Dobri rezultati Odjela za prostorno uređenje

Dosad riješena četvrtina zahtjeva: PGŽ najbolji “legalizator” u Hrvatskoj

Ljiljana Hlača

U Primorsko-goranskoj županiji zaprimljeno je 44.185 zahtjeva, a do sada riješeno je 24,52 posto. Stoga županijski predmeti nisu otišli u novoosnovanu Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada pa su i sredstva od naknade ostala u županijskom proračunu



RIJEKA » U Primorsko-goranskoj županiji zaprimljeno je 44.185 zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada, a do sada riješeno je 24,52 posto.



Odjel gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje zaprimio je 8.653 zahtjeva za legalizaciju zgrada na području Grada Rijeke. Do sada je riješeno 2.524 predmeta odnosno nešto više od 29 posto zahtjeva. Mjesečno se uspjeva riješiti u prosjeku 170 predmeta legalizacije što je u okviru planirane norme koju je Odjel odredio (150 do 200 predmeta). Od 2.524 riješenih predmeta odobreno je odnosno, izdana su rješenja o izvedenom stanju za 1.648 zahtjeva dok 876 zahtjeva nije odobreno. Ukupno je legalizirano do sada 1.926 zgrada što je više od broja odobrenih rješenja jer se jednim rješenjem može legalizirati više objekata na istoj čestici ili lokaciji, koje čine cjelinu, saznajemo od pročelnice Odjela Ljiljane Buljan.   Negativna rješenja, ovisno o razlogu, donesena su za zahtjeve koji su odbijeni ili odbačeni, a u određenom broju slučajeva postupci su obustavljeni ili prekinuti, pa je na taj način do sada 304 predmeta odbijeno, 152 predmeta odbačeno, 379 postupaka je obustavljeno i 41 postupak je prekinut. Pored riješenih 2.524 zahtjeva trenutno je u radu još oko 1.027 predmeta za koje je postupak u tijeku što znači da je do sada obrađeno 3.550 zahtjeva odnosno 41 posto od ukupno zaprimljenih 8.653 zahtjeva.   – Predmeti se rješavaju prema redoslijedu zaprimanja i evidentiranja. Prvenstveno se uzimaju u rad zahtjevi koji su kompletirani, a istodobno se pozivaju redom podnositelji zahtjeva koji su predali nepotpune zahtjeve. Rok za dopunu je u pravilu 60 dana te se na zahtjev stranke uz predočenje ugovora o izradi dokumentacije, rok može produžiti. Iznimno se na zahtjev stranke predmet može uzeti prioritetno u rad ako za to postoje opravdani razlozi, primjerice obavljanje poslovne djelatnosti ili neodgodivo rješavanje stambenog pitanja i slično, ističe dalje pročelnica Buljan.   – Kao i u prethodnom razdoblju, s obzirom na postignute rezultate rada, pretpostavljamo da državna Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada neće imati potrebe preuzimati na rješavanje predmete iz naše nadležnosti, već će ovaj Odjel gradske uprave poslove legalizacije obaviti samostalno u zadanim rokovima, zaključila je Ljiljana Buljan. Poslove na legalizaciji u Gradu Rijeci obavlja 20 službenika i to 13 djelatnika u stalnom radnom odnosu, dva djelatnika na određeno vrijeme, tri pripravnika na stručnom osposobljavanju i dva administrativna referenta.


Odbijenih predmeta je 357, odbačenih 273, dok je za 1.617 predmeta zatražena obustava, novi su podaci Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a. Upravni odjel bilježi najbolji postotak riješenosti takvih predmeta od svih nadležnih županijskih upravnih odjela u Republici Hrvatskoj, stoga Primorsko-goranskoj županiji nisu izuzeti predmeti na rješavanje novoosnovanoj Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada pa su sredstava od naknade za legalizaciju ostala u županijskom proračunu i iskorištena su upravo za rad na ovim predmetima, navode iz Županije.




Predmeti se uglavnom rješavaju po datumu primitka, iako neki imaju prednost. Tako primjerice prema naputku Ministarstva graditeljstva prednost u legalizaciji imaju objekti poslovne namjene u kojoj se, bez rješenja o legalizaciji, ne može obavljati djelatnost.


Riješeno i više


Počelnica Koraljka Vahtar Jurković navodi da podatak o 24,52 posto riješenih predmeta, koji je dostupan u Registru broja riješenih zahtjeva na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja predstavlja samo one predmete koji su pravomoćno okončani, a to su ona rješenja protiv kojih se više ne može izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor.


   – Nastup pravomoćnosti rješenja zahtijeva protek roka za žalbu, odnosno pokretanje spora, pa se predmeti mogu upisati u Registar tek nakon isteka tih rokova, što u praksi u pravilu znači nakon tridesetak dana. Broj riješenih zahtjeva zapravo je znatno veći te se može reći da je, s onim predmetima za koje se čeka uplata naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, riješena trećina ukupno zaprimljenih predmeta, ističe Vahtar Jurković


   Na rješavanju predmeta u PGŽ-u uz postojećih 53 službenika i sedam voditelja odsjeka i ispostava, proteklih godinu dana radilo je još sedam službenika primljenih na određeno vrijeme. U određenim poslovima pomagali su i studenti.


Premašuju normu


Zamjenik župana Marko Boras Mandić obišao je Upravni odjel te tom prigodom istaknuo da su ovi rezultati postignuti iznimnim zalaganjem službenika, prije svega onih stalno zaposlenih, kojima je rad na legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada dodatni posao u odnosu na redovne predmete koji moraju rješavati. Odjel ostvaruje propisanu normu, a često je čak i premašuje.


   – Ovo je odličan primjer da decentralizacija može funkcionirati u praksi. Raduje nas da ćemo po okončanju ovog velikog posla imati sređeno stanje u prostoru što će svakako olakšati svakodnevni život našim građanima, istaknuo je Boras Mandić.


   – Prva sljedeća kontrola je krajem ove godine do kada bi trebalo riješiti oko polovice ukupno zaprimljenih predmeta, najavila je Koraljka Vahtar Jurković.