova jednog objekta, kreću radovi na idućemu. Energetska obnova vrtića Krnjevo koštat će 4,2 milijuna kuna, dok se za Podcentar Potok predviđaju troškovi od 5,5 milijuna kuna. Tim će se sredstvima izvršiti toplinska izolacija pročelja, ravnog i kosog krova, zamjena stolarije, plinofikacija kotlovnice na lož ulje i ugradnja termostatskih ventila, te sustav pripreme potrošne tople vode pomoću solarnih kolektora.




U konačnici ti bi radovi trebali rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe energetske obnove. Od ukupno prihvatljivih troškova obnove vrtića Potok, 1,5 milijuna kuna dodjeljuju se kao bespovratna sredstva, a rok završetka radova je unutar 18 mjeseci.


Uz ta dva objekta, na popisu energetske obnove su i pocentri Kvarner, Podmurvice i Veseljko. Prema procjenama, najveća sredstva zahtijevat će obnova vrtića Podmurvice gdje se planira ulaganje od gotovo tri milijuna kuna, dok će se za vrtić Veseljko izdvojiti 2,1 milijun kuna, a za vrtić Kvarner 1,8 milijuna kuna.