Opterećenje

Elektroprimorje bilježi rekorde: Visoke temperature podigle potrošnju struje iznad lanjske

Marinko Glavan



RIJEKA Rekordna vršna opterećenja električne mreže zabilježena su ovih dana na području Primorsko-goranske županije, baš kao i u ostatku Hrvatske, potvrdio je direktor Elektroprimorja Vitomir Komen, naglasivši kako unatoč tome nije bilo značajnijih poteškoća u opskrbi električnom energijom.


– Apsolutni rekord u vršnom opterećenju postignut je u četvrtak, 3. kolovoza, kada je vršna snaga u 13 sati i 30 minuta dosegnula 309 megavata (MW), a istog dana u 20 sati i 30 minuta snaga je bila 307 megavata – rekao je Komen. Za usporedbu, prošlogodišnje rekordno opterećenje u ljetnim mjesecima bilo je 285 megavata, a zanimljivo da se zadnjih godina rekordna vršna opterećenja uglavnom bilježe u ljetnim mjesecima, za velikih vrućina, a ne kako je bilo uobičajeno, za najhladnijih dana zimi. Komen ističe kako je tijekom jučeranjeg dana opterećenje bilo »za nijansu« manje nego u četvrtak, ali i dalje je u vršnim trenucima prelazilo 300 megavata.


– Tijekom vikenda će vjerojatno nešto opasti jer brojne tvrtke ne rade. Unatoč visokim opterećenjima, sustav je stabilan te nije bilo preopterećenja ili većih kvarova. Ovakva opterećenja smo i očekivali, te smo pripremili mrežu na vrijeme, tako da ne očekujemo bilo kakve veće poteškoće u opskrbi kupaca – zaključio je Komen.