Nema otpuštanja

Dobra vijest: Nijedan radnik zatvorenog riječkog Konzuma nije dobio otkaz

Biljana Savić

Ovakve tvrdnje Uprave Konzuma potvrdile su nam predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske te povjerenica za Primorsko-goransku županiju



RIJEKA Iako to zvuči gotovo pa nemoguće zbog kraha Agrokora i svih tvrtki njegova koncerna, djelatnici prije nekoliko dana zatvorenog najvećeg Konzuma u Hrvatskoj, ovoga u Tower Centru Rijeka, nisu ostali bez posla. Iz Uprave Konzuma nam je 3. siječnja poručeno da je »ugovor o zakupu poslovnog prostora u Tower Centru Rijeka istekao 31. prosinca 2017. godine, a da u skladu s planom restrukturiranja ugovor nije produžen, pa da je Konzumova trgovina prestala s radom te da je svih 93 zaposlenika prebačeno na nova radna mjesta u Rijeci i okolici, sukladno željama zaposlenika i prema mjestu prebivališta«.


Zvuči utopijski, pa nije ni čudno da su nakon ove objave u medijima brojni građani na društvenim mrežama reagirali da je to samo još jedna »patka« Agrokora, odnosno Konzuma, da su radnici sigurno dobili otkaze, i to bez otpremnina, i da je nemoguće zaposliti toliki broj radnika u preostale Konzumove centre u Rijeci i okolici. No, nama se u redakciju nije javio ni jedan djelatnik Konzuma kako bi demantirao priopćenje iz Uprave Konzuma. Kontaktirali smo predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske Zlaticu Štulić koja nam je potvrdila izjavu Uprave Konzuma, a isto je učinila i povjerenica ovog sindikata za Primorsko-goransku županiju Snježana Vrančić.


– Svih devedeset i troje zaposlenika je zbrinuto na drugim lokacijama, čak i njih dvadesetak koji su imali ugovore na određeno radno vrijeme. U Upravi Konzuma očito računaju da će biti povećana potreba za radnicima u tijeku turističke sezone, ali potreba za trgovcima u priobalju je uvijek povećana. Radnici Konzuma mahom su članovi našega sindikata, i čak i ako postoji neki izdvojen slučaj gdje je prekinut ugovor o radu, ja o tome nisam dobila obavijest niti mi se nitko od radnika javio zbog takvog problema, a vjerujem da u takvom slučaju bi – kazala nam je Vrančić.