Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Može li gore?

foto Dotrajalost, grafiti i razbijeni WC-i: Izlazak iz vlaka u prijestolnici kulture budi nelagodu

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 17:32 2019-09-16T17:32:00+02:00

Zgrada je u vlasništvu HŽ-a iz kojega poručuju da će grafiti biti uklonjeni u sklopu uređenja kolodvora za što se priprema postupak nabave za radove. Riječki konzervatori pak kažu da u obnovu ide fasada, drvenarija i prostor za službenike i putnike

RIJEKA - Nekad slavni riječki pogled u svijet - danas 130 godina nakon izgradnje - riječki kolodvor mjesto je propadanja, prljavštine i nelagode.

Neizdrživ smrad

Grafitima išarano pročelje i inventar, dotrajala vanjska drvenarija i oprema, a da ne govorimo o stanju sanitarnih čvorova iz kojih se na svu sreću još nije zavrtila spirala neke boleštine - slika je grada koji sljedeće godine postaje prijestolnicom kulture.

Zašto Rijeka ne može bolje? Zahodi su na kolodovoru posebna priča; čini se da oni imaju dvostruki režim rada. Vikendom, a vjerojatno navečer otvoren je tip WC-a gdje lavandini nemaju ni špine, gdje su vodokotlići neispravni, sanitarije porazbijane, a o čistoći i smradu tu ne treba ni govoriti.

Preko tjedna i dana - valjda kako bi se sramota prikrila - otvaraju se zahodi koji puno bolje izgledaju, ali je zato tu smrad neizdrživ.

Na ovo nas je upozorio jedan građanin, koji nam je ustupio zanimljive fotografije prvog tipa WC-a. Ali, zbog režima »dostupnosti« trebalo je neko vrijeme da se dojava potvrdi. Naš izvor samo nam je rekao da je »vidio turista kako izlazi iz prvog tipa WC-a s nevjericom, skoro povraćajući«.

U svakom slučaju loše, jadno za jedan grad, koji teži biti turistički. A na kraju i tužno. Zgrada je u vlasništvu Hrvatskih željeznica pa ih pitamo o planovima vezanima za građevinu.

3853085

Iz odgovora koje smo dobili saznajemo da će se grafiti na pročelju građevine - koji su nastali tijekom kolovoza, i za što je obaviještena policija koja je obavila očevid - ukloniti u sklopu uređenja kolodvorske zgrade. Uređenja?

- U tijeku je priprema postupka nabave za radove, kratak je odgovor HŽ-a. O rokovima početka zahvata i detaljima što će se na objektu točno raditi za sada - ništa. Ali sigurno bi to trebalo biti negdje početkom 2020. godine. Za sanitarne čvorove se veli da »oni koji su u funkciji da su adekvatni i da se održavaju na zadovoljavajući način«. Vjerojatno u Zagrebu ne znaju pravo stanje na terenu.

Zamjena projekata

Nešto detaljniji o radovima bili su riječki konzervatori. U obnovu ide fasada, drvenarija (negdje oko 100 otvora ima zgrada), prostor za službenike i putnike. Moguće je da će se tijekom sondiranja unutrašnje žbuke pronaći i oslike, koje će se restaurirati.

3853086

Riječki željeznički kolodvor počela je graditi Mađarska kraljevska državna željeznica 1889. godine, u vrijeme kada je Rijeka bila izravno podređena Budimpešti.

Sagrađen je prema zamisli budimpeštanskog arhitekta Ferenca Pfaffa, a otvoren je dvije godine kasnije - 1891. godine. Postoji i priča da je netko zamijenio projekte za zgrade kolodvora u Rijeci i mađarskom gradu Fzesabony, budući da su rađeni istodobno.

Pa je tako u Rijeci sagrađen kolodvor koji je trebao biti u Fzesabonyu, a u tome mađarskom gradu zgrada prema projektu predviđenom za Rijeku.

3837094

3837089

3837088

3837086

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.