Disciplinski postupak

EPILOG ŠOVINISTIČKOG ISPADA Riječki HDZ traži sankcije zbog izjava Ivone Milinović

Damir Cupać

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Gradski odbor HDZ-a zatražio je stegovne mjere za vijećnicu Ivonu Milinović zbog verbalnog ispada o »Srbima i vrbama« na jednom »podcastu«, pa je sada odluka na Županijskom odboru stranke



Gradski odbor riječkog HDZ-a većinom je glasova potvrdio odluku Predsjedništva koje je jednoglasno odlučilo zatražiti stegovne mjere za gradsku vijećnicu Ivonu Milinović koja je na jednom lokalnom podcastu imala šovinistički ispad kada je komentirala navijačku pjesmu Torcide. Odluku Gradskog odbora potvrdio je predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić, pojasnivši da će se sada o zaključku Gradskog odbora očitovati Županijski odbor.


Sud časti


Ako i Županijski odbor bude na tragu zaključka Gradskog odbora, onda će se o stegovnoj mjeri očitovati Sud časti, a stegovne mjere mogu biti isključenje iz stranke ili opomena. Kako sada stvari stoje, Županijski odbor bi mogao potvrditi zaključke kolega iz riječkoga HDZ-a što znači da Ivona Milinović neće proći nekažnjeno za nepromišljene riječi o vrbama i postotku Srba u Rijeci i Dalmaciji. Većina glasova za stegovne mjere ne treba čuditi, iako se proteklih dana pokušavala sanirati šteta koja je napravljena.



Prema Statutu HDZ-a iz 2018. godine stegovne mjere izriču se zbog povrede članskih obveza, članu HDZ-a. Za lakšu povredu članskih obveza izreći će se ukor. Za opetovane lakše povrede članskih obveza izreći će se oduzimanje dužnosti u stranci. Lakom povredom članske obveze smatra se postupanje člana koje je moglo prouzročiti štetne posljedice za ugled i političke interese stranke. Za osobito tešku povredu članskih obveza, Časni sud će izreći članu HDZ-a stegovnu mjeru uvjetnog ili bezuvjetnog isključenja. Težom povredom članske obveze smatra se postupanje kojim se krši Statut HDZ-a ili djeluje suprotno temeljnim vrijednostima i načelima utvrđenim Statutom i Programom HDZ-a, a postupanje je uzrokovalo štetne posljedice za ugled ili političke interese stranke.





– Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere, priopćeno je s Jadranskog trga 1 odmah nakon što su se u medijima pojavili citati s apsolutno skandaloznim i nedopustivim riječima Ivone Milinović. Iako se ona odmah ispričala i pojasnila da nije mislila ono što je izrečeno i da su njezine riječi izvađene iz konteksta, bila je to kap koja je prelila čašu čelnim riječkim HDZ-ovcima. Oni su bili mišljenja da se Ivona Milinović »otela kontroli« i da vodi neku svoju politiku mimo tijela stranke te da je to radila više puta. Njezine izjave srušile su sve ono što HDZ gradi, a to je imidž demokršćanske stranke koja ne odobrava ikakav ekstremizam, a naročito ne na tako osjetljivom pitanju kao što su manjine. Tim više što je partner Vladi SDSS pa je retorika Ivone Milinović izazvala i zgražanje Banskih dvora, a ne samo Jadranskog trga 1.


Što s mandatom?


Mali tračak nade Ivoni Milinović da neće biti izbačena iz stranke daje činjenica da odluka Gradskog odbora nije jednoglasna pa teoretski Županijski odbor može ne prihvatiti zaključke Gradskog odbora, ali kada bi se to tako dogodilo, to bi moglo prouzročiti ozbiljne rascjepe u stranci u trenutku kada kreću predsjednički izbori, za njima parlamentarni, a onda za kraj lokalni izbori. Treba navesti i to da u slučaju izbacivanja iz stranke Ivona Milinović nije u obvezi vratiti mandat gradske vijećnice HDZ-u. A ona to vjerojatno ne bi ni napravila jer nije dala neopozivu ostavku ni na mjesto predsjednice Odbora Gradskoga vijeća za nacionalne manjine, već je stavila mandat na raspolaganje pa će o tome glasovati gradski parlament na sljedećoj sjednici.