Na pješačkim prijelazima

EDUKATIVNA AKCIJA PROMETNE ŠKOLE Rijeka – kulturni grad u prometu

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Učenici Prometne škole u okviru projekta »Rijeka – kulturni grad u prometu« danas su proveli edukativnu akciju za građane u okviru koje je 25 srednjoškolaca provodilo razne aktivnosti na četiri riječka nesemaforizirana pješačka prijelaza.


Riječ je o aktivnostima koje su imale cilj razvoja prometne kulture, a sastojale su se od praćenja ponašanja vozača prema pješacima, učestalosti propuštanja pješaka na nesemaforiziranim pješačkim prijelazima te ponašanja pješaka prilikom prijelaza preko ceste. Učenici su tijekom trosatne akcije pješacima i vozačima dijeliti letke s edukativnim sadržajem koji se odnosi na poštivanje prometnih propisa i prometne kulture, a za vrijeme akcije nosili su reflektirajuće prsluke. Navodeći kako Prometna škola projekt »Rijeka -kulturni grad u prometu« provodi već punih 12 godina ravnatelj Branko Luburić ističe kako se projekt ove godine proširio na cijelu Hrvatsku.


– Novost je ove godine da se na razini Hrvatske u projekt uključilo ukupno 10 hrvatskih srednjih škola, a učenici naše škole tijekom cijele školske godine provode projekt, prikupljaju i bilježe podatke o ponašanju pješaka i vozača te se ti podaci prezentiraju Županijskom savjetu za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije, koji je podržao i današnju akciju, kazao je ravnatelj.




Tako su se danas u akciju uz riječke srednjoškolce uključili i učenici škola koje obrazuju kadar u sektoru prometa i logistike iz Đurđevca, Metkovića, Gospića, Varaždina, Križevaca, Zagreba, Splita, Osijeka i Sinja.