Lakši rad na računalu

Ekonomska škola dobila tipkovnicu prilagođenu različitim teškoćama

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA  Učenici s teškoćama u razvoju Ekonomske škole Mije Mirkovića jučer su dobili jedinstvenu prilagođenu tipkovnicu koja softverski i hardverski omogućuje rad učenicima s različitim teškoćama, od slabodvidnosti do motoričkih oštećenja. Pojašnjavajući kako je tipkovnica rezultat projekta primjene asistivne tehnologije u srednjoškolskom obrazovanju učenika s većim teškoćama u razvoju, profesorica Ivana Mijatović istaknula je da je realizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, odnosno  Tehničkim fakultetom.


– Imamo učenike s različitim teškoćama i bila nam je potrebna tipkovnica koja omogućuje rad učenicima. Kontaktirali smo Tehnički fakultet i započeli projekt s prof.dr. Miroslavom Vrankićem koji je u sklopu kolegija asistivna tehnologija zajedno sa svojim studentima izradio tipkovnicu koje na tržištu nema. Vrijednost tipkovnice je u mogućnostima lakšeg svladavanja nastavnog sadržaja i razvijanja samostalnosti učenika – pojasnila je Mijatović.


Studenti Vedran Čančarević, Dražen Paparić i Andro Staničić, pod vodstvom svog profesora na izradi tipkovnice radili su mjesecima, a riječ je tek u jednom od niza projekata prof. dr. Vrankića u kojima koristi modernu tehnologiju za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Naime, studenti Tehničkog fakulteta već četiri godine u sklopu kolegija asistivna tehnologija na uče o tehnološkim rješenjima za humane svrhe te pored teorijskih znanja svake godine rade na stvarnim projektima izrade različitih pomagala za osobe s najtežim tjelesnim invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske, a sav rad je volonterski.