Volonterski projekti

Do uspjeha bez prepreka: Riječki studenti bit će inspektori arhitektonskih barijera

Ingrid Šestan Kučić

Akciju podržava i Ured za studente s invaliditetom riječkog Sveučilišta / Foto S. DRECHSLER

Akciju podržava i Ured za studente s invaliditetom riječkog Sveučilišta / Foto S. DRECHSLER

U okviru akcije provodit će se komunikacijska kampanja senzibiliziranja javnosti i sudjelovanja u donošenju političkih odluka radi uklanjanja arhitektonskih barijera 



RIJEKA Društvo za istraživanja i potporu (DIP) iz Rijeke za studente Sveučilišta u Rijeci objavilo je poziv za sudjelovanje u građanskoj akciji »Do uspjeha bez prepreka! Studenti inspektori arhitektonskih barijera« te poziv za volontiranje i mentoriranje na programu Laboratorij životnih vještina »Prijatelji«. Građanska akcija »Do uspjeha bez prepreka!


Studenti inspektori arhitektonskih barijera« nastala je na inicijativu studenata kulturalnih studija, a trajat će od veljače do kraja svibnja. Riječ je o akciji studenata za potporu kolegama s invaliditetom na riječkom sveučilištu, a u okviru akcije provodit će se komunikacijska kampanja senzibiliziraja javnosti i sudjelovanja u donošenju političkih odluka radi uklanjanja arhitektonskih barijera. Prijave za sudjelovanje u akciji primaju se do sredine siječnja. Cilj je da se što više studenta Sveučilišta u Rijeci pridruži akciji koju podržava i Ured za studente s invaliditetom riječkog Sveučilišta. Studenti će sudjelovati u reviziji javnih pristupa javne prostore i ustanove od važnosti za studente i druge osobe s invaliditetom. Uz senzibiliziranje javnosti i poticanje nadležnih na uklanjanje arhitektonskih barijera jedan od ciljeva akcije je i potaknuti studente te njihove profesore na volontiranje te olakšati obrazovanje za mlade s invaliditetom, odnosno omogućiti jednak pristup obrazovanju osobama s manje mogućnosti. 


Cilj programa Laboratorij životnih vještina »Prijatelji« je pak smanjiti društvenu isključenost skupina s manje mogućnosti, a program je posebno orijentiran na djecu i mlade s teškoćama. Radi se o mentorskom programu za skupinu mladih izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja te rada i to za skupinu mladih s dijagnosticiranim teškoćama. DIP program provodi s partnerima: Regionalnim info centrom za mlade i Narodnim učilištem te u suradnji s tvrtkom BM PLAST. Riječ je o nastavku projekta »Prijatelji« koji se provodi već dvije godine, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Studenti koji se uključe u program imat će obvezu jednom tjedno u trajanju od 3 do 4 sata provoditi vrijeme s mladom osobom s teškoćama u razvoju. S obzirom na interese mentorirane osobe ići će u šetnje, posjećivati muzeje, kazališta, kina, baviti se sportsko-rekreativnim aktivnostima, ići na piće na mjesta gdje se okupljaju mladi, sudjelovati u organiziranim volonterskim aktivnostima koje provodi udruga i partnerske te suradničke organizacije te će sudjelovati prema interesu u drugim aktivnostima. Volonteri će biti pod supervizijom Regionalnog info centra za mlade Rijeka, a u nekim će slučajevima mentor boraviti i u domu štićenika, što ovisi o dijagnozi i ponašajnim problemima koje imaju štićenici.