Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Prekinuta sjednica

Dvanaest sati nije bilo dosta: Bez glasanja o kreditu za Galeb, Rijeci prijeti da ostane bez EU novca

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 10:44 2019-07-12T10:44:30+02:00

I nakon 12 sati rasprave nije se glasovalo o kreditu jer će se odluka donijeti 24. srpnja 2019. godine kada je zakazan nastavak sjednice

RIJEKA - U dva sata i 20 minuta predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat okončao je dramu koja je već pomalo prelazila u agoniju i prekinuo sjednicu gradskog parlamenta nakon 12-satne rasprave o kreditu za obnovu Palače Šećerane i broda Galeb.

I nakon 12 sati rasprave nije se glasovalo o kreditu jer će se odluka donijeti 24. srpnja 2019. godine kada je zakazan nastavak sjednice.

Taj datum je odabran jer će se dan prije otvoriti ponude za obnovu Galeba koje će pristići, ili neće, na drugi natječaj za obnovu Titovog broda koji već pomalo postaje 'ukleti Holandez'.

Prvi natječaj poništen je zbog toga što je pristigla samo ponuda Viktora Lenca na oko 60 milijuna kuna što je bilo duplo više od novca koji je za taj projekt predvidio Grad Rijeka. Obnova Galeba sastavni je dio integralnog projekta koji uključuje i obnovu Palače Šećerane pa neizglasavanje novog kredita, a na što je upozoravao gradonačelnik Vojko Obersnel, znači da će Grad Rijeka ostati bez gotovo 10 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava, morat će vratiti 14 milijuna kuna koje su do sada povučene za obnovu Palače Šećerane, osigurati novac za penale koji mogu iznositi i do 20 posto investicije i u proračunu rebalansom osigurati oko 25 milijuna kuna ako se misli dovršiti obnova Palače Šećerane.

No kada je Andrej Poropat prozvao gradske vijećnike u 9 i 30 ujutro nitko nije ni slutio da će doći do neviđene političke drame i da će već dobijena utakmica otići u produžetke. U Gradskoj vijećnici bilo je 30 vijećnika, a omjer snaga je bio takav da Obersnel ima sigurnih 18 ruku, antiobersnelovska koalicija 15 budući da u tom trenutku na sjednici nije bilo dva HDZ-ova vijećnika, Josipa Ostrogovića i Kristjana Staničića, te vijećnica Akcije mladih Tea Juraga.

Znači, Obersnelov prijedlog prolazi sigurno, čak i ako vijećnici Liste za Rijeku i Marinko Koljanin budu protiv kredita. Odrađen je Aktualni sat, izbor Mladena Blaževića na mjesto intendanta i određena je stanka. Nastavak je uslijedio u 14 sati kada je krenula u tom trenutku suluda taktika antiobersnelovske koalicije. Činilo se da su vijećnici HDZ-a. Mosta, Akcije mladih i Hrvoje Burić načisto poludjeli jer su počeli koristiti replike na svaki istup. No, nakon što je u vijećnicu stigao Kristjan Staničić, a onda i Josip Ostrogović koji je jurio iz Splita da bi stigao na Korzo 16, bilo je jasno da znaju i te kako što rade.

Kupovali su vrijeme da se popuni svih 18 mjesta na desnoj strani vijećnice gledano iz perspektive predsjedničkog stola.

Kada je stigla oko 21 sat i Tea Juraga, bilo je jasno da Obersnel neće imati dovoljno glasova ako Lista za Rijeku i Zvonimir Peranić ostanu kod javno danog obećanja da neće podržati kredit. Obersnel je iz napadačkog stava prešao u rezignaciju jer je shvatio da je ovaj put podcijenio oporbene mu vijećnike, ili je previše vjerovao Listi za Rijeku koju Josip Ostrogović zove Lista za Vojka.

No, tada je SDP-ova koalicija uzvratila istom taktikom zloupotrebe instituta replike i sjednica se nastavila do sitnih noćnih sati. Da nije bilo dogovora kluba vijećnika da agoniju treba odgoditi, sjednica bi vjerojatno trajala još uvijek.

Hrvoje Burić je to usporedio s filmom "I konje ubijaju, zar ne". I usporedba je bila jako dobra. Glave su još uvijek užasno vruće i teško je reći što će se dogoditi za dva tjedna.

No, Obersnelov projekt obnove Galeba u ovom trenutku nije u potpunosti izgubljen budući da su pojedini vijećnici ostavili prostor da podrže usvajanje kredita, a što će zavisiti od rezultata drugog natječaja za obnovu Galeba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.