Bez lanca

Dogovor ŽUC-a i vlasnika kafića na Petrolejskoj cesti: Korištenje privatnog zemljišta do 1. studenog

Andrej Petrak

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Županijska uprava za ceste mora platiti naknadu za korištenje terena, a isto tako u roku od 15 dana mora asfaltirati prostor ispred objekta



RIJEKA Promet gradilištem državne ceste D427 na trasi Petrolejske ceste ubuduće bi se trebao normalno odvijati, jer vlasnik kafića Marišćina i Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije uspjeli su u ponedjeljak postići dogovor koji zadovoljava obje strane, potvrdio je odvjetnik Ibrahima Hrštića Predrag Kovačić. Petrolejska cesta u petak je polovicu dana bila blokirana u oba smjera kod kafića Marišćina, nakon što je vlasniku objekta prekipjelo što se cjelokupni promet prema Klani i Sloveniji s jedne, a Viškovu i Rijeci s druge strane, zbog izgradnje ceste D427 odvijao preko njegovog privatnog parkirališta.


Ugovor o korištenju tog parkinga sa ŽUC-om PGŽ bio je istekao još krajem srpnja, a vlasnik mjesecima nije uspijevao dobiti bilo kakve informacije kad će mu biti omogućeno ponovno poslovanje kafića i korištenje privatnog posjeda. Budući da su sva njegova nastojanja ostala bez ikakvog odgovora nadležnih, u petak ujutro u svojevrsnoj akciji upozorenja lancem je ogradio svoj privatni posjed. Nakon što je odaslao poruku, već popodne je pokazao dobru volju, skinuo lanac te omogućio prometovanje preko svog posjeda. Županijskoj upravi za ceste tad je dan rok do ponedjeljka u 12 sati da se nađe rješenje ovog problema, što se jučer konačno i postiglo.


– Predloženim sporazumom dogovoreno je produženje ugovora za korištenje privatnog zemljišta do 1. studenoga, Županijska uprava za ceste mora platiti naknadu za korištenje terena, a isto tako u roku od 15 dana moraju asfaltirati prostor ispred objekta. Ako to ne učine u roku, moj klijent ima pravo ponovo zatvoriti cestu – objasnio je odvjetnik Predrag Kovačić.




Ovim dogovorom trebalo bi biti omogućeno kakvo takvo prometovanje tom trasom do završetka izgradnje Ceste D427, koja je preduvjet za otvorenje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina, a ujedno će služiti i kao obilaznica Viškova, čime bi se konačno prometno rasteretila glavna županijska prometnica za ovu općinu. No, kad će cesta konačno biti dovršena više nitko ne zna sa sigurnošću, jer se rokovi produljuju unedogled i više se ne očekuje da će posao biti gotov do kraja ove godine.


Odugovlačenjem radova ogorčeni su i brojni Klanjci, jer je Petrolejska cesta, glavna prometna žila kucavica za 2.000 stanovnika tog područja i gospodarstvenike koji ondje djeluju već mjesecima raskopana. Ne čudi stoga što su brojni stanovnici Klane, a i šire podržavali Ibrahima Hrštića u njegovu postupku. Općina Klana stoga je još ranije apelirala na izvođača Hrvatske ceste da se barem radovi na Petrolejskoj cesti završe u što skorijem roku, kako bi se Klanjcima, ali i svima ostalima koji koriste tu cestu, omogućilo normalno prometovanje.