Ugovor između DUUDI-ja i PGŽ-a

Država darovala Primorsko-goranskoj županiji zgradu u Adamićevoj ulici

Tihana Tomičić

Adamićeva 10 – zgrada u kojoj stoluje župan sa suradnicima / Foto V. KARUZA

Adamićeva 10 – zgrada u kojoj stoluje župan sa suradnicima / Foto V. KARUZA

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović pojasnio da je ideja samog postupka darovanja bila vrlo jednostavna – vratiti zgradu onome tko je koristi



RIJEKA Župan Zlatko Komadina i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović potpisali su ugovor o darovanju dijela nekretnine poslovne zgrade Adamićeva 10 u vlasništvu Republike Hrvatske Primorsko-goranskoj županiji, a istovremeno je međuvlasnički ugovor u ime Grada Rijeke potpisao pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac.


Time je Županija postala vlasnik zgrade u kojoj stoluje župan Komadina s najbližim suradnicima, te je završen proces na kojem je Županija dugo inzistirala.  A budući da su Grad Rijeka i Republika Hrvatska suvlasnici nekretnine, zgrade na adresi Adamićeva 10, prije prijenosa suvlasničkog dijela nekretnine Republike Hrvatske u vlasništvo Primorsko-goranske županije bilo je potrebno sklopiti međuvlasnički ugovor s Gradom Rijekom.


Župan Komadina istaknuo je kako je Županija niz godina čekala na prijenos vlasništva, budući da je sam postupak pokrenula prije 12 godina, ali se tek u vrijeme aktualne Vlade pronašlo dovoljno razumijevanja za rješavanje ovog pitanja. Pri tome se zahvalio na suradnji Državnom uredu za upravljanje imovinom i Gradu Rijeci koji su pomogli da se postupak prijenosa vlasništva uspješno okonča.




– Županija je oduvijek ulagala znatna sredstva u održavanje zgrade u Adamićevoj, što je bilo posebno vidljivo prošle godine, kada je uređenjem fasade zgrade u Gradu Rijeci takoreći ponovo otkrivena ova secesijska ljepotica. Prijenosom vlasništva zgrade u Adamićevoj konačno možemo reći da je od danas Županija svoj na svome – rekao je župan Komadina, dodavši da je pri tome Županija povećala ukupnu vrijednost svoje imovine za gotovo 16 milijuna kuna.


Pročelnik Benac izrazio je iskrene čestitke Županiji koja se »u 21. godini konačno skučila«. U konačnici izrazio je nadu da će Grad Rijeka slijediti uspješan primjer Županije u prijenosu vlasništva nad Gradskom urom koja se trenutno nalazi u vlasništvu Republike Hrvatske.


Predstojnik Pejnović pojasnio je da je ideja iza samog postupka darovanja bila vrlo jednostavna – vratiti zgradu onome tko je koristi. Nažalost, činjenica je da je naoko jednostavno pitanje, zapravo u praksi podrazumijevalo rješavanje niza koraka zbog čega je sam postupak trajao dugo.


– DUUDI je podržao i podržat će niz strateških projekata od kojih je jedan projekt Costabelle u Rijeci. Mi smo uvijek spremni razgovarati s ciljem da se objekti čim prije stave u funkciju ili, ukoliko to nije moguće, da se čim prije ishoduju dozvole za privremeno korištenje – zaključio je Pejnović.