Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. studenoga 2018.
VUKOVAR U RIJECI

foto Dvadeset i šest baklji za 26. obljetnicu pada Vukovara: Jedanaestu godinu zaredom Riječani odali počast gradu-heroju

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2017. u 22:47 2017-11-15T22:47:25+01:00

RIJEKA Dvadeset i šest baklji u znak sjećanja na 26. godišnjicu pada grada-heroja zapalili su pripadnici Kluba navijača Armada kod Mosta hrvatskih branitelja, u okviru Dana sjećanja na Vukovar, što se u Rijeci u kontinuitetu obilježava već jedanaestu godinu. Do Mosta hrvatskih branitelja članovi Armade stigli su iz Vukovarske ulice i tamošnjeg murala posvećenog Vukovaru, odakle su, zajedno s braniteljima, predvodili kolonu građana.

Na čelu kolone pripadnici Armade i vukovarski branitelj Damir Radnić nosili su veliku zastavu grada Vukovara, a na Mostu su se spojili s mimohodom s upaljenim svijećama sušačkih gimnazijalaca, koji su krenuli iz smjera Prve sušačke hrvatske gimnazije. U obje kolone sjećanja na žrtvu Vukovara hodalo se mirno i u tišini, s pijetetom prema više od tri tisuće poginulih branitelja i civila Vukovara. Brojni sudionici odazvali su se pozivu organizatora da uzmu hrvatske zastave, kako bi se vijorile ulicama Rijeke. Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje, zapjevala se »Rajska djevo, kraljice Hrvata«, a uslijedila je molitva koju je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak. Molitva je zaključena pjesmom »Bože čuvaj Hrvatsku«.

Kao i svih prethodnih godina Dan sjećanja na Vukovar obilježavao se brojnim aktivnostima, s ciljem da preraste u cjelodnevno druženje branitelja Vukovara i Riječana. Prije mimohoda prema Mostu hrvatskih branitelja, vukovarski heroji predvođeni Damirom Radnićem imali su susret s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem. Ujedno, položene su svijeće na Kantridi, kod spomen-obilježja poginulim herojima iz Armade. Sušački gimnazijalci u večernjim satima prisustvovali su akademiji, održanoj u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavija u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, na kojoj su sudjelovali vukovarski branitelji, pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi: Domagoj Pavić, Vladimir Alf Balgač, Darko Zlodi i Damir Pučak.

Događanje Vukovar u Rijeci i ove godine organizirali su Katolički skauti Riječke nadbiskupije, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Zajednica udruga branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Klub navijača Armada Rijeka.

r1511am15
Komemoracija za žrtve Vukovara / Foto Marin Aničić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka