O situaciji u zdravstvu

Dr. Nikola Ivaniš: ‘Vjerujem da će ova Vlada izgraditi novu bolnicu u Rijeci, to je pitanje iznad dnevne politike’

Barbara Čalušić

'Dio nacionalne strategije našeg zdravstva izgradnja je novih bolničkih kapaciteta u Rijeci. Tu će svaki normalan čovjek pohvaliti svaku vladu koja napravi konkretne pomake, dnevna politika tu nema svoje mjesto', kaže dr. Nikola Ivaniš  / Snimio Marko GRACIN

'Dio nacionalne strategije našeg zdravstva izgradnja je novih bolničkih kapaciteta u Rijeci. Tu će svaki normalan čovjek pohvaliti svaku vladu koja napravi konkretne pomake, dnevna politika tu nema svoje mjesto', kaže dr. Nikola Ivaniš / Snimio Marko GRACIN

Bolnica se nije počela graditi isključivo zbog toga jer zeleno svjetlo do odgovarajućeg trenutka nije dala Vlada, tu nema dileme. Grad Rijeka je sve što je morao učiniti da bi se stvorili uvjeti za izgradnju bolnice itekako realizirao



Zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš kao gradski vijećnik i kao saborski zastupnik bavio se zdravstvom i pokretao razne incijative vezane uz zdravstvo  jer je, kako kaže, zdravstvo njegova profesija i njegovo područje interesa. Tvrdi da je kao zamjeniku riječkoga gradonačelnika njegovo djelovanje sada još više usmjereno na riječko zdravstvo. Cilj mu je da Grad Rijeka još više daje svoj doprinos unaprjeđenju zdravstva, njegovoj boljoj ekipiranosti i opremljenosti.


Možete li konkretnije kazati na što ćete se najviše fokusirati kad je sustav riječkog zdravstva u pitanju?


–  Nema niti jednog čovjeka koji se zadnjih dvadeset godina bavio politikom u Rijeci, a da se u njegovom fokusu barem jednom nije nalazio problem nove riječke bolnice. Mislim da mogu slobodno reći da je to danas najveći interes svakoga građanina Rijeke. Radi se o drugom po veličini i značaju kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj. Problem je što je KBC Rijeka čitav niz godina stavljan u nepovoljniji položaj kad je riječ o financijskim uvjetima i bio je na određen način potplaćen. Bio je stavljen na marginu kad su bila u pitanju potrebna investiranja, a to je, uz činjenicu da je najveći dio riječkog KBC-a smješten u starim prostorima, dovelo do toga da su problemi uvjeta u kojima funkcionira postali ogromni. Činjenica je i da hrvatska Vlada 2003. godine nije donijela odluku o izgradnji nove riječke bolnice, već je dala garancije i ušla u izgradnju novog zagrebačkog Rebra, i to u vrijeme kad je upravo Rijeka u toj vladi bila snažno zastupljena sa svojim kadrovima. Tako velika investicija koju je nastavila i sljedeća vlada ozbiljno je prolongirala izgradnju nove bolnice u Rijeci o kojoj se govori 40 godina. Sigurno se može reći da je i sam pristup KBC-u Rijeka u to doba bio takav, da je priča o izgradnji riječke bolnice ostajala na marginama i svela se na pisma namjere. Ministri su često dolazili u Rijeku i pričali kako će se graditi bolnica, no ništa se nije činilo. Istovremeno su se s prostorima dogodili takvi procesi da je stanje postalo neodrživo. Stanje u kojem se liječe djeca na Kantridi nije održivo i uvjeti u cjelini nisu dostojni liječenja djece i to se mora urgentno rješavati. Sada se može kazati da izgradnja bolnice za majku i dijete na Sušaku ide određenim tempom i to je nešto što se maksimalno mora ubrzati jer naša dječja bolnica treba hitan premještaj. U sklopu toga je i preseljenje Klinike za ginekologiju što korespondira s modernim pristupima u bolničkoj zaštiti djece i žena u svijetu, koje je pak značajno utoliko što će preseljenje Ginekologije omogućiti da se u tu zgradu, koja je najnovija bolnička zgrada, presele one klinike iz riječke bolnice koje djeluju u lošim uvjetima i tako kupi vrijeme za nastavak radova na sljedećoj fazi izgradnje nove bolnice na Sušaku. Činjenica je da se to zaista mora ubrzati.


Javno privatno partnerstvo




Što po pitanju ubrzanja izgradnje nove bolnice može učiniti Grad Rijeka? Riječki gradonačelnik često ističe da Grad Rijeka financijski pomaže bolnicu, iako zapravo nema zakonsku obvezu ulaganja u zdravstvene ustanove poput KBC-a.


–  Začudio sam se komentaru državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića kako nema sinergije i kohezije lokalnih snaga u izgradnji bolnice. Sve lokalne snage uvijek su zagovarale izgradnju bolnice i činile su konkretne napore da ubrza početak izgradnje bolnice. Bolnica se nije počela graditi isključivo zbog toga jer zeleno svjetlo do odgovarajećeg trenutka nije dala Vlada, tu nema dileme. Ako uzmemo samo nominalno, popis onog što je morao učiniti Grad Rijeka da bi se stvorili uvjeti za izgradnju bolnice, onda je sasvim jasno da je dosad naša uloga bila velika i da je Grad Rijeka sve to itekako realizirao. Ipak, mislim da se tu nije radilo o izjavi da Grad Rijeka nije ništa učinio, nego je ta izjava bila više izraz želje da KBC Rijeka, Grad Rijeka i PGŽ još više pritisnu državu i da se građevinska faza bolnice za majku i dijete dovrši što ranije.



