Uoči 2020.

EPK u fokusu: New York Times i BBC One rade velike reportaže o Rijeci, zanima ih Galeb

Danijela Bauk

Foto TZ Rijeka

Foto TZ Rijeka

U posljednjih godinu dana Rijeku obišle ekipe medija: Irish Daily Mirror, The Times, National Geographic Traveler UK, Le Télégramme, The Mail on Sunday, Magazin Catholic Digest, Magazin Auto Touring, Giornale Sentire, Daily Telegraph i Sunday Times



RIJEKA – Velika reportaža u »New York Timesu« i emisija koja će biti emitirana u prime timeu na BBC One ono je što se ovih dana »kuha« u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture. Naime, ovih dana u gradu na Rječini boravi Alex Crevar, iskusni novinar koji na regularnoj bazi surađuje s »The New York Timesom«, američkim dnevnim novinama, trećim najtiražnijim tiskanim dnevnim medijem u SAD-u te magazinom »National Geographic Travel« i »Lonely Planet«.


Izravni povod Crevarovom boravku u Rijeci jest preuzimanje titule Europske prijestolnice kulture iduće godine, a tijekom boravka u gradu obišao je sve najznačajnije lokacije i ustanove koje će iduće godine ugostiti i biti dio programa Rijeke 2020.


A koliko ga je Rijeka oduševila svjedoči i informacija da se u gradu na Rječini trebao zadržati tri dana, no na kraju je svoj boravak produžio na još tri dana te će se zadržati do petka kad će posjetiti i otvaranje Porto Etno festivala.


Riječke tajne




Domaćin Alexu Crevaru ovih dana je Edi Jurković, glavni voditelj komunikacija u Rijeka 2020 koji mu je otkrio sve što Rijeku, Riječane i sve goste očekuje u godini pred nama, tako i skrivene i manje skrivene ljepote grada na Rječini. Kako saznajemo, Crevara je posebno impresioniralo riječko kazalište, detaljno je obišao HNK Ivana pl. Zajca, uživao razgledavajući stropne slike i vremensku kapsulu.


Razgovarao je i s Idisom Turatom, poznatim riječkim arhitektom, ne samo o specifičnostima arhitekture grada, već i o programskom pravcu Slatko i slano Rijeke 2020. Naravno, obišao je i brod »Galeb«, čija ga je priča posebno zainteresirala.


I to ne čak očekivano iz rakursa nekadašnje Titove ploveće rezidencije, već broda koji je tijekom svog dugog i turbulentnog života dvaput potopljen i čiji bi novi život kao broda-muzeja zasigurno bio mamac za neke nove turiste, posebno iz Amerike.



Tijekom svog boravka u Rijeci, Crevar će razgovarati i s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, pročelnikom za kulturu Ivanom Šararaom, ali i direktoricom Rijeke 2020 Eminom Višnić.


Britanska ekipa


No, nije »New York Times« jedini strani medij koji ovih dana boravi u Rijeci. Tu je i peteročlana britanska produkcijska ekipa na čelu s producentom Ewanom Chamberlainom koja za potrebe jednog od najvažnijih televizijskih kanala Velike Britanije, BBC One, i TV showa Gateway snima reportažu o Rijeci.



– Reportaža će biti emitirana u prime timeu na BBC One, a potom i u reprizi na BBC Two koji je vidljiv u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj, a potom će biti dostupna na njihovoj web platformi. U Rijeku su stigli u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, a naravno da im je u glavnom fokusu Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020, kazao nam je Dino Matešić iz Turističke zajednice grada Rijeke.


Britanska TV ekipa u Rijeci je boravila dva dana, u ponedjeljak i jučer, a posjetili su brojne znamenitosti: HNK Ivana pl. Zajca, brod »Galeb«, Korzo, Trstasku gradinu koja ih se posebno dojmila, potom katedralu sv. Vida, bili su i u Guvernerovoj palači jer, kao i mnoge druge, zanimalo ih je pogledati originalni prsluk s Titanica, posjetili su i jedan od najspecifičnijih ne samo riječkih muzeja, onaj informatike i starih računala Peek&Poke te Astronomski centar.



– Bili su i u budućem Art kvartu, odnosno ex kompleksu »Benčić«, a zaista posebni doživljaj bio je posjet riječkoj ribarnici i placi, kaže Matešić i dodaje da im je u planu posjetiti Krk i Opatiju.


Veliki interes


Sredinom kolovoza veliku reportažu objavio je i »The Welt«, jedne od najtiražnijih njemačkih dnevnih novina, a ovih dana stižu i francuski Le Monde te talijanski Rai u čijem je pak fokusu velika izložba »D’Annunzijeva mučenica« što će sredinom rujna biti otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, odnosno u Guvernerovoj palači, a koja tematizira D’Annunzijevu okupaciju Rijeke koja se zbila prije točno sto godina.



Sve u svemu, kako se bliži 2020. godina, odnosno preuzimanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture, Rijeku sve češće i rađe posjećuju i brojni strani novinari, blogeri i turistički djelatnici. Rezultat je to intenzivnog rada na međunarodnoj promociji Rijeke 2020 koju združenim snagama čine Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica kako grada Rijeke, tako i Kvarnera te tvrtke Rijeka 2020.


Tako su u posljednjih godinu dana Rijeku obišle ekipe medija među kojima su »Irish Daily Mirror«, »The Times«, »National Geographic Traveler UK«, »Le Télégramme«, »The Mail on Sunday«, »Magazin Catholic Digest«, »Magazin Auto Touring«, »Giornale Sentire«, »Daily Telegraph« i »Sunday Times«.



Sve zanima »Galeb«


I dok se u Gradskoj vijećnici, ali i u ćakulama na Korzu lome koplja treba li Rijeci veliko ulaganje i po mogućnosti novi kredit za obnovu broda »Galeb«, ali i druge velike infrastrukturalne projekte što će biti realizirani u sklopu EPK-a, strani mediji očekivano najveći interes pokazuju upravo za »Galeb« jer žele zabilježiti trenutačno ruzinavo i ruinirano stanje broda, no isto tako zanima ih i industrijska baština, te naslijeđe koje gradu ostaje nakon EPK-a, kulturni program…