Humanost

Donacija društvu multiple skleroze: Humanitarni čepovi stižu iz cijelog svijeta

Andrej Petrak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Imamo djedove i bake iz Bosne, ali i iz Siska koji šalju čepove u Viškovo svojim unucima i unukama, kaže Jasminka Bertović, knjižničarka viškovske škole koja svake godine Društvu multiple skleroze donira barem tonu plastičnih čepova



RIJEKA Učenici Osnovne škole Sv. Matej Viškovo već punih pet godina pomažu Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije donirajući svake godine barem tonu plastičnih čepova, koje Društvo koristi kako bi nabavilo prijeko potrebna pomagala za svojih tri stotine članova. Svake godine viškovski školarci u dva navrata doniraju barem deset punih velikih crnih vreća čepova, a ovoga puta donijeli su ih direktno u prostorije Društva, kako bi obilježili uspješnih pet godina suradnje.


Akcija viškovske škole započela je na inicijativu školske knjižničarke Jasminke Bertović, koja ističe da ništa ne bi bilo moguće bez izvrsne podrške koju je dobila u cijelom kolektivu OŠ Sv. Matej, ali i među roditeljima i rodbinom učenika, koji se rado odazivaju ovom humanom cilju.


– Naša škola ima zlatni status Eko škole, a ova akcija je humanitarna, a ujedno i ekološka. Učenike od malih nogu osvješćujemo o važnosti humanitarnog rada i ekološkim temama. U akciju se redovito uključuju već prvašići, a posebno nas veseli to što nemali doprinos daju i sami roditelji, ali i none i nonići učenika, koji vrijedno skupljaju čepove za donaciju.




Imamo djedove i bake iz Bosne, ali i iz Siska koji šalju čepove u Viškovo svojim unucima i unukama, a možemo reći i da čepove skupljamo po cijelom svijetu. Muž jedne naše kolegice je pomorac i nije mu problem ni kad je na brodu prikupljati čepove za ovaj cilj.


Svi zajedno radimo dobro djelo, sretni smo zbog toga i namjeravamo tako nastaviti i dalje, objašnjava Jadranka Bertović.


Društvu multiple skleroze u prikupljanju čepova pomažu i brojne druge škole i vrtići, te udruge, poput udruge umirovljenika, koja djeluje u njihovom susjedstvu. Predsjednik Društva dr. Vladimir Komparić ističe da ovakve akcije puno pomažu i kod osvješćivanja djece o potrebama i problemima osoba s invaliditetom.


– Želimo djecu i mlade senzibilizirati za osobe s invaliditetom. Pripremamo program, koji će sljedeće godine krenuti u ovdašnjim osnovnim školama. Putem jedne male priredbe upoznat ćemo učenike s našom bolešću i govoriti im o osobama s invaliditetom, objašnjava Komparić.


Zahvaljujući ovakvim akcijama Društvo je dosad nabavilo brojna pomagala i kolica za svoje članove, kao i stroj za rastezanje gline, koji koriste u svojim radionicama. Članovi na stroju vježbaju finu motoriku, a ujedno izrađuju i razne rukotvorine, poput satova koji krase prostorije Društva.