Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 2
Sutra: 22° 27° 2
19. travnja 2018.
Maškare

Dondolaši otvaraju maškare na Grobnišćini: Dizanjem zvona na Cipici počinje Maškarani centar

Nikola Vrančić, Matea Jagičić, Ivan Salamon, Goran Mavrinac, Saša Jovandić i Oleg Medica / snimio R. BRMALJ
Nikola Vrančić, Matea Jagičić, Ivan Salamon, Goran Mavrinac, Saša Jovandić i Oleg Medica / snimio R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2017. u 10:44 2017-01-05T10:44:39+01:00

Već prvog vikenda, 7. i 8. siječnja, Grobnički dondolaši »obahajanjem« naselja dviju grobničkih općina – Čavala i Jelenja, nakon što podignu pustića u Čavlima, pozivaju mještane na maškarana događanja

 Dizanjem zvona na Cipici, u naselju Cernik, sutra u 17 sati, na blagdan Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši otvaraju maškarana događanja na području Grobnišćine, ove godine nazvana Maškarani centar Grobnik. Iste večeri u 18 sati u Buffetu Pomorac u Čavlima najavljena je tradicionalna, 9. gastronomska pusna manifestacija – Kobasica open, natjecanje u pripremi najbolje kuhane i najbolje pečene kobasice, u organizaciji Buffeta Pomorac i čavjanske Turističke zajednice. Tim su povodom predstavnici organizatora, turističkih zajednica Čavle i Jelenje, Udruge Grobnički dondolaši, Čavjanskih maškara te ugostitelj Oleg Medica jučer u Čavlima održali konferenciju za novinare, na kojoj je najavljen Maškarani centar Grobnik.

Izložba europskih tradicijskih zvončarskih maski u Čavlima

U sklopu maškaranih događanja, u subotu, 7. siječnja u 17 sati u vijećnici Doma kulture u Čavlima najavljeno je otvorenje izložbe europskih tradicijskih zvončarskih maski, autora Nikole Vrančića.

– Bit će izloženo šezdesetak figurica četrdeset grupa zvončara iz cijele Europe – od Portugala do Bugarske i od Sardinije do Danske. Figurice su obučene u autentičnu robu zvončara iz kraja iz kojeg potječu, a sva zvona zvone. Izložba će biti postavljena do 14. siječnja, a u pregovorima smo i oko njezine prezentacije u Bugarskoj. Inače, ova je kolekcija u nastajanju, kazao je autor Vrančić.

Mesopusni plesovi

– Već prvog vikenda, 7. i 8. siječnja, Grobnički dondolaši »obahajanjem« naselja dviju grobničkih općina – Čavala i Jelenja, nakon što podignu pustića u Čavlima, pozivaju mještane na maškarana događanja. Mnoga od njih već su tradicionalna, poput Maškaranog Platka, svojevrsnog karnevala na snijegu, koji će se ove godine održati u subotu, 4. veljače, kao i smotre zvončara Grobnišćina zvoni (5. veljače), kazao je direktor Turističke zajednice Čavle Ivan Salamon, dodajući kako su, uz već spomenute i prisutne na konferenciji, u organizaciji Maškaranog centra Grobnik uključene i Jelenske maškare i Mesopusna kumpanija Pašac.

Novost ovogodišnjih maškaranih događanja na Grobnišćini je »povratak« mesopusnih plesova u Domu kulture Čavle, koji počinju već ove subote u 21 sat, uz Koktelse i grupu Fiesta, a čije se organizacije ove godine prihvatio ugostitelj Oleg Medica.

– Željeli smo napraviti neku dobru priču, a ovaj grobnički kraj to i zaslužuje, jer je maškaranje ovdje dio tradicije. Tijekom osam maškaranih vikenda, sve do 26. veljače, posjetitelje u Čavlima očekuju povoljne cijene ugostiteljskih usluga te bogate nagrade brojnih sponzora. Posjetitelje će zabavljati najbolji bendovi Kvarnera i Istre, kao što su Koktelsi, Mauro Staraj & La banda, Alen Vitasović, Šajeta, Fiesta i D’Beni band. Ulaz će biti 25 kuna u što je uračunato jedno piće i poklon bon Futura shopa, a prve subote grupama s više od 30 maski ulaz će biti besplatan i za to će dobiti jedno besplatno piće, kazao je Medica.

Aktivni dondolaši

Najaktivniji u vrijeme maškara svakako su Grobnički dondolaši, čiji je predsjednik Saša Jovandić najavio brojna događanja u kojima će sudjelovati tijekom sljedećih tjedana.

– Nakon dizanja zvona, dizanja pusta i »obahajanja« naselja Čavala i Jelenja, slijedi nam Antonja va Pašcu, Halubajski karneval na koji po tradiciji idemo »na hodeć«, mića smotra zvončara u Marčeljima, gostovanje na najvećoj europskoj smotri zvončara u Bugarskoj, Maškarani Platak, Grobnišćina zvoni, na kojoj ćemo, ove godine u Čavlima, ugostiti desetak zvončarskih grupa, Balinjerada u Jelenju, posjet Kastvu, zvončarska smotra u Matuljima, Riječki karneval te paljenje pusta. I ove ćemo godine organizirati našu već tradicionalnu humanitarnu akciju prodaje plišanih igračaka, a prikupljena sredstva idu za liječenje jednog bolesnog djeteta, kazao je Jovandić.

Grobnički Rednex

Matea Jagičić iz Turističke zajednice općine Jelenje najavila je početak maškaranih događanja u jelenskom kraju 17. siječnja, za Antonju, kada Jelenske maškare na Ravni dižu pusta.

– Ove godine Jelenje neće imati pusne tance, jer smo odlučili dati podršku Čavlima i ujediniti se u Maškarani centar Grobnik. Ipak, imat ćemo našu već tradicionalnu balinjeradu (11. veljače), maškaranu dječju redutu u Dražicama (5. veljače), kao i tradicionalni »tanac pod feštu« u Zoretićima, najavila je Jagičić.

Predsjednik Čavjanskih maškara Goran Mavrinac najavio je tradicionalnu Grobničku noć (25. veljače), »mesopusnu tombolu«, uz tri atraktivne nagrade za najsretnije – putovanja u Grčku i Gardaland te vikend na Platku, kao i 3. Grobnički međunarodni autorally, koji će biti održan 18. veljače. Mavrinac je predstavio i ovogodišnju masku Čavjanskih maškara na 34. Riječkom karnevalu – »Grobnički Rednex«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka