Presica ispred Državnog odvjetništva

Eko-Marišćina podnijela kaznenu prijavu: Tražimo kazne! Taj nesnosan smrad ubija mještane

Sanja Gašpert

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Konstantan i nesnosan smrad uzrokuje kod mještana stanje kronične psihičke podraženosti i stresa te su kroz indirektno aktiviranje stresnih mehanizama u organizmu dovedeni u stanje povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih, onkoloških i drugih poremećaja.



RIJEKA – Krizni Eko Stožer Marišćina podnio je Državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba TD Ekoplus za ugrožavanje zdravlja okoliša i ljudi.


– Nakon niza održanih protestnih akcija i tiskovnih konferencija na kojima uporno upozoravamo na nepodnošljive uvjete života mještana na području Općine Viškovo koji žive u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, danas pokrećemo i pravosudne akcije. Pokrećemo ih kao Udruga zajedno s 58 naših sumještana, koji su se prijavili da bi svjedočili o nemogućim uvjetima života na području naselja Marčelji u Općini Viškovu, najmnogoljudnijoj općini u Republici Hrvatskoj. Kao što vam je poznato, zadnjih pet mjeseci mještani sjevernih naselja u Općini Viškovo izloženi su svakodnevnom teroru iz ŽCGO Marišćina. Govorimo o području u kojemu živi gotovo 5000 mještana koji su prinuđeni svakodnevno se zatvarati u svoje domove, a sve zbog nemara i neadekvatnog postupanja s otpadom na Marišćini. Netko za to treba odgovarati, kazala je članica KES-a Mirna Međimurec, na konferenciji za novinare održanoj ispred DORH-a u Rijeci.


Dodala je kako konstantan i nesnosan smrad uzrokuje kod mještana stanje kronične psihičke podraženosti i stresa te su kroz indirektno aktiviranje stresnih mehanizama u organizmu dovedeni u stanje povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih, onkoloških i drugih poremećaja.




– Smrad s Marišćine je i više od samog stresa. Deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva. Nekoliko ih mjeri mjerna postaja na ulazu u Marčelje, kada nije u kvaru, ali većina se tih parametara uopće ne mjeri, iako je jako štetna za ljudski organizam. Iako nas uvjeravaju da su ti parametri unutar dozvoljenih granica, mi, mještani koji smo izloženi svim tim štetnim utjecajima, znamo da niti jedna granična vrijednost iznad nule nije prihvatljiva za naše zdravlje, kazala je Međimurec.



Inače, ovo je već treća prijava koju podnosi KES zbog Marišćine. Prve dvije bile su 2014. i 2017. godine protiv KD Čistoća i njegovih odgovornih ljudi, obje su pravomoćno donešene u korist KES-a, međutim, kako su istaknuli članovi KES-a na konferenciji za novinare, za razliku od prve dvije koje su bile prekršajne, na ovoj trećoj KES inzistira da bude kaznena.



Novinarima se obratio i Josip Katalinić iz KES-a, koji je istaknuo kako je prošlo više od šest godina od kada su mještani osjetili prvi negativan utjecaj s Marišćine.


– Zar moramo početi s liječenjima kako bi nadležne institucije počele raditi svoj posao? Mi nećemo bespomoćno čekati, borili smo se i borit ćemo se. Zato tražimo da Državno odvjetništvo hitno prouči materijale koje smo im danas dostavili i hitno kazni odgovorne. Mi vremena za pravno razvlačenje, na poznati hrvatski način, nemamo. Za kaznena djela protiv okoliša – ugrožavanje okoliša postrojenjem, opisano i kažnjivo po članku 197. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo ugrožavanje okoliša otpadom, opisano i kažnjivo po članku 196. stavak 2 Kaznenog zakona danas kazneno prijavljujemo TD Ekoplus d.o.o. i njenog direktora Josipa Dedića. To, naravno, ne znači da se popis optuženih neće proširiti. Odgovorni su svi oni koji su zaduženi  da provedu potrebne korektivne mjere, a svjesno ih nisu odradili, kazao je Katalinić.


Dodao je kako su revizijski nalazi projekta predstavljeni Skupštini Primorsko-goranske županije još 2013. godine jasno su naglasili probleme kako izabrane lokacije tako i izabrane tehnologije.


Političke »elite« Primorsko-goranske županije i grada Rijeke oglušile su se na sve primjedbe. Sada nam se obećava rješenje do kraja ove godine, međutim, rješenja neće biti dokle god se ne makne biorazgradivi otpad. Bez obzira na to, vjerujemo da će se ozbiljna pravosudna institucija kao što je Državno odvjetništvo konačno angažirati i pokrenuti kazneni proces protiv odgovornih osoba TD Ekoplus d.o.o. koji godinama ugrožavaju zdravlje mještana na području Općine Viškovo, kazao je Katalinić.