Grad Rijeka osnivač je Psihijatrijske bolnice Lopača i po tome je, ako izuzmemo Grad Zagreb, iznimka u zdravstvenom sustavu Hrvatske.– Zagreb je glavni grad sa statusom županije i on zakonski može biti osnivač bolnice. Lopača je dio riječkog bolničkog zdravstva. Ona je nastala u jednom vremenu kad je stjecajem okolnosti, pa i onih političkih, Rijeka postala njezin osnivač. Lopača je u financijskim problemima, ona ima izrazito mali mjesečni limit i malo ugovorenog posla s HZZO-om. Očekujemo da će taj limit biti povećan kao i količina ugovaranja da se olakša poslovanje. Tu su i ozbiljni kadrovski problemi i mislim da ćemo morati tražiti nova rješenja.Svojevremeno se spominjalo i spajanje s riječkim KBC-om. Lopača bi u tom slučaju postala bolnica za kronična stanja?– Radi se o tome da je Lopača dobra bolnica kad je infrastruktura u pitanju. Kad govorimo o rješavanju problema palijative u ovom kraju, postoji interes da se bolnica Lopača koncipira u tom pravcu. Grad Rijeka problem Lopače ozbiljno mora raspraviti s PGŽ-om. Naša bolnica, naime, nema pravo na decentralizirana sredstva i tu treba naći zajednički jezik sa Županijom. PGŽ je vlasnik Psihijatrijske bolnice Rab, Grad Rijeka je vlasnik Lopače, tu ima prostora za zajedničko osmišljavanje kronične psihijatrije, ali i palijativne psihogerijatrije te u tom pravcu radimo.


No, činjenica je i da Grad Rijeka sve to čini za svoje građane i podizanje ukupne kvalitete života…


– Velik je popis onoga čime je Grad Rijeka pomagao KBC-u Rijeka od 2000. godine do danas. I sami ste vidjeli taj popis. Radi se o financiranju puno toga, zaključno s radiološkom opremom ove godine. Što se bolnice tiče, njih ne grade postojeće bolnice, Grad Rijeka ne gradi novu bolnicu, niti je gradi Primorsko-goranska županija. Oni se svi zalažu da se ta bolnica čim prije napravi, ali bolnicu gradi Republika Hrvatska. Bolnice grade države ili u modernim sustavima, i regije. Kod nas država mora izgraditi bolnicu, a kako će se ta bolnica dalje opremati, treba osmisliti po modelima po kojima se to danas radi u svijetu. Zbog toga i jest prije četiri godine potpisan sporazum o javno-privatnom partnerstvu i on je osnova da se razmišlja o tome da će dio opremanja bolnice ići u smjeru JPP-a jer za to postoji interes.


Veliki doprinos KBC-a


Navodno je namjera aktualne zdravstvene administracije da se suspendira sporazum o javno-privatnom partnerstvu koji je sklopljen prije četiri godine između Ministarstva zdravlja, KBC-a Rijeka, Grada Rijeke i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), a koji je trebao biti osnova za dovršetak cjelokupne nove bolnice.


–  Vrlo je vjerojatno da će se bolnica opremati kroz JPP, a to ne znači po modelu ovog sporazuma, nego po modelu konkretnog sporazuma javnog sektora i privatnog investitora koji će u tome vidjeti svoj interes. Sporazum nije raskinut i Grad smatra da ga se ne treba raskidati. Činjenica je da je Grad Rijeka dao nekretnine za izgradnju nove bolnice, da nije naplatio komunalni doprinos i da je preuzeo obvezu izgradnje zajedničke energane. Ako to, samo dosad, sve skupa iznosi 45 milijuna kuna, onda ne treba govoriti da Grad Rijeka nije napravio ništa. Ako još nešto treba javnosti kazati, onda treba istaknuti vrlo velike zasluge KBC-a koji je dao svoj veliki doprinos da se odlučno krene u izgradnju bolnice za majku i dijete. Tu su velike zasluge ravnatelja Davora Štimca, a tu je i činjenica da je KBC podmetnuo leđa i materijalno, financirajući početak radova na novoj bolnici iz vlastitih sredstava. Danas imamo apsolutne garancije HBOR-u za kredit koji će biti realiziran do kraja godine i kojim će biti podmirena i ulaganja KBC-a u izgradnju te troškovi za preprojektiranje. Do kraja ove godine uložit će se 80 milijuna kuna u novu riječku bolnicu i za to imamo garancije, a dogodine i blizu 200 milijuna kuna. Dinamika radova na novoj bolnici za majku i dijete koja bi zadovoljila Grad Rijeku bila bi da se 2019. godine, nakon građevinske faze, krene u opremanje te bolnice. Ako to ova Vlada učini, ona će ostati upamćena kao vlada koja je učinila ozbiljne korake u obnavljanju infrastrukture riječkog bolničkog  zdravstva.


Ovo zvuči kao vaša pohvala HDZ-ovoj vladi?


–  Ja mislim da će to Vlada učiniti. To kažem zato jer držim da zdravstvo ovisi o strateškim politikama, a ne dnevnim politikama. Pogrešno je reći da je zdravstvo iznad politike. Globalno, ljevica i desnica razlikuju se u svom odnosu prema zdravstvu, prema pravima pacijenata ili kako gledaju na prava iz zdravstvenog osiguranja… No, plan razvoja nacionalnog zdravstva nije izraz dnevne politike. Dio nacionalne strategije našeg zdravstva izgradnja je novih bolničkih kapaciteta u Rijeci. Tu će svaki normalan čovjek pohvaliti svaku vladu koja napravi konkretne pomake, dnevna politika tu nema svoje mjesto.