Tradicionalna manifestacija

Dvadeset godina Grobničke skale: Otvaranje u petak svečanim prigodnim programom

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



GRAD GROBNIK Tradicionalna znanstveno-kulturna manifestacija Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, Grobnička jesen 2018., bit će otvorena u petak prigodnim programom koji počinje u 18 sati u Kaštelu u Gradu Grobniku, a specifičnost ovogodišnje manifestacije obilježavanje je 20 godina projekta »Darovani« te Festivala Grobnička skala, najavili su na  konferenciji za novinare predstavnici organizatora – grobničke Katedre i Općine Čavle. Upravo će proglašenjem pobjednika natječaja »Darovani« za najbolje literarne i likovne uratke učenika osnovnih škola Primorsko-goranske županije i započeti ovogodišnje 26. izdanje tromjesečne manifestacije Grobnička jesen, a u sklopu otvorenja održat će se i »ČA nad Kvarnerom«, proglašenje pobjednika trećeg kruga natječaja za najbolja poetska ostvarenja na čakavštini, kao i »20 raspjevanih godina«, a riječ je o mini retrospektivi glazbenih večeri koja se organizira ususret 20. godišnjici Grobničke skale. Prvi dan manifestacije otvorit će se i izložba »Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda, a radi se o izložbi Udruge ratnih veterana »Crne mambe« i Udruge specijalne jedinice policije »Barun Zlatar«.


Navodeći kako se najveći dio programa 26. Grobničke jeseni može sažeti pod zajednički naslov »Mladi su bašćine glasi« predsjednica Katedre, Vlasta Juretić, istaknula je da niz godina u grobničkojesenskoj manifestaciji sudjeluju pretežito mladi i djeca.


– U programu sudjeluje desetak škola, a ta se suradnja pokazala vrlo plodnom i poželjnom te osim natječaja »Darovani« učenici sudjeluju u Grobničkojesenim danima, a riječ je o cjelodnevnoj listopadskoj nastavi u Kaštelu. Organizirat će se i edukativni izleti »Na tragih naših starih«, kao i osmi kviz znanja »Gdje sam – tko sam« čije su tri izlučne večeri i završnica postale nezaobilazni dio programa Grobničke jeseni, najavila je Juretić.




Od ove godine je kviz znanja brojem sudionika značajno osnažen, jer će se umjesto pojedinaca natjecati školski timovi, a već će početkom listopada na web stranicama Katedre biti objavljeni temeljni materijali za kandidate. U okviru tromjesečne manifestacije organizirat će se tridesetak događanja, a nakon  otvorenja uslijedit će međunarodna likovna kolonija Grobnik od 24. do 29. rujna. Riječ je o završnici projekta Zakon devet gradova, odnosno stvaraju hrvatskog spomenika europskoj baštini, a sudjeluju umjetnici: Ivan Balažević, Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč.