Suradnja

Duboki korijeni prijateljstva: Rijeka i Kawasaki potpisali memorandum o daljnjoj suradnji

Damir Cupać

Norihiko Fukuda i Vojko Obersnel  / snimio V. Karuza

Norihiko Fukuda i Vojko Obersnel / snimio V. Karuza

Grad Rijeka obilježava 40 godina suradnje s prijateljskim japanskim gradom Kawasakijem, a tim povodom gradonačelnici dvaju gradova, Vojko Obersnel i Norihiko Fukuda, potpisali su Memorandum o suradnji i za idućih deset godina



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnik Kawasakija Norihiko Fukuda potpisali su Memorandum o suradnji tijekom sljedećeg desetljeća i na taj način će se nastaviti prijateljstvo koje traje 40 godina s ovim japanskim gradom koji je riječki najstariji grad-prijatelj.


– Izuzetno nam je drago pozdraviti vas u toploj Rijeci i zaželjeti vam dobrodošlicu. Ponosni smo na sve ono što se događalo u proteklih 40 godina i unatoč velikoj udaljenosti, naša su dva grada i te kako bliska. Prijateljstvo je počelo 23. lipnja 1977. godine, kada je potpisan prvi Sporazum o prijateljskoj suradnji. Otada se svakih deset godina radi novi plan suradnje za sljedećih deset godina. Izmijenili smo posjete niza izaslanstava, ali i naših građana, profesora, mladih – izjavio je Obersnel. On je podsjetio da je prijateljsku suradnju 1977. godine inicirala Hideyo Ashigaki, a prihvatio ju je Miroslav Bajzek koji je tada u Rijeci bio zadužen za međunarodne odnose grada.



I na kulturnom planu suradnja Rijeke i Kawasakija bila je plodonosna.




Mirna Potkovac Endrigetti, glazbenica i prevoditeljica za japanski jezik, prevela je 14 japanskih novela na hrvatski jezik, koje su 1997. godine u prigodi 20. obljetnice prijateljstva dvaju gradova objavljene pod nazivom Antologija suvremene japanske novele. Odmah potom, 1998. godine, s hrvatskog na japanski prevedene su i Primorske bajke i pripovijetke, autora Dragana Ogurlića i Ivana Miškovića. Prevela ih je glazbenica i prevoditeljica za hrvatski, Ikuko Yamamoto iz Tokyja, koja često i rado dolazi u Rijeku.


Veliku ulogu u približavanju djece i umjetnika odigralo je dvoje umjetnika iz nekadašnje Radionice za kulturni krajolik iz Rijeke, Marija Zudenigo i Ante Milas, koji su realizirali nekoliko likovnih radionica spajajući tako putem likovnog izričaja djecu i umjetnike iz Kawasakija i Rijeke. Brojni nastavnici i profesore iz Rijeke sudjelovali su u raznim programima, seminarima i radionicama koje je tijekom 40 godina organizirao Kawasaki te su svakim ostvarenim programom približili dva grada nitima koje znače prijateljstvo, razumijevanje, radost međusobnog boljeg upoznavanja i zbližavanja.


Prije deset godina u Rijeci je gostovao Mješoviti pjevački zbor Noborito, a i Rijeka je iste godine u Kawasaki poslala riječke glazbenike – članove Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca.



Zaslužni za suradnju


– Sjetimo se Hideyo Ashigaki koja je u bolnici, a kod je i njezina kći Kazuyo Ashigaki koja živi u Rijeci. Nažalost, prije dvije godine preminuo je i Miroslav Bajzek koji je zaslužan za početak prijateljske suradnje. Uvjereni smo da će ono što je trajalo 40 godina, a to je prijateljstvo, trajati i dalje. Jer prijateljstvo kao što je ovo između Kawasakija i Rijeke, s dubokim korijenima kao u masline i raskošnim cvijetom kao u japanske trešnje sakure, to i zaslužuje – kazao je Obersnel.


Gradonačelnik Kawasakija Norihiko Fukuda zahvalio je na toploj dobrodošlici i uvjeren je da će prijateljska suradnja biti još intenzivnija, a posebno je istaknuo da je prvi put u posjet lijepoj i toploj Rijeci došla grupa od 25 građana iz Udruge za međunarodnu suradnju Kawasakija, a predvodila ju je Kinko Akatsuka. U službenom japanskom izaslanstvu bio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Kawasakija Shoichi Goto, predsjednik gospodarske i industrijske komore Osamitsu Yamada, te suradnici za međunarodnu suradnju Miho Yamaguchi, Mitsuhiro Yoshida i Stephen Johnson.


Izložba fotografija


– Radujemo se nastavku prijateljske suradnje jer je i nama Rijeka najstariji grad prijatelj. Zahvaljujemo svima onima koji su inicirali početak lijepog prijateljstva i koji su nam omogućili da se družimo sve ove godine i da se družimo danas. Čast nam je i ponosni smo što ćemo suradnju nastaviti – izjavio je gradonačelnik Fukuda.


Nakon potpisivanja Memoranduma, dva su se gradonačelnika sa suradnicima spustila na Korzo kako bi otvorila izložbu fotografija o Kawasakiju. Japansko izaslanstvo obišlo je riječke znamenitosti, među kojima je skulptura »Prijateljstvo« uz fontanu na Jelačićevom trgu koju je Kawasaki darovao Rijeci te tradicionalnu japanski lanternu u parku na Plumbumu.