Zatrpani otpadom

“EKOCID” Tko je odgovoran za veliku hrpu otpada kod naplatnih kućica na Kikovici

Sanja Gašpert

U Općini Čavle kažu da će otpad biti uklonjen u prvom tromjesečju ove godine, ali da nisu mogli utvrditi tko ga je tamo odložio pa su postupak pokrenuli protiv vlasnika zemljišta i taj postupak je još u tijeku



ČAVLE – Članovi Živog zida Rijeka snimili su i u našu redakciju poslali fotografije otpada na području ispod naplatnih kućica na Kikovici, u općini Čavle. U popratnom dopisu koji su poslali ističu kako je riječ o »ekološkom problemu velikih razmjera«. »Još uvijek nije sanirano, a sad je već i potencijalno opasno, s obzirom na ispiranje i slijevanje u bazene podzemnog slijeva, povezanog s crpilištima pitke vode iz kojih se crpi voda za grad Rijeku. Postavlja se pitanje, koliko je potrebno da se na očiti ekocid reagira i pokrenu razni inspektori i komunalni odjeli?!«, piše u dopisu Živog zida.


U Općini Čavle, na čijem području je zabilježen otpad, upoznati su s ovim ekološkim problemom, s kojim se, prema riječima načelnice Ivane Cvitan Polić, »bore« već neko vrijeme.


Općina Čavle reagirala i pokušava riješiti problem


Općina Čavle reagirala i pokušava riješiti problem





– Temeljem prijave Ministarstva unutarnjih poslova od 3. kolovoza prošle godine, radi utvrđenog odbačenog otpada na lokaciji šljunčare Kikovica, komunalni redar Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i upravu Općine Čavle je terenskim izvidom utvrdio da se na spomenutoj lokaciji nalazi odbačena veća količina raznog otpada, kao što je namještaj, građevinski otpad od rušenja i iskopa, razne metalne kante s nepoznatom tvari i slično. Kako nije utvrđen počinitelj koji je protupravno odbacio spomenuti otpad u okoliš, komunalni redar je sukladno članku 36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom i odluke o provođenju posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada u okoliš pokrenuo postupak protiv vlasnika zemljišta na kojemu se nalazi protupravno odbačeni otpad. Sanacija ove lokacije predviđena je u prvom tromjesečju ove godine, a postupak koji se vodi protiv vlasnika zemljišta je još uvijek u tijeku – piše u priopćenju Općine Čavle.


Prema informacijama iz Općine Čavle, lokaciju na kojoj se nalazi predmetni otpad Općina Čavle sanirala je više puta, ali, »radi izostanka sustavnog nadzora i loše zakonske regulative ona je ubrzo nakon čišćenja ponovno devastirana«.


S područja Općine Čavle je samo u 2017. godini uklonjeno gotovo 450 prostornih metara protupravno odbačenog otpada, a s lokacije šljunčare Kikovica gotovo 200 prostornih metara.


– S obzirom na izraženi problem protupravnog odbacivanja otpada, Općina Čavle je u listopadu 2017. godine donijela i posebnu odluku o sprječavanju odbacivanja otpada u okoliš, kojom su definirane mjere i radnje koje imaju za cilj spriječiti protupravno odlaganje otpada u okoliš. Mjere koje Općina Čavle poduzima u sprječavanju protupravnog odbacivanja otpada su postava ploča i obavijesti o zabrani odbacivanja otpada u okoliš, uspostava videonadzora te učestale kontrole ugroženih lokacija od strane komunalnog redara. Provođenjem opisanih mjera utvrđen je i veći broj počinitelja protupravnog odbacivanja otpada u okoliš te je protiv njih podnesena prijava nadležnoj inspekciji zaštite okoliša u Rijeci – kaže komunalni redar Općine Čavle Danijel Mavrinac.