Cijena otpada

EKO STOŽER: Zakonitost računa Čistoće utvrdit će sud

Marinko Glavan

Eko Stožer će, najavio je, sukladno rješenju tržišne inspekcije, pokrenuti postupak pred Visokim upravnim sudom, po pitanju zakonitosti Čistoćinih računa koja je, prema njegovim riječima, upitna iz čitavog niza razloga.



RIJEKA – Cjenik po kojem KD Čistoća obračunava svoje usluge je nezakonit, s nejasnim i netransparentnim kriterijima, a troškovi se ne obračunavaju prema količinama predanog otpada, ustvrdio je predsjednik Kriznog Eko Stožera Marišćina Josip Begonja, na konferenciji za novinare.


– Bez obzira na tvrdnje direktorice Čistoće Jasne Kukuljan da rješenjem tržišne inspekcije nisu utvrđen nezakonitosti, sumnja u nezakonitost i dalje je ista, budući da je i tim rješenjem navedeno kako je od nadležnog ministarstva zatražena ocjena zakonitosti. Zakon jasno kaže da se mora plaćati onoliko koliko se baca smeća, a sada plaćamo svi isto. Građani su revoltirani do te mjere da i oni koji su dosad odvajali otpad i reciklirali, sada bacaju opet sve u istu kantu, što odgovara EkoPlusu i Centru za gospodarenje otpadom Marišćina, koji jedino i može funkcionirati ako obrađuje miješani otpad, rekao je Begonja.


Eko Stožer će, najavio je, sukladno rješenju tržišne inspekcije, pokrenuti postupak pred Visokim upravnim sudom, po pitanju zakonitosti Čistoćinih računa koja je, prema njegovim riječima, upitna iz čitavog niza razloga.




– Zakon o održivom gospodarenju otpadom definira da se cijena javne usluge prikupljanja otpada obračunava razmjerno količini predanog otpada u obračunskom razdoblju, pri čemu je kriterij količine otpada u obračunskom razdoblju masa predanog otpada i broj pražnjenja, a davatelj usluge dužan je voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika u obračunskom razdoblju. Čistoća takvu evidenciju ne vodi, niti obračunava troškove prema stvarno predanim količinama otpada, rekao je Begonja, koji je Cjenik Čistoće, kojim je od 1. rujna prošle godine usluga prikupljanja otpada poskupjela za 109 posto, nazvao iskorištavanjem građana, te sramotnim ponašanjem svih jednica lokalne samouprave koje pokriva KD Čistoća, njihovih granočalenika i načelnika, te svih ostalih uključenih aktera, posebno Nadzornog odbora Čistoće.


– Držimo da nije bilo potrebno donositi novi cjenik samo dva mjeseca prije stupanja na snagu vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, koja omogućuje punu primjenu Zakona o održivom gospodarenju otpadom i prema kojoj je Čistoća dužna sa svakim korisnikom usluge zaključiti ugovor s definiranom količinom otpada koju će preuzimati i brojem odvoza pa je, shodno tome, Čistoća dužna hitno donijeti novi cjenik, uskađen sa Zakonom i vladinom uredbom, rekao je Begonja. 


Na konferenciji je govorio i Milan Kesić, građanin koji je Čistoću prijavio tržišnoj inspekciji, inzistiravši na tome da su računi Čistoće nezakoniti. Kesić je prozvao i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da, svojim izjavama kako su računi Čistoće zakoniti, prejudicira sudske odluke koje se o tom pitanju tek trebaju donijeti, te da zastrašuje građane prijeteći im naplatom kamata i sudskih troškova u slučaju neplaćanja, kako tvrdi, nezakonitih računa.